Prokuratorek Napisano 26 Lipca 2016 Share Napisano 26 Lipca 2016 Jutro mija 6 tygodni stratyfikacji nasion mojej kapturnicy, a dokładniej "Sarracenia alata". Będę musiał je wysiać na torf do doniczki, no i tutaj budzą się moje wątpliwości. Spotkałem się z różnymi wskazówkami, jedni hodowcy piszą, aby był to torf sphagnowy w czystej postaci, inni polecają, aby był to owy torf wraz z piaskiem kwarcowym, natomiast jeszcze inni podają różne proporcje torfu sphagnowego zmieszane z perlitem. Dlatego też, jaka "mieszanka" będzie dla tej odmiany najbardziej korzystna, aby zapewnić jej dobre warunki do kiełkowania, jeśli chodzi o podłoże? Osobiście zastanawiałem się nad tym, aby zmieszać torf sphagnowy wraz z domieszką perlitu i piasku kwarcowego, czy będzie to dobre rozwiązanie? Z góry dzięki za porady. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 26 Lipca 2016 Share Napisano 26 Lipca 2016 Opisz najpierw jak Ty przeprowadziłeś tę stratyfikację, skoro dopiero teraz będziesz wysiewał nasiona. Ponieważ mam wątpliwości na ile właściwie dokonałeś tej stratyfikacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prokuratorek Napisano 26 Lipca 2016 Autor Share Napisano 26 Lipca 2016 Opisz najpierw jak Ty przeprowadziłeś tę stratyfikację, skoro dopiero teraz będziesz wysiewał nasiona. Ponieważ mam wątpliwości na ile właściwie dokonałeś tej stratyfikacji. Do opakowania po patyczkach do uszu, włożyłem nawilżony wodą destylowaną wacik - typowy gazik kosmetyczny, a na nim rozłożyłem w odstępach od siebie nasiona. Następnie całość zamknięta została, no i trafiła do lodówki, jutro równe 6 tygodni minie. Oczywiście nadzorowałem co jakiś czas, czy nie zbiera się pleśń, ani czy też nie wysechł wacik. Poza tym, dwa razy dla pewności zmieniałem go. Nasionka nie spleśniały, nie mają nalotu - wszystko wydaje się być w jak najlepszym porządku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się