Skocz do zawartości

Biale plamy na cefalu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam czy ktos mi pomoze z moim cefalem : miamowicie nie mam pojecia co to jest / plesn czy cos innego ?

post-5817-1468308655_thumb.jpg

post-5817-1468308660_thumb.jpg

post-5817-1468308994_thumb.jpg

Edytowane przez bremol
Odnośnik do odpowiedzi

Na moje oko to coś ciekawego. Z całą pewnością grzyb, ale nie wygląda mi na pasożyta roślin, z resztą po cefalu też nie widać żeby cierpiał.

Prawdopodobnie jakiś destruent zjada "śmieci" organiczne jakie się nagromadziły na liściach. Jak bym spróbował usunąć to jakąś ściereczką albo wacikiem, a jeśli się znowu pojawi to wtedy fungicydem.

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie się wydaję jednak, że to grzyb pasożyt, często również na moich cephalach się pojawia, ja pryskam go topsinem. Raz nawet pokusiłem się o przyjrzeniu się mu pod mikroskopem, bo nie byłem pewny co to i tak to wyglądało:

28182212841_03cfe98e71_b.jpg

Może to jakiś mączniak?

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj do zdrapać, jeśli będzie miało postać proszku, to jest to prawdopodobnie mączniak. Cholerstwo nie tylko że szybko rozchodzi się na inne rośliny, to lubi wracać po jakimś czasie. Przerabiałem to kilka lat temu na moich nieowadożernych roślinach w domu.

Edytowane przez Piotr Browarski
Odnośnik do odpowiedzi

Na moje oko to coś ciekawego. Z całą pewnością grzyb, ale nie wygląda mi na pasożyta roślin, z resztą po cefalu też nie widać żeby cierpiał.

Takim wzrostem charakteryzują się grzyby biotroficzne, które żyją na żywej tkance roślin. Ich przeciwieństwem są nekrotrofy, które najpierw uśmiercają tkankę, a potem ją trawią.

Tak jak Szamanka napisała, oprysk w trybie natychmiastowym. Opryskiem który zadziała na mączniaka, bo prawdopodobnie to właśnie on.

Odnośnik do odpowiedzi