Skocz do zawartości

Slaby wzorst Regular Form

luki174

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Tak jak w temacie. Moja muchołówka Regular Form zatrzymała tak jakby swój wzrost, nie wypuszcza nowych pułapek, miała 2 pędy kwiatowe jakiś czas temu, ale je obciąłem. Kupiłem ją jakieś 2 miesiące temu w sklepie WildNature. Obecnie wraz z innymi(ładne, wypuszczają cały czas nowe pułapki) umieszczona jest na balkonie, w mojej szklarence.

Czy ktoś wie czym może to być spowodowane? Czy możliwe, że obecnie przeszłą w stan spoczynku? Co z nią teraz robić? Liczę na Waszą pomoc. Zdjęcia poniżej:

ZEHYAzW.jpg

A tutaj reszta muchołówek:

cQ5L6Uk.jpg - Green Sawtooth

OWxJ1zZ.jpg - UK Sawtooth

bh2YCi0.jpg - Australian Red Rosetted

A tutaj całe 'wyposażenie' szklarenki:

m5Ers5L.jpg

PS Cały czas ma dostęp do wody, jak i pozostałe rośliny ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nic nie ruszał, przesadzanie w przypadku gdy nie jest to grzyb ani owady (a nic na to nie wskazuje) może tylko zaszkodzić. Jeśli niedawno zmieniłeś jej stanowisko to mogła na jakiś czas zahamować wzrost przez aklimatyzacje. Daj jej ze dwa tygodnie, jak nie ruszy to będziemy się martwić. I jeszcze co do spoczynku, nie na pewno o tej porze roku nie zimuje.

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli była zmiana warunków - przeniesienie do szklarenki. Wystarczy żeby zahamowała wzrost na aklimatyzacje. Raz się tak dzieje, raz nie, nie ma reguły. Tak jak mówiłem daj jej trochę czasu.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tylko dodam do tematu żebyś zwracał uwagę na ten czarny fragment pułapki czy tam przypadkiem nie pleśnieje nic od środka bo coś takiego tam widzę (albo to latające kłaki z lipy). Jak jest pleśń to wycinaj delikatnie żeby reszty nie zaatakowała.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Witam!

Muchołowka zaczęła wypuszczać nowe pułapki, tylko że nie mają pułapek, a przynajmniej tak się mi wydaje :/

Dodatkowo z boku zauważyłem, że pewnie od korzenia wyszła nowa sadzonka :D Przesadzać ją dopiero na wiosnę po spoczynku?

A oto i kilka zdjęć:

Z8uxVuO.jpg

kOQtqMY.jpg

ossvgli.jpg

Proszę o informację, dlaczego te liście nie są takie, jak powinny, a może to moje niepotrzebne obawy?

A tak wyglądają wszystkie moje muchołówki ;)

KnawvM7.jpg

Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanko:

Czy ta muchołówka była nadmiernie karmiona owadami lub nawożona? Na zdjęciach widać zwłoki jego ofiar. Według mnie może to być przekarmienie. Wytwarzanie liści bez pułapek jest jedną z objaw przekarmienia. Też kiedyś coś takiego miałem, tylko że był to eksperyment.

Czasami kupione w sklepach muchołówki mają w podłożu nawóz, który może dać się we znaki dopiero po jakimś tam czasie. Kilka razy się już z czymś takim spotkałem. Proponowałbym jednak wymienić podłoże. W Twoim przypadku jednak jest to tylko mój domysł.

Odnośnik do odpowiedzi

Przekarmiona, trudno powiedzieć. Nie dokarmialem jej specjalnie, a ten owad juz tam dlugo sie znajduje. Zakupilem ja w sklepie wildnature. Tylko teraz nw czy ja przesadzać, czy poczekać na do do wiosny?

Odnośnik do odpowiedzi

Jak z wildnature to najwyżej stary torf masz ale to nie jest groźne. Poszukaj robaków czy coś w ziemi nie siedzi albo mszyce pod liśćmi. Jak masz ziemiółki to mogą podgryzać korzenie jak torf jest suchy. Może mucha w pułapce pleśnieje. Naprawdę nie wiem co to może być a na zdjęciach nie widać śladów np przędziorków. Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi