Skocz do zawartości

Rosiczki

Ciapollo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, jako nowy użytkownik tego forum.

Dostałem od kolegi rosiczki, są trochę w opłakanym stanie, sporo liści stracili musiałem poobcinać. Jako że kiepska pogoda, brak słońca to postanowiłem założyć akwarium i samemu je 14h naświetlać. Co nie co na forum wyczytałem o torfie, wodzie itd. I mam do was pytanie czy w takich warunkach będzie co z tego, jest szansa na odratowanie ich?

W akwarium panuje temperatura 24-25C, w nocy dużo niższa, temperatura wody to 23-24C, Wilgotność w dzień 60%-68% w nocy trochę wyższa. Torf zastosowałem taki jak na zdjęciu, woda w akwarium chwilowo jest przegotowana ale już 5l demineralizowanej czeka na kolejne podlewanie. Światło to roczne świetlówki Grolux Aquastar 24W t5 pozostałości z rybek.

Zdjęcia poniżej

69482ba6cd2ffe79.jpg

d55ea51ee919746a.jpg

abfa80b55bc95ee2.jpg

8da5c5a5de85aa7c.jpg

ab7df954c44dd14c.jpg

f0e29fb65cca314b.jpg

e1812ebc23a5b5c3.jpg

5ab41d709eabcfed.jpg

d68cb262c633e22a.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

D. capensis to twarde sztuki nie tak łatwo je zabić. Po okresie aklimatyzacji zaczną rosnąć. Jeśli młode liście rozwijają się prawidłowo roślina żyje. Torfu mógłbyś uzupełnić w doniczkach. Co do torfu jeśli nie zawiera nawozów jest ok. I powiedz mnie jeszcze z czego jest ta podstawka na której stoją doniczki.

Odnośnik do odpowiedzi

D. capensis to twarde sztuki nie tak łatwo je zabić. Po okresie aklimatyzacji zaczną rosnąć. Jeśli młode liście rozwijają się prawidłowo roślina żyje. Torfu mógłbyś uzupełnić w doniczkach. Co do torfu jeśli nie zawiera nawozów jest ok. I powiedz mnie jeszcze z czego jest ta podstawka na której stoją doniczki.

Mam je w domu od 4 dni to muszę bacznie obserwować czy nowe liście rosną, no ale pocieszyłeś mnie że to twardziele :) Na opakowaniu nic nie pisze, by zawierał nawozy, a dosypać zawsze mogę jeszcze mi go zostało. Podstawka była razem z doniczką, jak wrócę zrobię ci zdjęcie jak to wygląda.

Odnośnik do odpowiedzi

Mam je w domu od 4 dni to muszę bacznie obserwować czy nowe liście rosną, no ale pocieszyłeś mnie że to twardziele :) Na opakowaniu nic nie pisze, by zawierał nawozy, a dosypać zawsze mogę jeszcze mi go zostało. Podstawka była razem z doniczką, jak wrócę zrobię ci zdjęcie jak to wygląda.

To podaj chociaż producenta. Co do podstawki interesuje mnie tylko z jakiego materiału jest wykonana. Mam nadzieje, że to nie jakiś metal bo wygląda jak kawał blachy.

Odnośnik do odpowiedzi

To podaj chociaż producenta. Co do podstawki interesuje mnie tylko z jakiego materiału jest wykonana. Mam nadzieje, że to nie jakiś metal bo wygląda jak kawał blachy.

Torf wysoki kwaśny producenta Fauna & Flora. Aaa myślałem że ci się podobają, nie podstawki są z plastiku tak jak donice, razem w zestawie byli.

Edytowane przez Ciapollo
Odnośnik do odpowiedzi