Iglacy Napisano 5 Lipca 2016 Share Napisano 5 Lipca 2016 (edytowane) "Ogród botaniczny w Lejdzie istnieje już 424 lata co czyni go najstarszym ogrodem botanicznym Holandii i jednym z najstarszych w świecie. Ogród leży w samym sercu starego miasta między uniwersytetem i obserwatorium astronomicznym. Jest niemal tak stary jak sam uniwersytet który stoi w czołówce najlepszych uniwersytetów świata z bliźniaczym uniwersytetem w Oxfordzie." Wrzucam kilka fotek z mojej wizyty w tym jakże ciekawym i wiekowym, ogrodzie botanicznym Zdjęć jest mało, bo mój aparat wziął i rozładował się w 1/3 zwiedzania obiektu. (jestem potwornym sklerotykiem, przeważnie zapominam go naładować przed wyjazdem.....) Brak baterii = brak zdjęć reszty roślin owadożernych oraz fotek ogólnych całości obiektu. Połowa owadożernej część ekspozycji znajdowała się na metalowym rusztowaniu-korytarzu biegnącym pod dachem przeszklonego budynku wejściowego. Drugą połowę stanowiły dwie szklarnie w dalszej części ogrodu. Na sfotografowanie nie załapały się, niestety, całe dwie szklarnie przeznaczone dla dzbaneczników oraz ekspozycja heliamfor... Muszę przyznać, że nigdy w życiu nie wiedziałem tak gigantycznej kolekcji dzbanków w jednym miejscu (a odwiedziłem już kilka ogrodów botanicznych na terenie Europy i oglądałem kolekcje dokkrb u niego w szklarniach) Zadziwiła mnie różnorodność osobników w tamtych dwóch szklarniach ? prezentowano tam niezwykle rzadkie gatunki tych roślin. Co do samego ogrodu ? miejsce na pewno obowiązkowe do zwiedzenia i warte poświęcenia czasu, aby porządnie go obejrzeć Pozdrawiam! Thomas *zdjęcia są mojego autorstwa, proszę nie używać ich bez mojej zgody. Edytowane 14 Listopada 2016 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zeratul Napisano 5 Lipca 2016 Share Napisano 5 Lipca 2016 To chociaż telefonem trzeba było coś popstrykać Piękne i wielkie rosiczki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 5 Lipca 2016 Autor Share Napisano 5 Lipca 2016 Trąba ze mnie... wyobraź sobie, że telefon zostawiłem w aucie... Nie miałem za bardzo jak się po niego wrócić :C Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 5 Lipca 2016 Share Napisano 5 Lipca 2016 Takie ludziki to też chyba muszę sobie na torfowisku poustawiać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość tarzan Napisano 6 Listopada 2016 Share Napisano 6 Listopada 2016 (edytowane) Coś pięknego. Jakieś osoby z tego forum chciały by się spotkać i wybrać w to miejsce? Do tego musisz na prawdę się przygotować na cięższkie czasy i tego typu biznesy https://sklep.spirulina.pl/produkty/kapsulk...ra-bez-skalpela muszę przyznać że nie jest łatwo coś takiego wykonać a co do tego jeszcze inne miejsca i tego typu biznesy... jak np http://zelazostaropolskie.pl/page/185/schody-nowoczesne/54 robie. Edytowane 27 Września 2018 przez tarzan Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 14 Listopada 2016 Share Napisano 14 Listopada 2016 http://www.cpukforum.com/forum/index.php?/...58392-eee-2017/ Kto się wybiera? Iglacy - może powtórka i okazja do uzupełnienia przykrótkiej fotorelacji? Miło byłoby się spotkać po latach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 14 Listopada 2016 Autor Share Napisano 14 Listopada 2016 Po latach... przeraża mnie jak ten czas leci :c Co do wystawy w Hortus - cholipcia, nie mam bladego pojęcia! Planów jako takich na razie nie mam, chyba można by było się kopsnąć do Holandii na 2 dni Zwłaszcza, że kiermasz roślin na wspomnianej wystawie jest jednym z największych w Europie... Kropko mam rozumieć, że Ty i Ptaah obowiązkowo lecicie za rok? Trzeba by wziąć Doktora ze sobą, bo to istny raj na ziemi, pod względem ilości dzbaneczników w jednym miejscu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 14 Listopada 2016 Share Napisano 14 Listopada 2016 Iglacy napisał: Po latach... przeraża mnie jak ten czas leci :c (...) Kropko mam rozumieć, że Ty i Ptaah obowiązkowo lecicie za rok? Brzmi groźnie, ale to tylko dwa latka minęły Choć w tym czasie zadziało się sporo Oczywiście, że lecimy... lub jedziemy Zobaczymy czy kółka czy skrzydła, choć biorąc pod uwagę nasze zdolności zakupowe... może być potrzebne obszerne miejsce na bagaż Noclegi w Lejdzie i naturalnie również w Amsterdamie już zabukowane Nie ma odwrotu! Do zobaczenia? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 14 Listopada 2016 Share Napisano 14 Listopada 2016 Kurcze, sam bym się chętnie wybrał. Do sierpnia daleko, może jakoś wcisnę w budżet Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 14 Listopada 2016 Autor Share Napisano 14 Listopada 2016 (edytowane) W aucie zmieszczę więcej roślin , ale chyba na paliwo mi zabraknie - to zostaje samolot (ale gdybym jechał moim Polo to miałbym jedno-dwa wolne miejsca, tak tylko piszę dla zainteresowanych z okolic Trójmiasta) Wstępnie, do zobaczenia! Edytowane 15 Maja 2017 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi