luki174 Napisano 28 Czerwca 2016 Share Napisano 28 Czerwca 2016 Witam! Tak jak w temacie. Moja muchołówka Regular Form zatrzymała tak jakby swój wzrost, nie wypuszcza nowych pułapek, miała 2 pędy kwiatowe jakiś czas temu, ale je obciąłem. Kupiłem ją jakieś 2 miesiące temu w sklepie WildNature. Obecnie wraz z innymi(ładne, wypuszczają cały czas nowe pułapki) umieszczona jest na balkonie, w mojej szklarence. Czy ktoś wie czym może to być spowodowane? Czy możliwe, że obecnie przeszłą w stan spoczynku? Co z nią teraz robić? Liczę na Waszą pomoc. Zdjęcia poniżej: A tutaj reszta muchołówek: - Green Sawtooth - UK Sawtooth - Australian Red Rosetted A tutaj całe 'wyposażenie' szklarenki: PS Cały czas ma dostęp do wody, jak i pozostałe rośliny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 28 Czerwca 2016 Share Napisano 28 Czerwca 2016 Nie wygląda jakoś tragicznie ale możesz ją przesadzić do nowego podłoża i powinna dać radę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zeratul Napisano 28 Czerwca 2016 Share Napisano 28 Czerwca 2016 Ja bym nic nie ruszał, przesadzanie w przypadku gdy nie jest to grzyb ani owady (a nic na to nie wskazuje) może tylko zaszkodzić. Jeśli niedawno zmieniłeś jej stanowisko to mogła na jakiś czas zahamować wzrost przez aklimatyzacje. Daj jej ze dwa tygodnie, jak nie ruszy to będziemy się martwić. I jeszcze co do spoczynku, nie na pewno o tej porze roku nie zimuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki174 Napisano 28 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2016 Ale ona niemal od początku stalą na zewnątrz, miala dostęp do Slona i wody. Tylko jakieś 2 tygodnie temu przenioslem ja do szklarenki. Również stalą na balkonie, tyle ze bez żadnego okrycia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zeratul Napisano 28 Czerwca 2016 Share Napisano 28 Czerwca 2016 Czyli była zmiana warunków - przeniesienie do szklarenki. Wystarczy żeby zahamowała wzrost na aklimatyzacje. Raz się tak dzieje, raz nie, nie ma reguły. Tak jak mówiłem daj jej trochę czasu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki174 Napisano 28 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2016 Aha, no to oki. Odezwę sie za jakiś czas jak sytuacja wygląda Na razie dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabi Napisano 29 Czerwca 2016 Share Napisano 29 Czerwca 2016 Ja tylko dodam do tematu żebyś zwracał uwagę na ten czarny fragment pułapki czy tam przypadkiem nie pleśnieje nic od środka bo coś takiego tam widzę (albo to latające kłaki z lipy). Jak jest pleśń to wycinaj delikatnie żeby reszty nie zaatakowała. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki174 Napisano 14 Lipca 2016 Autor Share Napisano 14 Lipca 2016 Witam! Muchołowka zaczęła wypuszczać nowe pułapki, tylko że nie mają pułapek, a przynajmniej tak się mi wydaje :/ Dodatkowo z boku zauważyłem, że pewnie od korzenia wyszła nowa sadzonka Przesadzać ją dopiero na wiosnę po spoczynku? A oto i kilka zdjęć: Proszę o informację, dlaczego te liście nie są takie, jak powinny, a może to moje niepotrzebne obawy? A tak wyglądają wszystkie moje muchołówki Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabi Napisano 14 Lipca 2016 Share Napisano 14 Lipca 2016 Mi te liście na zaatakowane przez chorobę/szkodnika. Nie mam dostatecznej wiedzy żeby stwierdzić co to jest. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki174 Napisano 15 Lipca 2016 Autor Share Napisano 15 Lipca 2016 Tak, tylko co to jest i jak to wytępić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 15 Lipca 2016 Share Napisano 15 Lipca 2016 Mam takie pytanko: Czy ta muchołówka była nadmiernie karmiona owadami lub nawożona? Na zdjęciach widać zwłoki jego ofiar. Według mnie może to być przekarmienie. Wytwarzanie liści bez pułapek jest jedną z objaw przekarmienia. Też kiedyś coś takiego miałem, tylko że był to eksperyment. Czasami kupione w sklepach muchołówki mają w podłożu nawóz, który może dać się we znaki dopiero po jakimś tam czasie. Kilka razy się już z czymś takim spotkałem. Proponowałbym jednak wymienić podłoże. W Twoim przypadku jednak jest to tylko mój domysł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki174 Napisano 15 Lipca 2016 Autor Share Napisano 15 Lipca 2016 Przekarmiona, trudno powiedzieć. Nie dokarmialem jej specjalnie, a ten owad juz tam dlugo sie znajduje. Zakupilem ja w sklepie wildnature. Tylko teraz nw czy ja przesadzać, czy poczekać na do do wiosny? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 15 Lipca 2016 Share Napisano 15 Lipca 2016 Ta muchołówka u Ciebie naprawdę jest bardzo dziwna. Czy ją przesadzisz, czy nie, zależy od Ciebie. Tak, czy owak ryzykujesz utratą rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki174 Napisano 15 Lipca 2016 Autor Share Napisano 15 Lipca 2016 No to teraz nie wiem gdzie szukać przyczyny. Pewnie zostawię to do wiosny, gdyż teraz by mogla to gorzej przeżyć. A co ktoś "bardziej doświadczony" o tym sadzi? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabi Napisano 15 Lipca 2016 Share Napisano 15 Lipca 2016 Jak z wildnature to najwyżej stary torf masz ale to nie jest groźne. Poszukaj robaków czy coś w ziemi nie siedzi albo mszyce pod liśćmi. Jak masz ziemiółki to mogą podgryzać korzenie jak torf jest suchy. Może mucha w pułapce pleśnieje. Naprawdę nie wiem co to może być a na zdjęciach nie widać śladów np przędziorków. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi