Skocz do zawartości

Hodowla Stacha

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 weeks later...
  • Odpowiedzi 128
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Kapturnica zakwitła. Wspaniały widok :) :)

Też mam sztuczne kamienie i zastanawiam się jak to jest z podlewaniem w okresie zimowym. Nie podlewamy ich w ogóle ? Czy sporadycznie by miały wilgoć. Pytam ponieważ spotkałem się w internecie z tymi obiema opcjami.

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam sztuczne kamienie i zastanawiam się jak to jest z podlewaniem w okresie zimowym. Nie podlewamy ich w ogóle ? Czy sporadycznie by miały wilgoć. Pytam ponieważ spotkałem się w internecie z tymi obiema opcjami.

Po pierwsze nie sztuczne a żywe kamienie. Ja nie podlewam w ogóle ale zależy jakie warunki im zapewnisz jeśli temperatura przekracza 10 stopni należy podlewać ale ostrożnie małe dawki. Zalecam jednak przezimować kamienie w chłodnym miejscu (10 do 0) i nie podlewać.

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 months later...

Powoli czas się szykować na wiosnę. Owadożery jeszcze zimują ale już czas na nasiona. W tym nie wysiewam żadnych roślin owadożernych ale bardzo ciekawe rośliny tarasowa. Pierwszą jest herbata chińska. Wysiałem ją do taki szklarenki (w biedronce w zeszłym roku były). Nasiona są bardzo twarde więc należy albo uszkodzić je mechanicznie albo namaczać. Ja spróbuję obu technik i tak po lewej i z tyłu (w rzędzie z jedną doniczką potem tam dołożyłem doniczkę z nasionami Starca popielnego) są nasiona namaczane w wodzie. Po prawej są uszkodzone mechanicznie. Ciekawe co wyjdzie. Herbata Chińska powinna wykiełkować do miesiąca od wysiania

post-6918-1486216466.png

post-6918-1486216474_thumb.png

post-6918-1486216591_thumb.png

Odnośnik do odpowiedzi

Po za tym wysiałem starca popielnego w drugiej szklarence i trawę cytrynową w dużych doniczkach. Teraz tylko czekać. Starzec do tygodnia powinien wykiełkować. Trawa do miesiąca wykiełkuje.

Pozdrawiam

post-6918-1486216717_thumb.png

Odnośnik do odpowiedzi

Już kiełkują mi Starce popielne (w dużych ilościach bardzo intensywnie) obecnie białe kiełki wychodzą z nasion za 1-2 dni powinny być już zielone małe roślinki to znowu wyślę zdj. Po za tym kiełkuje mi Palczatka czyli trawa cytrynowa (nie spodziewałem się że będzie kiełkować tak wcześnie) :)

post-6918-1486565190_thumb.jpg

post-6918-1486565206_thumb.jpg

post-6918-1486565214_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Witam robi się coraz cieplej a w moim miejscu zimowania temperatura już powoli dobija do 15 stopni a rośliny już od tygodnia zaczynają się budzić więc postawiłem je w jasnym słonecznym i ciepłym miejscu. Podlałem je co prawda w niektórych przypadkach może się wydawać że trochę przesadziłem ale wcześniej trochę za mocno glebę wysuszyłem (dlatego też liście roślin pousychały) i teraz ją nawodniłem (tylko na "górze" gleba jest taka mokra głębiej nadal jest trochę za sucha więc powoli będzie wchłaniała wodę i będzie tak jak powinno być :) ). poucinałem liście (i tak suche) rośliną by światło docierało do zdrowych stożków wzrostu. Kilka zdj.

post-6918-1487427914_thumb.jpg

post-6918-1487427923_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi