Skocz do zawartości

Polski skorpion bez ogona

allgreen

Rekomendowane odpowiedzi

A więc tak. Bawiłem się robieniem zdjęć roślin w makro. Akurat przyleciała mucha, tylko dziwnie wierzgała i nie zwracała uwagi na moje gesty typu "sio sio" :) Po chwili spostrzegłem, że coś na niej siedzi a jestem wyczulony na szczegóły. Po przyjrzeniu okazało się, że to zaleszczotek (niczym kowboj ujeżdżający byka ) siedzi na tej właśnie musze :D Skończyło się tak, że zaleszczotek spadł a ja zrobiłem zdjęcia. Przepraszam za jakoś, starałem się jak najlepiej. Zdjęcia z telefonu więc chyba więcej się nie da wycisnąć.

post-5686-1469559744_thumb.jpg post-5686-1469559770_thumb.jpg post-5686-1469559780_thumb.jpg

Filmik:>>

<< Edytowane przez allgreen
Odnośnik do odpowiedzi

Mi również zaledwie kilka razy udało się zaobserwować zaleszczotka przez całe swoje dotychczasowe życie.

I, oczywiście, niezapomniany pierwszy raz "za dziecka" - tak samo, jak autor tematu, na złapanej na stole u babci musze (nakrytej odwróconą szklanką). Ta moja mucha robiła za samolot trzem zaleszczotkom ^_^ .

Parę dni upłynęło, zanim dowiedziałem się, na co trafiłem (rzecz działa się w czasach, kiedy na kalkulator mówiło się "komputer"). I pamiętam doskonale to uczucie rozczarowania, że nie odkryłem niczego nadzwyczajnego... (jak mi się wówczas wydawało lol2). Na samą myśl tamtej chwili uśmiecham się pod nosem po dziś dzień.

Dzięki, Allgreen, że przywołałeś mi to wspomnienie tym wątkiem.

Odnośnik do odpowiedzi

Zaleszczotek książkowy lubi roztocza celulozowe dlatego często można go spotkać właśnie w książeczkach. :)

Aczkolwiek widzę go pierwszy raz i jest bardzo ciekawy! :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też kiedyś spotkałem to stworzonko, dwukrotnie, oczywiście małą sesyjkę też na szybko zrobiłem:

28582035585_6bb361c44f_b.jpg

28549048196_aaaf028400_b.jpg

28475574442_1869c73f06_b.jpg

Ale chyba inny gatunek niż u autora tematu.

Edytowane przez Radek:)
Odnośnik do odpowiedzi

Radek@ piękne zdjęcie jak zwykle. Z moimi nie może się równać. Mnie się nie chciało szukać aparatu a i tak efekt by nie był taki dobry:P @Narcyz@ dokładnie, też o tym myślałem. Generalnie pająki te stworki "zaleszczotki" tak i skorpiony, roztocza czy takie zwykłe przędziorki to wygląda na to, że to ta sama gromada- pajęczaki.

Edit: A i trochę poszperałem z tymi muchami i znalazłem powtarzające się informacje na różnych forach tu jeden cytat:

Poza ludzkimi domami żyją np. w ściółce leśnej. Co ciekawe podobno potrafią też latać i to w niezwykły sposób. Przyczepiają się na gapę do dużych owadów
Co by sie zgadzało i było logiczne, bo nie maj skrzydeł a są bardzo małe. Toteż korzystają z darmowej jazdy ^_^

picea7d.tmp.jpg

Edytowane przez allgreen
Odnośnik do odpowiedzi