TOMek Napisano 15 Lipca 2016 Share Napisano 15 Lipca 2016 Witam, jestem posiadaczem D.Intermedia i kapturnicy. Roślinki wysiałem kilka miesięcy temu (tak na wiosnę), no i gdzieś tak pod koniec maja zaczęły kiełkować. Kapturnice rosną bardzo dobrze, rosiczka też, aż do teraz W doniczce pojawiły się małe, tak jakby połyskujące robaki. Biegają sobie po podłożu, oraz wykopuja się w torf. Dodatkowo jak na nie dmucham to dostają przyspieszenia i chowają się pod ziemię. Rosiczka (największa) zaczęła obumierać Jej pułapki zbrązowiały i zostało tylko kilka nowych pędów. W doniczce widać jeszcze wiele innych kielkujacych rosiczek, które na razie rosną dobrze. No i teraz przechodzę do sedna. Czy te robaki wywołały brązowienie rosiczki? Należy się ich pozbyć? A jeśli tak, to w jaki sposób? Z góry dziękuję za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 15 Lipca 2016 Share Napisano 15 Lipca 2016 Robaczki to zapewne skoczogonki W małej ilości owadów są nie groźne, chyba że masz ich pełno i suche podłoże wtedy wgryzają się w korzenie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TOMek Napisano 15 Lipca 2016 Autor Share Napisano 15 Lipca 2016 Właśnie nie jestem pewien czy to są właśnie te żyjątka. Wydaje mi się, że mają bardziej brązowy odcień. Mam ich całkiem sporo w doniczce. Zrobiłbym zdjęcie, ale nie dość, że mam kiepski aparat to jeszcze nie dałbym rady ustawić ostrości na takie małe robaczki Za to umieszczę zdjęcie mojej rosiczki. Może ono pomoże zidentyfikować współlokatora mojej drosery (przepraszam za słabą jakość) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 15 Lipca 2016 Share Napisano 15 Lipca 2016 W Polsce występuje około 8tys skoczogonków , akurat nimi bym się nie przejmował. Tyko czym podlewasz i co to za ziemią, a o pleśni już nie wspomnę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 15 Lipca 2016 Share Napisano 15 Lipca 2016 Ten tort wygląda źle, na duże wykwity na powierzchni. Czy to aby na pewno czysty tort? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TOMek Napisano 15 Lipca 2016 Autor Share Napisano 15 Lipca 2016 Rosiczkę podlewam przegotowaną, "odstaną" kilka dni wodą. Według tego co mówił sprzedawca i co pisze na opakowaniu to tak, jest to czysty torf. No i także mnie niepokoi taki jakby mech na powierzchni torfu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 15 Lipca 2016 Share Napisano 15 Lipca 2016 Za dużo brakujących informacji aby jasno określić przyczynę prawie zdonu. Woda z kranu przygotowana nawet odstana kilka dni to i tak nie nadaje się do podlewania. Rosiczka:woda Pytanie 1: / Anubis / Jakiej wody powinienem używać do podlewania rosiczek? Nie mam wody destylowanej (demineralizowanej), zastanawiam się czy woda z wiejskiej studni była by dobra, ewentualnie deszczowa? Odpowiedź: /Ghost, Tomason, Cephalotus/ Woda ze studni się nie nadaje, ponieważ rozpuszczone są w niej minerały, które zostały wypłukane z gleby. Zawsze możesz kupić wodę destylowaną ~ demineralizowaną. Jest w supermarketach ewentualnie w sklepach motoryzacyjnych, ale tam jest droga. Woda deszczowa jak najbardziej jest dobra, jeżeli nie mieszkasz w rejonie mocno uprzemysłowionym. Mszaków nie musisz się bać, ja jeszcze płacę za nie. Zobacz mój mech Poszerzanie horyzontów wiedzy, musi być poparte jakimiś obserwacjami i znajomością gatunku i jego otoczenia, oraz mieć jakąś drogę przyczynowo-skutkową, gdzie "coś"-efekt, wynika z "czegoś"-analizy i dotychczasowej wiedzy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi