StachuRosja Napisano 21 Lipca 2016 Share Napisano 21 Lipca 2016 Witam przedstawiam moją kolekcje/hodowlę roślin. Najwięcej mam sukulentów różnych grubosze, opuncje, żywe kamienie, gasterie, pachypodium itp. nie wiele mniej (różnica dosłownie 2 roślin) mam Roślin Owadożernych i od tego chce zacząć. Oto mój parapet z roślinami owadożernymi znajdują się na nim kapturnice, muchołówki, P. vulgaris, darlingtonia i rosiczka bulwiasta. Świetnie rosną w południowym słońcu. Wszystkie moje rośliny w lato stoją na ogródku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 21 Lipca 2016 Autor Share Napisano 21 Lipca 2016 Oto moje tłustosze meksykańskie. Umieszczone w innym miejscu z uwagi na to że tłustosze nie lubią ostrego słońca. Mają jasne stanowiska z rana i wieczora słoneczne. Jeden z tłustoszy miniaturowych jest na tyle mały że wrzuciłem osobne zdj na którym jest zbliżenie tego tłustosza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 21 Lipca 2016 Autor Share Napisano 21 Lipca 2016 Przedstawiam też moje dzbaneczniki. 2 z nich (Nepenthes alata i Nepenthes hookeriana) są umieszczone w koszu wiszącym na drzewie. 3 dzbanecznik nepenthes rebecca soper stoi na stoliku w pobliżu. Warunki są takie same jak w domu na wschodnim oknie. Niestety jednak Jakiś ptak próbował wylądować na moich dzbanecznikach w koszu i uszkodził kilka dzbanków na szczęście nie uszkodził stożka wzrostu więc roślina spokojnie się odbuduje. W koszu oprócz dzbaneczników umieszczona jest też roślina zwana łosie rogi którą opiszę poniżej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 21 Lipca 2016 Autor Share Napisano 21 Lipca 2016 A teraz moje pływacze na początek opiszę pływacze epifityczne i lądowe. Hoduję je w dużym słoju aby zapewnić podwyższoną wilgotność powietrza stoją w pół słońcu nie świeci na nie od 10 do 15 czyli najostrzejsze słońce aby się nie ugotowały radzą sobie dobrze i się rozrastają. Jednego z nich dostałem ukorzenionego na takiej szmatce niestety z początku trochę przesuszyłem go (myślałem że dochodzi do wymiany wody pomiędzy podłożem a szmatką niestety się myliłem). Na szczęście udało mi się go odratować i obecnie wypuszcza drobne liście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 21 Lipca 2016 Autor Share Napisano 21 Lipca 2016 Teraz pragnę opowiedzieć co nieco o moich pływaczach wodnych. Są to Polskie gatunki konkretnie Pływacz Zachodni (ten mniejszy) i pływacz zwyczajny (ten większy). Pływacza Zachodniego sprowadziłem z Włoch a Pływacza Zwyczajnego kupiłem na allegro. oba dobrze się rozwijają. Hoduję je w butelkach po wodzie (ekologicznie) pomimo tego że miejsca jest mało pływacze świetnie sobie radzą. Dokarmiam je larwami komarów. Są ustawione w południowym słońcu z glonami nie mam problemu co jakiś czas oczyszczam roślinę (delikatnie zdejmuję glony) i wymieniam wodę na świeżą. Czekam aż zakwitnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 21 Lipca 2016 Autor Share Napisano 21 Lipca 2016 A teraz co nie co o moich sukulentach. Zacznę od Żywych Kamieni (lithops,pleiospillos,friczia). Co prawda nie są największą grupą ale od nich zacząłem hodowlę sukulentów. Mam różne odmiany większość rośnie w donicy pomiędzy normalnymi kamieniami Friczie trzymam osobno Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 21 Lipca 2016 Autor Share Napisano 21 Lipca 2016 A oto najliczniejsze sukulenty w mojej hodowli. Grubosze i Eszewerie. Eszewerie zaliczają się do rodziny gruboszowatych i hoduje się je tak samo. mam duże drzewka szczęścia oraz mniejsze drzewka, Crassule kolumnową i rosnącą po ziemi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 21 Lipca 2016 Autor Share Napisano 21 Lipca 2016 Do sukulentów zalicza się też kaktusy. Mi szczególnie spodobały się opuncje. Te Amerykańskie kaktusy charakteryzują płaskie liście (chodź są też opuncje o innych kształtach). ja mam zróżnicowaną kolekcje opuncji płaskich i kilka opuncji walcowatych mam też opuncje figową ale jeszcze czekam na figi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 21 Lipca 2016 Autor Share Napisano 21 Lipca 2016 Oto gasterie. Ciekawe rośliny kiedyś bardzo popularne lecz później straciły popularność odzyskują ją dziś z uwagi na tworzenie nowych hybryd z nielicznych gatunków tej rośliny. Ja posiadam 3 gasterie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 21 Lipca 2016 Autor Share Napisano 21 Lipca 2016 Moje Pachypodium. Pachypodium Lamera u mnie jeszcze młode (to ta roślina z zielonymi liśćmi) to palma madagaskarska. Z tyłu moje drugie pachypodium (takie szaro niebieska) Niestety nie jestem pewien jak się nazywa odmiana. Niestety tez inne odmiany pachypodium są mniej popularne. Rośliny są spokrewnione z baobabem i pochodzą Madagaskaru. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 21 Lipca 2016 Autor Share Napisano 21 Lipca 2016 Trawa Cytrynowa dostałem ja do pływacza zachodniego. Nasiona było podpisane Cibora czyli papirus wysiałem je i wyrosła roślina z początku myślałem że to jest papirus jednak podczas próby identyfikacji (jest sporo odmian papirusu) odkryłem że to trawa cytrynowa. Po 3 miesiąca trawa wyrosła i obecnie jest największą z moich roślin. ma prawie 1 m wysokości może osiągnąć 1,5 m wysokości roślina ma jadalne części jednak ja hoduję ją w celach ozdobnych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 21 Lipca 2016 Autor Share Napisano 21 Lipca 2016 Wśród dzbaneczników w koszu coś rośnie. Jest to placyterium czyli łosie rogi. Jest to paproć ich dorosłe liście kształtem przypominają łosie rogi (dlatego je tak nazwano). ja mam jeszcze młodą ale szybko rosnącą roślinę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 21 Lipca 2016 Autor Share Napisano 21 Lipca 2016 Dracena Sandera zwana też lucky bamboo. dodatek do mojej kolekcji a konkretniej do trawy cytrynowej. Dracena należy do rodziny traw a lucku bamboo przypomina bambus również należący do rodziny traw taki ciekawy dodatek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 21 Lipca 2016 Autor Share Napisano 21 Lipca 2016 I ostatnia z moich roślin to żabiściek roślina wodna. Po za pływaczami wodnymi nie miałem w planach hodowli innych roślin wodnych ale ta roślina zaplątała się w pędy pływacza zwyczajnego. jak ją za uwarzyłem to postanowiłem trochę poczytać dowiedziałem się że to żabiściek przeniosłem ją do innego zbiornika aby nie zarosła pływacza. Ciekawostką jest to że żabiściek jest chwastem w cieplejszych krajach. Lecz w Polce jest to roślina ozdobna. Postanowiłem spróbować ich hodowli Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 21 Lipca 2016 Autor Share Napisano 21 Lipca 2016 To takie ogólny opis co jakiś czasz postaram się dorzucać jakieś nowe zdj roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi