stefek Napisano 14 Czerwca 2016 Share Napisano 14 Czerwca 2016 Znalazłem bardzo ciekawy filmik na YT Niegrzeczne rośliny Piękni drapieżcy. Bardzo mnie się spodobał jako początkującemu miłośnikowi roślin owadożernych. Jeśli ten filmik już był wcześniej podawany na forum to można skasować ten wątek ewentualnie przenieść jeśli dałem go w złym miejscu. https://www.youtube.com/watch?v=v26orHj03IU Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 14 Czerwca 2016 Share Napisano 14 Czerwca 2016 Zaiste film genialny. Również polecam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 15 Czerwca 2016 Share Napisano 15 Czerwca 2016 Jest jeszcze druga część o storczykach. Również ją polecam zobaczyć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zupelnie_zielona Napisano 15 Czerwca 2016 Share Napisano 15 Czerwca 2016 Super obejrzałam obie części z otwartą paszczą, haha mega ciekawie przedstawione Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki174 Napisano 15 Czerwca 2016 Share Napisano 15 Czerwca 2016 Filmy bardzo fajne i ciekawe Każdy "roslinozerca" powinien go oglądnąć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 15 Czerwca 2016 Share Napisano 15 Czerwca 2016 Filmy bardzo fajne i ciekawe Każdy "roslinozerca" powinien go oglądnąć ... i drapieżnik Film sam w sobie jest genialny. Drugiej części jeszcze nie widziałem, zabrakło mi czasu. Ale do odrobienia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagielon Napisano 16 Czerwca 2016 Share Napisano 16 Czerwca 2016 I jak tu nie fascynować się tymi roślinami? Film naprawdę bardzo dobry. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo Napisano 16 Czerwca 2016 Share Napisano 16 Czerwca 2016 W 4:50 lektor mówi coś o 2-3 metrowych rosiczkach... Błąd w tłumaczeniu czy serio D. regia nie jest największa? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 16 Czerwca 2016 Share Napisano 16 Czerwca 2016 W 4:50 lektor mówi coś o 2-3 metrowych rosiczkach... Błąd w tłumaczeniu czy serio D. regia nie jest największa? Oj tam czepiasz się lektora. Mimo tego błędu, film jest genialny. A tak przy okazji, jakiś czas temu obiło mi się o uszy, że w lasach deszczowych znaleziono rosiczkę trochę większą od regii. Ale ile w tym prawdy, nie wiem. Nie wgłębiałem się w to. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idolomantisdiabolico Napisano 16 Czerwca 2016 Share Napisano 16 Czerwca 2016 Drosera magnifica jest wieksza ale lektorowi(tlumaczowi) pewnoe chodzilo o drosolyphum albo cos w stylu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 17 Czerwca 2016 Share Napisano 17 Czerwca 2016 Magnifica jest najwieksza z południowoamerykańskich, ale sprawdziłam z ciekawości i chyba nie jest dużo większa od starego capensisa. Do olbrzymich rozmiarów dorastają roridule, w środowisku naturalnym sa to dość wysokie krzewy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 17 Czerwca 2016 Share Napisano 17 Czerwca 2016 Należałoby najpierw zdefiniować w jakiej kategorii wielkości mielibyśmy rozpatrywać różne gatunki? Jako najwyższe, o największej średnicy, czy sumę tych wartości? Jeżeli mamy porównywać rosiczki, to Roridula niestety w tej kategorii odpada, bo nie jest rosiczką, ale owszem dorasta nawet do 2m wysokości i zapewne ze 30 cm osiągnie (nie znalazłem). D. magnifica jak widziałem dochodzi do 1,5m wysokości, ale należy też pamiętać, że ona wspiera się na innych roślinach. Długości liści dochodzą do 24 cm. D. regia na pewno nie dorasta do takiej wysokości/długości co jest ściśle związane z jej ekosystemem. Nie udało mi się znaleźć informacji jaka może być wysoka, ale raczej trzyma się ziemi i powiedzmy, że 7-10cm to będzie bardzo dużo jak na ten gatunek, więc nie umywa się do D. magnifica. Jednak jeżeli chodzi o wielkość liści, sytuacja ma się odwrotnie. W hodowli D. regia osiąga aż 45 cm pojedynczy liść, w środowisku naturalnym obserwowano okazy, które miały absurdalnie długie liście - 70 cm! W tym przypadku D. regia faktycznie króluje nad majestatyczną D. magnifica, która jest najzwyczajniej długa. To jak porównywać dzbanecznika o najdłuższej łodydze i największych dzbankach - tego pierwszego nie mogę doszukać się w Internecie, ale o N. rajah piszą wszędzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 17 Czerwca 2016 Share Napisano 17 Czerwca 2016 (edytowane) Za to roridule nalezy pochwalić jeszcze za niebywale lepkie liście Chciałam znaleźć zdjęcia z natury, ale chyba już ich nie ma, za to znalazłam to Btw, wiem, że nie są rosiczkami, ale z rosiczek żadna nie zbliża się choćby do osiąganych przez nie rozmiarów, dlatego myślę, że w tym programie zostały potraktowane jako rosiczki Edytowane 17 Czerwca 2016 przez szamanka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fan dzbaneczników Napisano 17 Czerwca 2016 Share Napisano 17 Czerwca 2016 (edytowane) Powiem tak film super zdarzały się błędy lektora ale od razu dałem like Naprawdę mega!!! Edytowane 17 Czerwca 2016 przez Fan dzbaneczników Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 17 Czerwca 2016 Share Napisano 17 Czerwca 2016 Szamanka, znalazłaś wybitne zdjęcie z tym mazurkiem, ale nie mam pojęcia jak Ty wertujesz Internet, bo ja znajduję tony zdjęć z natury w moment, a w tym i namiary GPS na konkretne stanowiska. Chyba, że mnie specjalnie podpuściłaś. Przykładowa strona ze zdjęciem i mapą z namiarem GPS: KLIKNIJ TUTAJ albo TUTAJ. Strona o ekosystemie z fotkami z niego: KLIKNIJ TUTAJ. Wybrałem kilka lepszych zdjęć: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi