Narcyz Napisano 27 Lipca 2016 Share Napisano 27 Lipca 2016 Z tym że należą do pajęczaków to nie żebym się czepiał, chodzi tylko o to by podsunąć taką wiedzę tym co do tej pory nie mieli do czynienia z tak mikruśnymi zwierzakami Zaskoczyła mnie ta informacja że zaleszczotki potrafią z muchy zrobić sobie helikopter Widocznie całego życia mi nie starczy by zgłębić tajemnice choćby polskiej przyrody. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 27 Lipca 2016 Autor Share Napisano 27 Lipca 2016 up@ No oczywiście tak się tylko zastanawiałem, skoro u niektórych występują dość często w jakichś strychach, piwnicach czy innych takich a one żywią się innymi drobnymi pasożytami, to czy by nie można tak jak to niektórzy hodują muszek owocówek jako pokarm, to hodować takie zaleszczotki jako ekologiczna i alternatywy sposób ochrony roślin? Wystarczyły by takie 2-3 zaleszczotki na zainfekowaną roślinę. Jestem prawie przekonany, ze gdyby wstawić takiego dziada na roślinę z drobnymi (wielkością) szkodnikami jak roztocza czy mszyce lub inne to czy by ich nie jadały? Przynajmniej w założeniu było by fajnie Nawet słyszałem o ludziach co szukają zaleszczotków do hodowania jak pająki czy inne tego typu zwierzątka do własnej hodowli. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 27 Lipca 2016 Share Napisano 27 Lipca 2016 Może to i by było jakieś rozwiązanie ale kto wie czy takie zaleszczotki by po chwili nie wybrały się na dalszą wędrówkę. Już nie mówiąc o tym że jeśli chodzi o rośliny owadożerne to sam by mógł się stać dla takowej posiłkiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 27 Lipca 2016 Autor Share Napisano 27 Lipca 2016 Tak, ale są to bardzo silne stworzonka chyba nawet silniejsze (Ich siła szczypiec) jak mrówki, więc potrafiłyby się wydostać przynajmniej z rosiczek. Niestety jest ich tak mało i podobno to zagrożony gatunek wiec raczej pomysł tylko czysto fikcyjny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 27 Lipca 2016 Share Napisano 27 Lipca 2016 Nie no tą informacją o przyczepianiu się do innych "na gapę", mnie zniszczyłeś Co za niesamowite potworki, nawet o nich nie słyszałem... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi