Skocz do zawartości

Pomocy. Robaki w podłożu.

ATom

Rekomendowane odpowiedzi

Zdjęcie mocno nie wyraźne, ale w niektórych obiektach można rozpoznać cechy charakterystyczne roztoczy. Największym problemem przy nich jest to, że tak naprawdę ciężko rozpoznać czym się żywią. Jednak jest ich na zdjęciu całkiem sporo, więc jeśli to tego czasu nic złego z roślinami się nie działo (np. skręcanie liści, brązowienie lub rdzawienie tkanki rośliny, powstawanie jasnych lub brunatnych plam, zamieranie nierozwiniętych liści) to jest duża szansa, że nie jest to roślinożerca, a całkiem pożyteczny roztocz, który za cel obiera sobie inne żyjątka. Przeszukaj dokładnie powierzchnie torfu i postaraj się odszukać inne robactwo, jeśli nic innego nie znajdziesz jest wysoce prawdopodobne, że roztocz to powybijał. Mam podejrzenie, że niektóre roztocza mięsożerne lubują się w skoczogonkach, ale nie mam na to potwierdzenia.

Jeśli jednak bardzo chcesz, chociaż używanie chemii to ostateczność to możesz użyć Magus 200 SC lub Ortus 05 SC.

Odnośnik do odpowiedzi

Rosiczka mi nie marnieje, natomiast muchołówka, a zwłaszcza jej młode pędy i pułapki stają się nieco żółte i brązowe.

Prócz tych małych robaczków innych nie widzę.

Ahaa, są jeszcze muszki - chyba owocówki.

Edytowane przez Cephalotus
Odnośnik do odpowiedzi

rosiczka mi nie marnieje, natomiast muchołówka, a zwłaszcza jej młode pędy i pułapki stają się nieco żółte i brązowe.

prócz tych małych robaczków innych nie widzę.

ahaa, są jeszcze muszki - chyba owocówki.

Co do muchołówki musiałbyś dać zdjęcie. Wyraźne ;)

Te tzw. muszki (owocówki) często mylone są z ziemiórkami co mogło by tłumaczyć obecność roztoczy. Pierwszy jest pokarmem drugiego. Te "muszki" biegają może po torfie? Też dobrze było by pacnąć jedną i dać zdjęcie.

A zresztą sam sobie porównaj z wyglądem ziemiórek.

Link

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, po zapoznaniu się są to raczej Ziemiórki, ale już jest ich coraz mniej.

Natomiast roztoczy jest coraz więcej - dziś patrzę i są wszędzie - prawie już zakrywają cały torf.

Czy gdy Ziemiórek już nie będzie to Roztocze wymrą?

Poniżej fotki Muchołówki i rosiczki:

eeaebce4aa5c3.jpg

https://zapodaj.net/eeaebce4aa5c3.jpg.html

89137decd04a7.jpg

https://zapodaj.net/89137decd04a7.jpg.html

Odnośnik do odpowiedzi

Rosiczka wygląda na zdrową i muchołówka po części też. Co do muchołówki młode liście wyglądają na zdrowe. Sama muchołówka ma przynajmniej 3 osobne stożki wzrostu, więc mógłbyś pomyśleć nad podziałem. Widzę że są dwie pułapki, które są jeszcze rozwinięte i obumierają, ale równie dobrze może to wskazywać na przelanie rośliny. Bo jako tako nie widzę specjalnie oznak deformacji na roślinie. Obumarłe są tylko stare liście, a to jest akurat normą.

Tak, po zapoznaniu się są to raczej Ziemiórki, ale już jest ich coraz mniej.

Natomiast roztoczy jest coraz więcej - dziś patrzę i są wszędzie - prawie już zakrywają cały torf.

Czy gdy Ziemiórek już nie będzie to Roztocze wymrą?

Jeśli pokarmu było dużo to roztocz mógł się namnożyć w takiej ilości. Jeśli ziemiórek ubywa znaczy, że jest on drapieżnikiem więc nie zmieni diety zaraz na rośliny ;). Bardzo prawdopodobne, że po wybiciu wszystkich ziemiórek, weźmie się za inne żyjątka w podłożu o ile już tego nie robi. Jak pokarm się skończy to zacznie zjadać sam siebie, wymrze z głodu lub część "wyemigruje na zachód". Generalnie sprawa powinna rozwiązać się sama.

Jaką wilgotność ma torf. Jest ciągle mokry? Mógłbyś też dokładnie obejrzeć spody liści muchołówki czy ewentualnie nie ma tam oznak żerowania.

Kolejna sprawa usuwaj obumarłe liście. To zaproszenie dla grzyba.

Odnośnik do odpowiedzi

Ziemiórki i roztocza nie powinny szkodzić pokazanym gatunkom. Rośliny wyglądają trochę na niedoświetlone, bo przy obecnym dostępie do światła słonecznego powinny wyglądać już inaczej - szczególnie rosiczka.

Ziemiórki i roztocza nie mają ze sobą nic wspólnego, są obok siebie i sobie nie przeszkadzają. Dopóki ziemiórka ma mchy, nie będzie gryzła innych roślin, myślę, że roztocza będą saprofitami.

Odnośnik do odpowiedzi

Ziemiórki i roztocza - skąd one się biorą? z torfu kupionego czy z wiatrem trafiły?

W wolnej chwili zobaczę czy pod liśćmi nic sie nie dzieje oraz usunę martwe pędy - czy jest znaczenie jak blisko je odetnę?

Wydaje mi się, że roślinki stoją na Północnym wschodzie.

Jak sprawdzić jaką wilgotność ma torf?

Edytowane przez ATom
Odnośnik do odpowiedzi

Ziemiórki i roztocza - skąd one się biorą? z torfu kupionego czy z wiatrem trafiły?

Nie skamię jak powiem, że ziemiórki biorą się z powietrza. Dorosłe owady latają, więc zawsze kiedyś moga przylecieć z dworu. Są inkluzje w bursztynie z ziemiórkami, więc żyły już za czasów dinozaurów. Roztocza natomiast przyjdą. Możesz przenieść je na sobie, mogą być w torfie, mogą przypełzać sobie z dworu. Myślę, że że nie przesadzę jak powiem, że i wiatr może je przynieść. No tak to już w naturze bywa - nie lubi pustki.

W wolnej chwili zobaczę czy pod liśćmi nic sie nie dzieje oraz usunę martwe pędy - czy jest znaczenie jak blisko je odetnę?

Nie specjalnie. Usuń tyle ile uznasz za estetyczne.

Wydaje mi się, że roślinki stoją na Północnym wschodzie.

No to zdecydowanie masz koszmarny parapet. Południowy wschód/zachód byłby akceptowalny, ale północny? Absolutnie! Za mało światła. Może rosiczka jakoś to zniesie, ale muchołówkę należy smażyć na słońcu. Zmarnieje Ci jak dłużej tak porośnie. Polecam zagłębić się w lekturę na jej temat, znajdującą się w dziale Opisy Roślin.

Jak sprawdzić jaką wilgotność ma torf?

Bo ja wiem... może palcem? :D

Odnośnik do odpowiedzi

Bo ja wiem... może palcem? :D

Paluchem też jakiś sposób. Oprócz tego można to robić wagowo lub specjalnymi czujnikami. Ostatni jest najbardziej dokładny. Sposób wagowy polega na ty, że nawadnia się podłoże do maksymalnej ilości wody jaką ma on możliwość przechować. Umieszcza się wtedy ją na wadzę lub podnosi rękoma i sprawdza ile waży. Jest to później punkt odniesienia. Następnie czynność powtarza się gdy torf jest zupełnie suchy (bardziej dokładne, ale przy posadzonych roślinach nie polecam) lub przed ponownym uzupełnieniem wody. Daję to ogólne pojęcie o wilgotności podłoża i można wtedy z jaką taką dokładnością określić jego wilgotność.

a czy te robaczki mogą się przenieść na ludzi/zwierzęta i zaszkodzić zdrowotnie?

Nie słyszałem o tym i nie wydaję mnie się to możliwe, chociaż ziemiórki mogą przenosić choroby grzybowe, ale zagrażające wyłącznie roślinom.

Odnośnik do odpowiedzi