Memeling Napisano 10 Czerwca 2016 Share Napisano 10 Czerwca 2016 Witam wszystkich hodowców roślin owadożernych. Sam także zafascynowałem się tymi cudami natury i postanowiłem sobie sprawić kilka. Niedawno wybrałem się kupić torf do moich skarbów, jednak po dokonaniu zapłaty za 20 litrów torfu okazało się, że nie ma już go na stanie więc sprzedawca zaoferował mi ziemię do roślin kwaśnolubnych. Potwierdził gdy zapytałem się czy owa ziemia nada się do roślin owadożernych, więc postanowiłem nie sprawiać problemów panu sprzedawcy i wziąłem tą ziemie. Jest to mieszanka torfu wysokiego, torfu niskiego i kory mielonej, dodatkowo wzbogacony o mikro i makro elementy. PH ziemi wynosi 3,5-4,5. Jestem jeszcze w tym zielony więc chciałbym prosić was o pomoc. Mianowicie, czy mogę w takiej ziemi posadzić rośliny owadożerne? Jakie mogą być skutki uboczne posadzenia roślin w tej ziemi? Oraz czy ktoś spotkał się już z tym podłożem i może mi o nim więcej powiedzieć? Na wszelki wypadek załączał zdjęcia z wszystkimi informacjami znajdującymi się na worku. Zdj. Zdj 2. Z góry dziękuje za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 10 Czerwca 2016 Share Napisano 10 Czerwca 2016 Witam wszystkich hodowców roślin owadożernych. Sam także zafascynowałem się tymi cudami natury i postanowiłem sobie sprawić kilka. Niedawno wybrałem się kupić torf do moich skarbów, jednak po dokonaniu zapłaty za 20 litrów torfu okazało się, że nie ma już go na stanie więc sprzedawca zaoferował mi ziemię do roślin kwaśnolubnych. Potwierdził gdy zapytałem się czy owa ziemia nada się do roślin owadożernych, więc postanowiłem nie sprawiać problemów panu sprzedawcy i wziąłem tą ziemie. Jest to mieszanka torfu wysokiego, torfu niskiego i kory mielonej, dodatkowo wzbogacony o mikro i makro elementy. PH ziemi wynosi 3,5-4,5. Jestem jeszcze w tym zielony więc chciałbym prosić was o pomoc. Mianowicie, czy mogę w takiej ziemi posadzić rośliny owadożerne? Jakie mogą być skutki uboczne posadzenia roślin w tej ziemi? Oraz czy ktoś spotkał się już z tym podłożem i może mi o nim więcej powiedzieć? Na wszelki wypadek załączał zdjęcia z wszystkimi informacjami znajdującymi się na worku. Zdj. Zdj 2. Z góry dziękuje za pomoc Niestety taka mieszanka nadaje się tylko na śmietnik ewentualnie do wykorzystania przy innych roślinach, ale nie do roślin owadożernych. Sprzedawca przypuszczam miał zerową wiedze na ten temat i wprowadził cie w błąd. Odpowiedź czemu ta "ziemia" się nie nadaje, a raczej mieszanka znajdziesz w tym temacie, a w tym znajdziesz opinie na temat torfów będących w sprzedaży. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi