Skocz do zawartości

Roślinki - zupelnie_zielona

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 55
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ładne i zadbane rośliny - gratuluję. W kwestii bonsai, to samo nazwanie rośliny w taki sposób nie stanowi o trudności jego uprawy. Jest niezliczona liczba gatunków, z jakich można uformować bonsai, a i również diametralnie różna jest trudność w ich utrzymaniu. Zaprezentowany na zdjęciu figowiec należy do tych, które nie sprawiają większego problemu przy zapewnieniu im podstawowych wymagań świetlnych, wilgotnościowych i temperaturowych. Masówki sprzedawane w marketach i kwiaciarniach nazwane "bonsai" z prawdziwym bonsai mają niewiele wspólnego - taki chwyt marketingowy.

Odnośnik do odpowiedzi

Ładne i zadbane rośliny - gratuluję. W kwestii bonsai, to samo nazwanie rośliny w taki sposób nie stanowi o trudności jego uprawy. Jest niezliczona liczba gatunków, z jakich można uformować bonsai, a i również diametralnie różna jest trudność w ich utrzymaniu. Zaprezentowany na zdjęciu figowiec należy do tych, które nie sprawiają większego problemu przy zapewnieniu im podstawowych wymagań świetlnych, wilgotnościowych i temperaturowych. Masówki sprzedawane w marketach i kwiaciarniach nazwane "bonsai" z prawdziwym bonsai mają niewiele wspólnego - taki chwyt marketingowy.

Dzięki :) Zapewne masz rację, nie mniej jednak cieszy mnie to, że chce ze mną żyć, a i prezentuje się ładnie ^_^

Z jakiego sklepu czy marketu pochodzi to nie mam pojęcia, ale myślę, że nie z żadnego pospolitego, bo osoba od której go dostałam woli przepłacić ale kupić zadbaną roślinę aniżeli z OBI np. która po tygodniu padnie ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Cupra111 moge zapytać, co miałeś na myśli pisząc

Uważaj na cuneifolię bo dba się o nią troszkę i inaczej niż o np. wszystkoznośnego capensisa.
?

Bo z tego co słyszałem, to nie jest to roślinka wymagająca, może żyć na parapecie i nie ma większych wymagań. Czy się mylę?

Odnośnik do odpowiedzi

Ładny Cephalotus. Ma on jakieś szczególne wymagania? można go trzymać na parapecie? A jak z zimowaniem - go się zimuje? Wymaga dużo światła?

Dziękuję ^_^

Rośnie bez problemu na południowym parapecie.

Jeśli będzie miał mało światła to jego dzbanki będą zielone a liście duże, gdy światła będzie dużo to wybarwi się na purpurowo a liście będą mniejsze :)

Szczegółowe informacje o hodowli i wymaganiach znajdziesz tu http://www.rosliny-owadozerne.pl/Cephalotu...anie-t6722.html

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...