allgreen Napisano 26 Lipca 2016 Share Napisano 26 Lipca 2016 (edytowane) A więc tak. Bawiłem się robieniem zdjęć roślin w makro. Akurat przyleciała mucha, tylko dziwnie wierzgała i nie zwracała uwagi na moje gesty typu "sio sio" Po chwili spostrzegłem, że coś na niej siedzi a jestem wyczulony na szczegóły. Po przyjrzeniu okazało się, że to zaleszczotek (niczym kowboj ujeżdżający byka ) siedzi na tej właśnie musze Skończyło się tak, że zaleszczotek spadł a ja zrobiłem zdjęcia. Przepraszam za jakoś, starałem się jak najlepiej. Zdjęcia z telefonu więc chyba więcej się nie da wycisnąć. Filmik:>> << Edytowane 26 Lipca 2016 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zupelnie_zielona Napisano 26 Lipca 2016 Share Napisano 26 Lipca 2016 Tak trochę z kleszczem mi się skojarzył Gratuluję spostrzegawczości Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 26 Lipca 2016 Share Napisano 26 Lipca 2016 Bardzo ciekawy obiekt do obserwacji z naszych krajowych pajęczaków, choć tak trudny do zaobserwowania ze względu na jego rozmiary. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 26 Lipca 2016 Autor Share Napisano 26 Lipca 2016 Dzięki Za chwilkę dodam filmik lepiej to wygląda w ruchu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 26 Lipca 2016 Autor Share Napisano 26 Lipca 2016 (edytowane) Jeszcze zdjęcie obrazujące wielkość jegomościa Filmik:>> << Edytowane 26 Lipca 2016 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawianus Napisano 26 Lipca 2016 Share Napisano 26 Lipca 2016 Ale fajne... Ja bym pewnie tego nawet nie zauważył. A tu taka ciekawostka Aż ciężko to sobie wyobrazić. (Zwłaszcza tego kowboja i muchę) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adivip125 Napisano 26 Lipca 2016 Share Napisano 26 Lipca 2016 Owadek jest świetny, ale chyba nie występuje zbyt często, do tej pory widziałem go tylko raz... Jegomość był bohaterem któregoś z egzaminów jakiś czas temu, bodajże gimnazjalnego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 26 Lipca 2016 Autor Share Napisano 26 Lipca 2016 Jest rzadki w obserwacji to fakt, ale to zasługa też wielkości. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 26 Lipca 2016 Share Napisano 26 Lipca 2016 Mi również zaledwie kilka razy udało się zaobserwować zaleszczotka przez całe swoje dotychczasowe życie. I, oczywiście, niezapomniany pierwszy raz "za dziecka" - tak samo, jak autor tematu, na złapanej na stole u babci musze (nakrytej odwróconą szklanką). Ta moja mucha robiła za samolot trzem zaleszczotkom . Parę dni upłynęło, zanim dowiedziałem się, na co trafiłem (rzecz działa się w czasach, kiedy na kalkulator mówiło się "komputer"). I pamiętam doskonale to uczucie rozczarowania, że nie odkryłem niczego nadzwyczajnego... (jak mi się wówczas wydawało ). Na samą myśl tamtej chwili uśmiecham się pod nosem po dziś dzień. Dzięki, Allgreen, że przywołałeś mi to wspomnienie tym wątkiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 27 Lipca 2016 Share Napisano 27 Lipca 2016 Zaleszczotek książkowy lubi roztocza celulozowe dlatego często można go spotkać właśnie w książeczkach. Aczkolwiek widzę go pierwszy raz i jest bardzo ciekawy! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 27 Lipca 2016 Share Napisano 27 Lipca 2016 Fajny potworek Od dziś dokładnie oglądam każdą schwytaną muchę a w kaptutach na balkonie zatrzęsienie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 27 Lipca 2016 Share Napisano 27 Lipca 2016 (edytowane) Ja też kiedyś spotkałem to stworzonko, dwukrotnie, oczywiście małą sesyjkę też na szybko zrobiłem: Ale chyba inny gatunek niż u autora tematu. Edytowane 27 Lipca 2016 przez Radek:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zupelnie_zielona Napisano 27 Lipca 2016 Share Napisano 27 Lipca 2016 Ja też kiedyś spotkałem to stworzonko, dwukrotnie, oczywiście małą sesyjkę też na szybko zrobiłem: Ale chyba inny gatunek niż u autora tematu. O! Ale super zdjęcia! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 27 Lipca 2016 Share Napisano 27 Lipca 2016 Adivip tak gwoli ścisłości to nie owad a pajęczak. To tak dla przypomnienia by nie wprowadzać nie wtajemniczonych w błąd Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 27 Lipca 2016 Autor Share Napisano 27 Lipca 2016 (edytowane) Radek@ piękne zdjęcie jak zwykle. Z moimi nie może się równać. Mnie się nie chciało szukać aparatu a i tak efekt by nie był taki dobry:P @Narcyz@ dokładnie, też o tym myślałem. Generalnie pająki te stworki "zaleszczotki" tak i skorpiony, roztocza czy takie zwykłe przędziorki to wygląda na to, że to ta sama gromada- pajęczaki. Edit: A i trochę poszperałem z tymi muchami i znalazłem powtarzające się informacje na różnych forach tu jeden cytat: Poza ludzkimi domami żyją np. w ściółce leśnej. Co ciekawe podobno potrafią też latać i to w niezwykły sposób. Przyczepiają się na gapę do dużych owadów Co by sie zgadzało i było logiczne, bo nie maj skrzydeł a są bardzo małe. Toteż korzystają z darmowej jazdy Edytowane 27 Lipca 2016 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi