jarek1810 Napisano 17 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2016 Pochwalę się, że dzisiaj pojawiły się pierwsze malutkie siewki (doniczka domowa)- czyli po 17 dniach. Póki co, są to tylko Dielsiana, czekam na pozostałe. Natomiast w doniczce która stoi na zewnątrz, chyba też widzę pierwsze zielone punkciki, aczkolwiek po ostatnich burzach/wiatrach jest tam sporo "śmieci" i ciężko dopatrzeć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 17 Czerwca 2016 Share Napisano 17 Czerwca 2016 Nie należy trzymać siewek na pełnym słońcu. Zdecydowanie lepiej rosną, mając warunki półcienia, rozproszonego światła. Wtedy osiągają większe rozmiary, a smażone na słońcu często na długo wstrzymują swój wzrost. Obserwowałem to wielokrotnie. Oczywiście są specyficzne gatunki, które po prostu sieją się w warunkach pełnego słońca, ale w ich przypadku również, mniejsza ilość słońca powoduje szybszy wzrost, a dopiero jak już staną się nieco większe, można je dalej smażyć słoneczkiem. Najczęściej jest tak, że siewki jednak nie kiełkują na otwartej patelni, a są w towarzystwie innych roślin czy osobników dorosłych, które nieco je osłaniają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek1810 Napisano 18 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2016 Tak, to już było wcześniej pisane i dlatego zewnętrznej doniczce zrobiłem osłonkę z firanek. Dzisiaj dokładnie się przyjrzałem i tam także pojawiły się małe siewki. Także doniczka która non-stop była na dworze - nocą i dniem wykiełkowała w identycznym czasie jak ta w domu. Teraz poobserwuje tempo wzrostu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek1810 Napisano 21 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2016 Dzień 21, pojawiły się malutkie siewki Botswana. Spatulata jeszcze się nie pokazała, natomiast Dielsiana ładnie rośnie, mają już po 2 listki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek1810 Napisano 25 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2016 Dzień 25, pojawiają się pierwsze spatulata - trochę dłużej bo 8 dni po dielsiana - a te rosną bardzo ładnie, pojawiają się listki z pułapką: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek1810 Napisano 15 Lipca 2016 Autor Share Napisano 15 Lipca 2016 Moje małe siewki dość mocno się wybarwiły. Czy to normalne, czy za bardzo się smażą? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek1810 Napisano 19 Listopada 2016 Autor Share Napisano 19 Listopada 2016 Witam, minęło prawie 6 miesięcy od wysiewu, chce pokazać co mi wyrosło. 3 doniczki, każda w innych warunkach, dopiero w połowie września wszystkie znalazły się na wspólnym parapecie. Od lewej : doniczka stała od 1.06 do 15.09 w szklarni z pomidorami (1 dzień na dworze i trochę popadało, stąd te dziury). Środkowa doniczka niezmiennie na parapecie od samego początku. 3 doniczka od 1.06 do 15.09 stała pod daszkiem na dworze, za osłonką z firanki. Przy okazji mam pytanie które odmiany mi wyrosły w tych doniczkach? miałem 3 rodzaje nasion, jak w nagłówku. Jest szansa że roślinka z 3 doniczki przeżyje przesadzkę teraz? szkoda mi podlewać ją ciągle, wrzuciłbym ją do 2-ki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek1810 Napisano 29 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2016 Widzę że nikomu nie chce się odpisywać, szkoda, ale pochwale się pędem kwiatowym jaki mi wyrósł Mimo słabych warunków wentylacyjnych i problemów typu pleśń, mam wielką satysfakcję że chociaż jedna roślinka wyhodowana przeze mnie od nasionka ładnie się rozwija Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 29 Grudnia 2016 Share Napisano 29 Grudnia 2016 fajne rosiczki,zrób zdjęcie kwiatka jak się otworzy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
glencore Napisano 29 Grudnia 2016 Share Napisano 29 Grudnia 2016 Gratulacje. A z pozostałymi co się stało? Wrzuć zdjęcia jak wyglądają wszystkie doniczki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek1810 Napisano 1 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2017 W zasadzie wiele się nie zmieniły od listopada, poza tą którą właśnie pokazałem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek1810 Napisano 24 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2017 (edytowane) Miałem chwilę grozy, 3 dni temu rano zobaczyłem że cały pęd leży. Roślinka przeceniła chyba swoje siły i troszkę za długi wypuściła (takie moje podejrzenia) Ustawiłem podpórkę i dzisiaj otworzył się kwiat. teraz wygląda tak : Jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o kwestie roślin, czy z tego będą jakieś nasionka? sama się zapyli? Sama roślinka mocno osłabła, domyślam się że sporo energii idzie na pęd i to normalne? Edytowane 24 Stycznia 2017 przez jarek1810 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 24 Stycznia 2017 Share Napisano 24 Stycznia 2017 (edytowane) A co to za rosiczka? Prawdopodobnie jest samopylna. Edytowane 24 Stycznia 2017 przez Maks02 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 24 Stycznia 2017 Share Napisano 24 Stycznia 2017 Miałem chwilę grozy, 3 dni temu rano zobaczyłem że cały pęd leży. Roślinka przeceniła chyba swoje siły i troszkę za długi wypuściła (takie moje podejrzenia) Ustawiłem podpórkę i dzisiaj otworzył się kwiat. teraz wygląda tak : Jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o kwestie roślin, czy z tego będą jakieś nasionka? sama się zapyli? Sama roślinka mocno osłabła, domyślam się że sporo energii idzie na pęd i to normalne? D. spatulata. Jest samopylna. Obecny stan rośliny jeśli można było by określić od 1 do 10 to było by gdzieś koło 2-ki. Jeszcze nie umarła, ale kosa już wisi. Pęd odetnij nie ma sensu go trzymać, ponieważ nie wiadomo czy roślina dotrwa do wyprodukowania nasion. Jeśli roślin nie doświetlasz w zimę to powinieneś zacząć. Brakuje im światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek1810 Napisano 24 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2017 Nie sądziłem że jest aż tak źle. Szkoda mi bardzo tego kwiatka, dużo energii jeszcze musi pójść w pęd zanim będą nasionka? myślałem że teraz to już prawie końcówka i zaraz będzie po kwitnięciu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi