Ptaszniki daniela Napisano 28 Czerwca 2016 Share Napisano 28 Czerwca 2016 (edytowane) Witam was jestem nowy na forum.Mam pewien problem z kapturnicą którą zakupiłem kilka tygodni temu w Kauflandzie jakieś dwa dni temu zobaczyłem ze znaczna ilość dzbanków uschła po prostu ziemia była sucha dlatego ze miałem pobyt w szpitalu(operacja) i nie miał bardzo kto jej podlewać ale naprawiłem błąd i jak wróciłem zwilżyłem jej podłoże i moje pytanie co zrobić z uschniętymi dzbankami czy mam je przyciąć i jak to właściwie to zrobić jest jakiś film w którym jest podane jak to się robi oraz na youtube jest jakiś kanał pasjonaty roślin owadożernych tutaj daje zdjęcia Edytowane 28 Czerwca 2016 przez Ptaszniki daniela Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 28 Czerwca 2016 Share Napisano 28 Czerwca 2016 Najpierw nam pokaż calą roślinę i stożek wzrostu, ocenimy stopień "zniszczenia" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 28 Czerwca 2016 Share Napisano 28 Czerwca 2016 Ja normalnie nożyczkami po samej ziemii tnę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emik3 Napisano 29 Czerwca 2016 Share Napisano 29 Czerwca 2016 Ja normalnie nożyczkami po samej ziemii tnę. Może by aż tak nie zachęcać ludzi. Ktoś może zbyt dosłownie to potraktować i np. torfowisko przejechać kosiarką do trawy. Uschnięte fragmenty rośliny można usuwać, zwłaszcza w terenie sprzyjającym rozwojowi pleśni, jednak jak zwykle w obchodzeniu się z roślinami należy uważać, aby nie naciąć zdrowych części rośliny a zwłaszcza młodych kapturów dopiero co wyrastających ze stożka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaszniki daniela Napisano 2 Lipca 2016 Autor Share Napisano 2 Lipca 2016 Jednak postanowiłem przyciąć uschnięte łodygi czy kapturnica wypuści nowe kaptury Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 2 Lipca 2016 Share Napisano 2 Lipca 2016 Jednak postanowiłem przyciąć uschnięte łodygi czy kapturnica wypuści nowe kaptury Oczywiście, że tak. Przycinanie pobudza przyrost nowych liści Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi