Skocz do zawartości

Urządzenie terarium

Medrol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :)

Mam terarium i chciałbym by roślinki w nim nie stały w doniczkach tylko w ziemi i nasuwa mi sie pytanie czy na sam spód coś wysypać jakiś keramzyt czy coś innego ??

Czy zrobić jakiś zbiornik wodny pod torfem ??

Oraz czy dobrym wyjściem było by zrobienie coś w rodzaju małego stawiku np pośrodku terarium ??

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz zbudować takie terra to poleciłbym Ci coś na kształt rozwiązania jakie mam u siebie do usuwania nadmiaru wody.

W szybie dolnej (czy co tam będziesz mieć na dole) wywierć (albo lepiej zleć szklarzowi) otwór albo kilka o średnicy takiej żeby wszedł w nią na wcisk wężyk PCV (u siebie mam wężyk 1,5 cm). Wężyk wciskasz do wnętrza terra na taką wysokość na jaką chcesz żeby stała woda, a do wnętrza wężyka wkładasz kawałek dociętej gąbki do mycia naczyń żeby podłoże nie uciekało i uszczelniasz połączenie wężyk-dno silikonem. Wąż na zewnątrz terra wkładasz do zbiornika na zużytą wodę i gotowe masz dużą doniczkę z drenażem. Jak dopiero zabierasz się za budowę to zaplanuj sobie otwory techniczne w bokach terra na system nawilżania/zraszania i wentylacji wtedy terra staje się praktycznie bezobsługowe.

Pozdrawiam Michał.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich :)

Mam terarium i chciałbym by roślinki w nim nie stały w doniczkach tylko w ziemi i nasuwa mi sie pytanie czy na sam spód coś wysypać jakiś keramzyt czy coś innego ??

Czy zrobić jakiś zbiornik wodny pod torfem ??

Paludarium B-52

Paludarium fly guy

Paludarium Arturr0

Paludarium dokkrb

Przykładowych paludariów mógłbym wyszukiwać w nieskończoność. Większość fotorelacji jest dobrze opisana przez autorów więc rozwiązanie jest w środku działu "Technika" i poddziału "Fotografie gotowych dzieł", a i w linkach jest dużo pożytecznych informacji. Ba jeden z tematów jest tylko o jedną pozycje za twoim. Wystarczyło troszeczkę poszukać, bo pytania o kermazyt i budowę podłoża do takiego typu paludarium było wielokrotnie poruszane.

Oraz czy dobrym wyjściem było by zrobienie coś w rodzaju małego stawiku np pośrodku terarium ??

Pytanie powinno być inne. Czy mnie się chcę robić taki stawik i czy będzie się mnie to podobało. Były już takie dzieła z oczkami po środku, ale to bardziej kwestia czy takie rozwiązanie się komuś podoba czy nie. Jest przy tym trochę więcej roboty, ale do wykonania.

W szybie dolnej (czy co tam będziesz mieć na dole) wywierć

Nie radziłbym.

(albo lepiej zleć szklarzowi)

Już lepiej.

Odnośnik do odpowiedzi

A mam jeszcze pytanie wysypalem 3 cm keramzytu i planuje 7 cm torfu czy będzie ten torf dobrze chlonol wodę czy dac więcej keramzytu ?? I jakie kamienie dac do środka na to jakieś znaczenie ?

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy od torfu, ale ja bym ten torf pomieszał z martwym mchem, żeby go trochę rozluźnić nie tracąc na magazynowaniu wody (można by to zrobić perlitem albo piaskiem, ale wtedy woda będzie "przeciekać" przez podłoże. Ilość podłoża jaką dasz jest uzależniona od tego jakie rośliny chcesz tam trzymać. Dla tłustoszy możesz nawet mniej niż 7 cm, dla dzbaneczników, muchołówek i większości rosiczek 7 cm myślę, że wystarczy. Kapturnic raczej nie chcesz tam trzymać więc powinno być ok. Kamienie muszą być kwarcowe, to ważne bo jak dasz wapienne to podniosą Ci pH torfu i po zabawie. Kolor, wielkość i kształt to już rzecz gustu.

Odnośnik do odpowiedzi

A mam jeszcze pytanie wysypalem 3 cm keramzytu i planuje 7 cm torfu czy będzie ten torf dobrze chlonol wodę czy dac więcej keramzytu ?? I jakie kamienie dac do środka na to jakieś znaczenie ?

"Chłonął" Zdaje się ;) Warstwa keramzytu jest w tym wypadku mniej ważna od warstwy górnej podłoża. To czy znajdować się tam będzie woda, zależy od grubości górnej warstwy, jej porowatości oraz na jakim poziomie utrzymuje się woda. Im większa jest średnica przestworów w podłożu tym niżej woda będzie się znajdować. W drugą stronę im mniejsza średnica przestworów tym wyżej woda dotrze przy określonym jej poziomie. Zaglądnij do tegotematu będzie tu więcej informacji. Sytuacja się zmienia gdy stosujesz łącznik (warstwa dolna-górna) z łatwo chłonącego wodę materiału. Wtedy warstwa dolna może być znacznie większa, przez co podłoże jest dłużej zaopatrywane w wodę.

Co do kamieni. Każdy rodzaj który nie będzie się rozpuszczał fizycznie lub zachodził w reakcje chemiczne będzie ok.

Odnośnik do odpowiedzi