Skocz do zawartości

Kiedy dzbany?

dnf

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie o to, kiedy dzbanecznik powinien robić dzbany? Mój wygląda zdrowo, od wiosny ma zalążki dzbanów a ciągle nic się z nimi nie dzieje. Przeniosłem go miesiąc temu na balkon jednak ciągle to ta sama strona mieszkania a na dworze ma, co jakiś czas automatyczne zroszenie wodą. Roślinka wygląda tak jak poniżej - zastanawiam się czy mogę coś zrobić żeby pobudzić roślinę do dzbankowania?

https://1drv.ms/f/s!Agp3P5QZSAtvi4xZJoA70joJi-Qv8A

Odnośnik do odpowiedzi

Czekaj. Nie masz już zbytnio wpływu na to kiedy zechce się mu dzbankować. Balkon jednak, to nie jest dobre miejsce dla dzbanka, chyba że udało ci się na stałe podnieść wilgotność i nie pada na niego bezpośrednie światło.

Na razie mam natrysk z 10 programami - może uda mi się podłączyć wszystko pod komputer to będe dawał cykilcznie małe dawki. Sam dzbanecznik jest pod daszkiem ale całości nie zasłoniłem - może ma ktoś jakieś patenty na przesłonięcie - może jakaś firanka albo coś innego co wyglądało by tak żeby mnie żona nie zabiła :)

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie najlepsza opcja to znaleźć odpowiednie miejsce na stałe i dać się zaklimatyzować. Dzbaneczniki są wrażliwe na zmiany miejsca. W dodatku to niby Ventrata, czyli najłatwiejszy w hodowli dzbanecznik, ale dorosły, one długo potrafią dochodzić do siebie po zakupie.

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie najlepsza opcja to znaleźć odpowiednie miejsce na stałe i dać się zaklimatyzować. Dzbaneczniki są wrażliwe na zmiany miejsca. W dodatku to niby Ventrata, czyli najłatwiejszy w hodowli dzbanecznik, ale dorosły, one długo potrafią dochodzić do siebie po zakupie.

Ventrata to nie jest wcale najłatwiejszy w uprawie dzbanecznik, a najpopularniejszy - to olbrzymia różnica. Dużo lepiej od ventraty dzbankuje nawet miranda, nie wspominając już o rebecce soper bo ta jest chyba najłatwiej dzbankującym dzbanecznikiem w uprawie parapetowej. Najtrudniejsza do parapetowej uprawy z popularnych dzbaneczników jest bloody mary, a zaraz za nią hookeriana - obie są praktycznie nizinnymi dzbanecznikami, do tego trudno przystosowują się do niskiej wilgotności powietrza - już dużo lepiej zachowują się częściej krzyżówki "trudniejszych" dzbaneczników górskich.

Odnośnik do odpowiedzi

To ja mam farta, bo kupiłem w tym roku młodą bloody marry i hookerianę do uprawy parapetowej. Do zwiększenia wilgotności zastosowałem tylko kermazyt i było bez problemów. Aklimatyzowały się 2 tygodnie, a teraz zdążyły już wykształcić nowe liście i w pełni przynajmniej po jednym dzbanku.

Odnośnik do odpowiedzi

Po części masz rację, jeśli idzie o dzbankowanie, natomiast jeśli idzie o samo rośnięcie i przeżycie to wg mnie Ventrata jest nie do zajechania, no chyba ze zapomni się o podlewaniu przez kilka tygodni. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Będąc szczerym ponad połowa dzbaneczników będzie rosła na parapecie bez większych problemów jeśli chodzi o same liście. Natomiast z pułapkami sprawa jest dużo trudniejsza i tutaj krzyżówki górskich rządzą jednak mimo wszystko. Emik3 - poczekaj do pierwszej zimy bez doświetlania, teraz idą jeszcze siłą rozpędu z dobrych warunków.

Odnośnik do odpowiedzi