Prokuratorek Napisano 7 Lipca 2016 Share Napisano 7 Lipca 2016 Przejdę od razu do sedna sprawy. W dwóch moich doniczkach, gdzie miałem torf dość niskiej jakości, bo był on czarny i ziemisty, rozsiałem rosiczki przylądkowe. Maleństwa zaczęły kiełkować, pojawiły się właściwe liście, rosną sobie spokojnie ku górze, ale ostatnio na powierzchni torfu pojawia się bardzo dużo - małych, wyrastających mchów - tak sądzę, że to mech. Zarasta dość gęsto i obawiam się, że może zadusić moje rosiczki. Tutaj moje pytanie - co z tym zrobić? Jak pozbyć się go i czy zagraża on moim małym rosiczkom, bo sądzę, że je zadusi? Zastosować jakiś środek, czy może cierpliwie podjąć się żmudnej pracy, chwycić pęsetę w dłoń i wyrywać go? Poniżej zdjęcia, jak to się prezentuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 7 Lipca 2016 Share Napisano 7 Lipca 2016 Tutaj moje pytanie - co z tym zrobić? Jak pozbyć się go i czy zagraża on moim małym rosiczkom, bo sądzę, że je zadusi? Zastosować jakiś środek, czy może cierpliwie podjąć się żmudnej pracy, chwycić pęsetę w dłoń i wyrywać go? Nic z tym nie robić. Źle sądzisz, nie zadusi ich, prędzej będą się cisnąć same ze sobą, jak konkurować z mech. Nie stosować żadnego środka, bo nie istnieje taki, który zabije Ci mech, nie zabijając dwa razy rosiczki przy okazji. Nie wyrywać. Ewentualnie rozsadzić rosiczki jak trochę podrosną albo zostawić do wstępnej naturalnej selekcji silniejszych osobników i dopiero potem rozsadzić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 7 Lipca 2016 Share Napisano 7 Lipca 2016 Zgadzam się z moim przedmówcą, niektórzy jeszcze kupują mech aby tworzyć kompozycję rosiczkową Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prokuratorek Napisano 7 Lipca 2016 Autor Share Napisano 7 Lipca 2016 Ok, rozumiem. Obawiałem się osobiście, że ta nadmierna ilość mchu, który tam zaczął się pojawiać i to tak gęsto, zadusi moje rosiczki. Możecie mi przy okazji powiedzieć, przy jakiej wielkości mogę je zacząć przesadzać? Jak sądzę, teraz to jeszcze są pewnie za małe? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi