Cephalotus Napisano 28 Czerwca 2016 Share Napisano 28 Czerwca 2016 Z chemików lubię preparat ProAgro 100SL - zabije wszystko co małe, a żywe, w tym ślimaka i dżdżownicę również. Potem jeża i małe drapieżniki żywiące się trupkami. Jest tak silny i tak nieszkodliwy dla roślin, że wykończy nawet mszyce potencjalnie schowane pod liśćmi również wtedy, gdy do nich tam bezpośrednio nie dotrze w formie aerozolu. Wystarczą opary z okolicy, aby je utłuc. Jednocześnie imidaklopryd, który jest substancją czynną, okazał się być główną przyczyną wymierania rojów pszczół, więc ograniczam stosowanie tego środka do absolutnego minimum i to wyłącznie, gdy już jestem w desperacji - co jakoś dawno nie miało miejsca. Wyrejestrowany do stosowania na mszyce, tarcznika i mącznika, zarejestrowany na muchy, kleszcze i komary. Mmmm... Także można go dostać w aerozolu, co jest moją ulubioną formą, bo dla leni. Idziesz, psikasz i zapominasz, że problem istniał. Natomiast każdy specyfik chemiczny kosztuje. Pety można znaleźć wszędzie, po dobie od zalania wodą ma się gotowy insektycyd. Kwestia gustu. Ostatnia moja rada w temacie - wypatruj "łupieżu" u swoich roślin, czyli starych, białych pancerzyków mszyc, które rosnąc zrzucają je. Mogą być pierwszym i jedynym objawem, że roślina ma pasożyta zanim zacznie Ci marnieć albo zobaczysz żywego osobnika. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 28 Czerwca 2016 Share Napisano 28 Czerwca 2016 (edytowane) luki174 napisał: Aha, oki. Dzięki za rady. Capensi i żadnych skutków ubocznych po tym środku nie ma? Spryskujesz intensywnie cala roślinę, podliże tez? Jak dozujesz ten środek? Spryskuję glownie całą roślinę ale przy okazji tego podłoże też zostanie spryskane. Żadnych skutków ubocznych nie zaobserwowałem. Dawki stosowałem dla roślin ozdobnych podane na opakowaniu, czyli najniższe. Środek występuje w postaci proszku do rozpuszczenia w wodzie i rozpylania. Czasami gdy na roślinie jest dużo szkodników oprysk trzeba powtorzyc po jakimś czasie. Tych środków na szkodniki jest duzo, nie próbowałem innych ale ten akurat się mi sprawdza. Edytowane 28 Czerwca 2016 przez capensi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi