StachuRosja Napisano 1 Marca 2017 Autor Share Napisano 1 Marca 2017 Teraz reszta kapturnic wszystkie ładnie puszczają pierwsze liście. Najszybciej rosną siewki bo mają już niektóre tegoroczne liście prawie rozwinięte. Ale nawet u purpurei które mocno przyschły liście i suche pozostałości zasłaniały zdrowe stożki teraz widać nowe listki . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 1 Marca 2017 Autor Share Napisano 1 Marca 2017 Muchołówką mocno się rozwinęły liście od momentu zakończenia zimowania. Tej z zdeformowanymi liśćmi z zeszłego roku liście zdeformowane mocno opuściły stożek wzrostu (po co obcinać jak roślina wykorzystuje je do fotosyntezy) a w stożku widać pierwsze normalne liście. Dodatkowo widać coś jeszcze (zbliżenie zdj) tak jak by kwiatostan co by mnie mocno zaskoczyło bo muchołówki kwitną późno (latem) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 1 Marca 2017 Autor Share Napisano 1 Marca 2017 Rosiczki zimnolubne ładnie rosną i jedna z nich puszcza włoski na których będą kropelki (obecnie kropelek nie ma możliwe że z braku światła) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 1 Marca 2017 Autor Share Napisano 1 Marca 2017 darlingtonia californica Najwolniej odrasta ale ładnie wygląda co prawda nie wiele ale te liście trochę urosły Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 1 Marca 2017 Autor Share Napisano 1 Marca 2017 Wysiałem też nowe Kapturnice i nową rosiczkę. Rosiczka jest w doniczce i jest to Drosera spatulata więc nie wymaga stratyfikacji. Kapturnice jak wiadomo wymagają stratyfikacji a pogoda raczej mało sprzyja tego typu zabiegom więc wykorzystałem pewną sztuczkę i włożyłem nasiona do woreczka strunowego na wilgotny papierowy ręcznik (bezbarwny) a następnie schowałem do lodówki. Za 4 tygodnie wyciągnę je z lodówki i położę nasiona na glebie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 1 Marca 2017 Autor Share Napisano 1 Marca 2017 Na koniec Starzec popielny jak widać już są duże kiełki powoli puszczające normalne liście Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 4 Marca 2017 Autor Share Napisano 4 Marca 2017 Jak już wspomniałem żywe kamienie raczej są trudne i wymagające u mnie większość nie przetrwała zimy. Duża donica to plan mini torfowisko ogrodowe (link do tematu o projekcie) ale miałem też mniejszą donice za małą dla dużych roślin mięsożernych więc szybki plan. W zimę zebrałem dużo kaktusów w tym miniaturowe (Mammillarie, rebutia). I postanowiłem wykorzystać 3 kaktusy (rebutia torquata (ten kolumnowy), mammillaria compressa (ten z przodu), mammillaria picta (ten z tyłu)) w kompozycji kaktusowej. Jak widać wyszło dość ciekawie chodź musiałbym dokupić jeszcze ze 2 małe mammilarie (bo z lewej nie ma ani jednego). Piękne to będzie latem jak zacznie kwitnąc. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 12 Marca 2017 Autor Share Napisano 12 Marca 2017 Nowe zdj moich odradzających się roślin. Na początek kapturnice. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 12 Marca 2017 Autor Share Napisano 12 Marca 2017 Muchołówki (większe puszczają mi kwiat czego się nie spodziewałem) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 12 Marca 2017 Autor Share Napisano 12 Marca 2017 rosiczki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 12 Marca 2017 Autor Share Napisano 12 Marca 2017 A teraz sukulenty a dokładniej moja kompozycja kaktusów. Uzupełniłem ją o 2 nowe kaktusy (mammillaria candida (biała), Ortegocactus macdougalii (zielony z tyłu niestety poparzony)) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 12 Marca 2017 Autor Share Napisano 12 Marca 2017 (edytowane) Jedna z mammillarii z kompozycji kaktusowej powyżej (mammillaria picta) będzie kwitła. Na zdj zbliżenie tego kaktusa w którym widać 4 pąki kwiatowe. Edytowane 12 Marca 2017 przez StachuRosja Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 17 Maja 2017 Autor Share Napisano 17 Maja 2017 Tak dawno nic nie wrzucają więc czas nadrobić zaległości. Na początek dzbaneczniki. Większy to N. linda wygląda jak by już chciał dzbankować wprost nie mogę się doczekać aż wypuści wielkiego dzbana. Obok mniejszy to Nepenthes atanta. Zaczyna puszczać ładne liście ale jeszcze chyba dzbankować nie będzie . Ale i tak ładnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 17 Maja 2017 Autor Share Napisano 17 Maja 2017 A teraz rosiczki. Drosera filiformis var. filiformis i Drosera anglica. Piękinie rosną a D. filiformis var. filiformis będzie kwitną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 17 Maja 2017 Autor Share Napisano 17 Maja 2017 Tłustosz pospolity odradza się nadal po zimie ale wygląda coraz lepiej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi