Piotr Browarski Napisano 9 Czerwca 2016 Share Napisano 9 Czerwca 2016 (edytowane) Witam. Dziś zauważyłem ,że na wszystkich liściach mojej muchołówki pojawiły się takie brązowawe obwódki na górnej części liści asymilacyjnych (czasem bardziej żółte, podsychające?), zaraz przed liśćmi pułapkowymi. I nie wiem o co chodzi. Jeśli chodzi o wiek liści, to najstarsze liście mają maks 1,5 miesiąca. Dodaje zdjęcie przykładowego liścia na którym to widać (ten ma może z 3 tygodnie), ale tak jak pisałem, sprawa dotyczy wszystkich liści mojej muchołówki. Edytowane 9 Czerwca 2016 przez Piotr Browarski Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 9 Czerwca 2016 Share Napisano 9 Czerwca 2016 Niestety te zdjęcia są trochę rozmyte. Może to przędziorki, albo poparzenie słoneczne? Ale patrząc na to że ma tak mocno wybarwione pułapki, to raczej to nie poparzenie. Obejrzyj bardzo dokładnie liście od dołu, widzisz tam cokolwiek niepożądanego? Jakieś pajęczynki albo biały nalot? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Browarski Napisano 9 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2016 (edytowane) Białego nalotu pod liśćmi (masz na myśli mączniaka?) nie widzę. Żadnych robaczków też. Ogólnie roślina jest przez pół dnia na otwartym balkonie, a pół przy głownie otwartym oknie. Nie wiem czy to ma znaczenie , ale w poniedziałek kupiłem kapturnice z kauflandu, ale dopiero wczoraj zauważyłem,, że w trzech miejscach na liściach miała biały nalot, który można było zdrapać (jakby ktoś farbą pojechał) Nie wiem, czy to nie był mączniak. Natychmiast roślinę usunąłem od reszty. edycja: Niestety mój aparat nie ma stabilizacji obrazu, dlatego minimalny ruch i już obraz zamazany. Ale zrobiłem jeszcze jedno zdjęcie, na którym lepiej to widać. Edytowane 9 Czerwca 2016 przez Piotr Browarski Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 9 Czerwca 2016 Share Napisano 9 Czerwca 2016 Mam na myśli przędziorka, jest praktycznie niewidoczny, robi pajęczynki i jakby wysysa życie liści. Przez co wyglądają jakby podsychały. A czasami jak jest go mało to nie widać pajęczynek. Jak wpiszesz w przeglądarkę to oczywiście znajdziesz. Chyba pomyliłeś mącznika z wełnowcem. Mącznik to takie duże robale, albo duże czarne żuki. Wełnowiec jest duży nawet jak jest jeszcze mały, oraz jest mocno biały. Od razu byś go zauważył. Przepraszam nie mam zamiaru obrazić Twojego aparatu a tym bardziej Ciebie. To zdjęcie wcale nie jest lepsze. Ale przędziorek raczej robi takie żółte ciapki/plamki a chyba czegoś takiego nie widzę. Chociaż nigdy nie miałam przędziorka na muchołówce. Ale też nie upieram się przy przędziorku. Chyba więcej nic nie wymyślę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Browarski Napisano 9 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2016 (edytowane) Chodzi mi o tę chorobę grzybową - mączniaka prawdziwego. To chyba miała ta kapturnica, bo on sie charakteryzuje białym nalotem. A może zbrązowienie liści muchołówki w tym samym momencie było tylko zwykłym przypadkiem. Ona zawsze miała je lekko przyżółcone w tych miejscach, ale w ciągu ostatnich dwóch dni, jakby się to posunęło. Nie mam pojęcia o co tu chodzi. ehh https://www.google.pl/search?client=opera&a...-8&oe=UTF-8 cyt''Przepraszam nie mam zamiaru obrazić Twojego aparatu a tym bardziej Ciebie.'' A czemu miałbym się obrazić o to hehe? No co ty... Edytowane 9 Czerwca 2016 przez Piotr Browarski Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 9 Czerwca 2016 Share Napisano 9 Czerwca 2016 Ogólnie roślina jest przez pół dnia na otwartym balkonie, a pół przy głownie otwartym oknie. Rozumiem że ją codziennie przenosisz? To raczej nie jest dobre. Chodzi mi o tę chorobę grzybową - mączniaka prawdziwego https://www.google.pl/search?client=opera&a...-8&oe=UTF-8 A faktycznie, źle przeczytałam, często mi się to zdarza. Nie znam się, ale nie widzę białych plam więc to raczej nie to. To chyba miała ta katpurnica. A może zbrązowienie liśći było tylko zwykłym przypadkiem. Ona zawsze iała je lekko przyżółcone w tych miejscach, ale w ciągu ostatnich dwóch dni, jakby się to posunęło. Nie wiem jak ona wygląda więc nic nie mogę powiedzieć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Browarski Napisano 9 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2016 (edytowane) ''Nie wiem jak ona wygląda więc nic nie mogę powiedzieć.'' Chodziło mi o muchołówkę , że to może przypadek, że w tym samym czasie co przyniosłem do domu chorą kapturnicę, tak zbrązowiały liście muchołówce na tych bokach . Bo raczej wątpię, by to było przeniesienie mączniaka na muchola (stały blisko siebie) , bo bym już chyba widział jakieś początki białego nalotu . Edytowane 9 Czerwca 2016 przez Piotr Browarski Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian.sze Napisano 9 Czerwca 2016 Share Napisano 9 Czerwca 2016 Mi to wygląda na przesuszenie lub przelanie z naciskiem na to pierwsze. Ale zdjęcia są mało wyraźne i niewiele widać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Browarski Napisano 9 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2016 (edytowane) Jeśli chodzi o podlewanie, to zawsze (czyli od prawie 2 miesięcy) robię tak samo. Czyli nalewam 0,8-1 cm wody i czekam aż wyschnie i wtedy zaraz nalewam kolejną porcję. W pochmurne dni robię 1 dzień przerwy. Ostatnio było słońce, więc nie robiłem przerw. Jednak nigdy nie przekraczam tego 1 cm. Edytowane 9 Czerwca 2016 przez Piotr Browarski Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian.sze Napisano 9 Czerwca 2016 Share Napisano 9 Czerwca 2016 Taki poziom w okresie letnim możesz spokojnie utrzymywać ciągle, z przerwami tylko w pochmurne dni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi