szejker Napisano 19 Lipca 2016 Share Napisano 19 Lipca 2016 Witajcie. 2 lata temu kupiłem na allegro małe roślinki: muchołówkę (red-green), 2 rosiczki (przylądkowa capensis), kapturnicę (eva) oraz dzbanecznik (bloody mary). Kupiłem roślinki łatwe w hodowli, ponieważ nie miałem nigdy z nimi do czynienia. Postawiłem je na parapecie od zachodniej strony. Niestety mieszkam w bloku, więc nie mam większego pola do popisu, tylko balkon od wschodu lub okno od zachodu. Rośliny podlewam co 2 dni wodą demineralizowaną do pełnych podstawek, dzbanecznik podlewam od góry. Zaczęły bardzo szybko rosnąc, po roku przesadziłem do większych doniczek, rozdzieliłem 2 rosiczki. Wcześniej dzbanecznik zaczął marnieć, okazało się, że w ziemi jest pełno małych robaczków. Przy przesadzaniu wszystkich roślin, korzenie dzbanecznika wypłukałem ze starego torfu, wszystko przesadziłem do nowego, czystego torfu z domieszką perlitu. Dzbanecznik wyzdrowiał. Zimą całkowicie uschła mi jedna rosiczka, o dziwo na wiosnę od korzenia wyrosła nowa. W moich zwykłych warunkach domowych dzbanecznik rozmnożył się, aktualnie druga sztuka jest już dosyć duża, trzecia sztuka jest malutka, dopiero co wyrosła. Koło tego dzbanecznika zaczęło się coś jeszcze pojawiać, jakby mech. Wszystko możecie zobaczyć na poniższych zdjęciach Dopisuję daty do poszczególnych zdjęć. Jeśli ktoś ma jakieś uwagi, chętnie wysłucham. 22.08.2014 Kupione rośliny po wyjęciu z paczki 09.10.2014 09.10.2014 07.05.2015 07.05.2015 08.05.2015 Rośliny przesadzone do większych doniczek, wymieniony torf 19.05.2015 Maleńka rosiczka, niestety padła po jakimś czasie. Prawdopodobnie za szybko ją oddzieliłem od większej 12.06.2015 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szejker Napisano 19 Lipca 2016 Autor Share Napisano 19 Lipca 2016 23.12.2015 24.12.2015 19.07.2016 Coś zielonego rośnie w paru miejscach w doniczce z dzbanecznikiem. Jakiś mech? 19.07.2016 Trzeci, malutki dzbanecznik 19.07.2016 19.07.2016 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 19 Lipca 2016 Share Napisano 19 Lipca 2016 (edytowane) Witamy na naszym forum ^^ Rośliny wyglądają na zdrowe i w dobrej kondycji! Taka moja rada, wstawiaj zdjęcia swoich roślin do oddzielnego tematu w dziale "zdjęcia i filmy hodowców" Edytowane 19 Lipca 2016 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emik3 Napisano 19 Lipca 2016 Share Napisano 19 Lipca 2016 (edytowane) Ale że muchołówka na zachodnim oknie, dałeś jej jeszcze zakwitnąć do tego w zimę w okresie w którym powinna przechodzić spoczynek i nie padła to jestem zdziwiony. Edytowane 19 Lipca 2016 przez Emik3 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szejker Napisano 19 Lipca 2016 Autor Share Napisano 19 Lipca 2016 Niestety nie mam gdzie przezimować muchołówki. W piwnicy jest grzejnik, ciepło jak w domu. Nie mam opcji zakręcenia tego grzejnika (zapowietrzy się na amen), a po otwarciu okienka mogę mieć nowych domowników. Pod koniec zimy muchołówka całkowicie oklapła lecz po 2 miesiącach znów zaczęła mocno rosnąć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szejker Napisano 22 Lipca 2016 Autor Share Napisano 22 Lipca 2016 Spójrzcie jeszcze tylko na to. Dlaczego niektóre usychają? Zbyt mała wilgotność powietrza? Mało wody? Zbyt duże bezpośrednie słońce od zachodu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 22 Lipca 2016 Share Napisano 22 Lipca 2016 Spójrzcie jeszcze tylko na to. Dlaczego niektóre usychają? Zbyt mała wilgotność powietrza? Mało wody? Zbyt duże bezpośrednie słońce od zachodu? Są już po prostu stare. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szejker Napisano 14 Września 2016 Autor Share Napisano 14 Września 2016 Nowy korzeń rosiczki: Kolejny dzbanecznik: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 14 Września 2016 Share Napisano 14 Września 2016 19.07.2016 Coś zielonego rośnie w paru miejscach w doniczce z dzbanecznikiem. Jakiś mech? Tak zgadłeś, to jest mech, brawo Ty+ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zeratul Napisano 14 Września 2016 Share Napisano 14 Września 2016 Spójrzcie jeszcze tylko na to. Dlaczego niektóre usychają? Zbyt mała wilgotność powietrza? Mało wody? Zbyt duże bezpośrednie słońce od zachodu? Witam, witamy. To fakt, ze starości usychają, ale jeśli chociaż raz na dwa lata jej nie przezimujesz to prędzej czy później padnie ze zmęczenia materiału. Kapturnice spokojnie możesz przezimować na balkonie, a na większe mrozy czymś ją możesz obłożyć tylko i będzie dobrze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szejker Napisano 15 Września 2016 Autor Share Napisano 15 Września 2016 (edytowane) Roślinki mam drugi rok, jedna zima za nimi no i faktycznie nie były zimowane. Zamierzam muchołówkę i kapturnicę dać na okno w piwnicy. Piwnica jest ogrzewana ale od okna ciągnie zimno (stare okienko piwniczne w bloku). Kapturnica Leucophylla WhiteRed, kupiona u Heldros wraz z muchołówką, dzbanecznikiem i dwoma rosiczkami. Zmieniłem im torf ponieważ u dzbanecznika pojawiło się pełno malutkich białych robaczków i dzbanecznik nie wypuszczał nowych dzbanków. Po zmianie na czysty torf z perlitem dzbanecznik odżył, po czasie pojawił się kolejny, a teraz znów kolejny razem z mchem, co mnie mocno zdziwiło. Chciałbym je rozsadzić, ale boję się o korzenie, żeby nie narobić dziadostwa. Muchołówka i rosiczka zakwitły już parę razy a ja głupi nie zebrałem nasionek... Edytowane 15 Września 2016 przez szejker Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 15 Września 2016 Share Napisano 15 Września 2016 Spójrzcie jeszcze tylko na to. Dlaczego niektóre usychają? Zbyt mała wilgotność powietrza? Mało wody? Zbyt duże bezpośrednie słońce od zachodu? Słońca ma byc dużo, usychają bo nic nie trwa wiecznie Starość i je dopada niestety Bardzo ładna kolekcja na początek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szejker Napisano 23 Listopada 2016 Autor Share Napisano 23 Listopada 2016 (edytowane) Edytowane 23 Listopada 2016 przez szejker Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szejker Napisano 19 Marca 2017 Autor Share Napisano 19 Marca 2017 (edytowane) Mimoza wstydliwa, 10 dni po zasianiu Edytowane 19 Marca 2017 przez szejker Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 19 Marca 2017 Share Napisano 19 Marca 2017 Bardzo ładne roślinki. Dzbanecznik przepiękny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi