EnergiaSwobodna Napisano 10 Lipca 2016 Share Napisano 10 Lipca 2016 Dzień dobry, na wstępie zaznaczę, że jestem amatorem, by usprawiedliwić swoje braki wiedzy. Przejdę teraz do sedna. Otóż mam trzy D. filiformis rosnące w osobnych doniczkach blisko siebie. Podlewam je tak jak należy wodą demineralizowaną, rano zapewniając im naturalne światło, a wieczorem doświetlając. Na jednej z nich zauważyłem ostatnio dziwne białe kropeczki, które występują od nasady liścia, aż po jego szczyt. Mogą być z łatwością usuwane pęsętą i nie ruszają się mimo zdrapywania. Tutaj pojawia się moje pytanie: co to może być? Poniżej zdjęcie. http://scr.hu/0q0n5/3vl0u PS: szukałem podobnych tematów, ale zdjęcia powygasały Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 10 Lipca 2016 Share Napisano 10 Lipca 2016 Wyglada na jakieś pasożyty, opryskaj je czymś. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki174 Napisano 10 Lipca 2016 Share Napisano 10 Lipca 2016 (edytowane) Przydaloby sie nieco wyraźniejsze zdjęcie tego robaczka. Zobacz sobie na jeden z moich tematow, gdzie na D. Aliciae tez sie mi cos pojawila, a byla to mszyca :/ Edytowane 10 Lipca 2016 przez luki174 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bookhar Napisano 10 Lipca 2016 Share Napisano 10 Lipca 2016 (edytowane) Witam, wygląda na to, że mogą to być wełnowce. Poszukaj w necie. Ogólnie ciężko się zwalcza szczególnie na rosiczkach jeśli zaatakowały korzenie może być jeszcze ciężej. Dobrym środkiem jest provado plus ale trzeba wypróbować bo rosiczki różnie reagują pozdrawiam p.s jednak ciężko go kupić bo został wycofany z produkcji Edytowane 10 Lipca 2016 przez bookhar Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 10 Lipca 2016 Share Napisano 10 Lipca 2016 A nie są to czasem mszyce? Zdjęcie jest niewyraźne, ale wygląda to na to, co czasem pojawia się u mnie na rosiczkach (szczególnie gdy kwitną). Obfity oblanie Substral Polysect załatwia sprawę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 10 Lipca 2016 Share Napisano 10 Lipca 2016 Oczywiście, że to są mszyce. Żywe kłębią się na zwiniętych liściach, a to co autor zauważa, to ich wylinki. Całkiem niedawno w jakimś pokrewnym temacie pisałem właśnie o tym, że pierwsze co ludzie zauważają z mszyc, to ich białe wylinki, bo one rzucają się w oczy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 11 Lipca 2016 Share Napisano 11 Lipca 2016 Zdjęcie wyraźne na tyle by móc z całą pewnością stwierdzić, że jest tam rosiczka i nic więcej. Osobiście nigdy bym się nie odważył, na strzelanie przy tak marnym zdjęciu. Może to być mszyca, a może nie bo same "obiekty" na liściach są całkiem spore, a mszyca rzadko kiedy jest aż tak duża. Zwykle mszyca występuje na młodych liściach, ale jak się dobrze przypatrzyć to te białe kropki są na wszystkich liściach. Może to być wełnowiec, a może nie bo jeśli ktoś się sugeruje watą przy stożku D. filiformis to chyba nigdy nie miał tej rośliny w kolekcji. Póki nie ma zdjęcia wyraźnego na tyle by zobaczyć z grubsza co to jest, nie ma pewności co z czym mamy do czynienia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 11 Lipca 2016 Share Napisano 11 Lipca 2016 Zwykle mszyca występuje na młodych liściach, ale jak się dobrze przypatrzyć to te białe kropki są na wszystkich liściach. Oczywiście, że to są mszyce. Żywe kłębią się na zwiniętych liściach, a to co autor zauważa, to ich wylinki. Może to być mszyca, a może nie bo same "obiekty" na liściach są całkiem spore, a mszyca rzadko kiedy jest aż tak duża. Dla mnie one są małe. Miałam kiedyś mszyce na capensisie i wyglądało to bardzo podobnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 11 Lipca 2016 Share Napisano 11 Lipca 2016 Stwierdzam i stawiam prawą rękę, że to mszyce. Te białe to wylinki, które sobie odpadają, lecąc zgodnie z wiatrem i grawitacją, lądują gdzie popadnie. Natomiast ewidentnie widzę siedzące mszyce na tym młodym - zwiniętym liściu w różnych jego częściach. Nie doliczę się na części zwiniętej, bo stanowią plamę, ale kolory sugerują, że też się tam znajdują. Poza tym doliczyłem się 6 na tym liściu. Wełnowce nie odstają od liścia, przylegają płasko do niego, to "coś" odstaje i to bez dyskusji. Największa i najlepiej widoczna mszyca znajduje się na urwanym/uciętym liściu na granicy brązowego kikuta i części zielonej - stary liść. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 11 Lipca 2016 Share Napisano 11 Lipca 2016 Stwierdzam i stawiam prawą rękę, że to mszyce. Te białe to wylinki, które sobie odpadają, lecąc zgodnie z wiatrem i grawitacją, lądują gdzie popadnie. Natomiast ewidentnie widzę siedzące mszyce na tym młodym - zwiniętym liściu w różnych jego częściach. Nie doliczę się na części zwiniętej, bo stanowią plamę, ale kolory sugerują, że też się tam znajdują. Poza tym doliczyłem się 6 na tym liściu. Wełnowce nie odstają od liścia, przylegają płasko do niego, to "coś" odstaje i to bez dyskusji. Największa i najlepiej widoczna mszyca znajduje się na urwanym/uciętym liściu na granicy brązowego kikuta i części zielonej - stary liść. Czujne oko. To już można nazwać mszycą. Kształt i kolor z grubsza się zgadza. Dobrze że to wypatrzyłeś. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EnergiaSwobodna Napisano 11 Lipca 2016 Autor Share Napisano 11 Lipca 2016 (edytowane) No niestety nie mam możliwości zrobienia lepszego zdjęcia z uwagi na sprzęt. Dzięki za odpowiedzi. EDIT: Po spryskaniu substralem na mszyce wszystko wróciło do normy. Jeszcze raz dzięki za rady Edytowane 19 Lipca 2016 przez EnergiaSwobodna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi