Skocz do zawartości

muchołówka a kolor

mietek87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałbym zapytać czy taka zmiana koloru od środka rośliny czy od strony bulwy jest normalna a mianowicie normalnie jest kolor zielony ale zauważyłem że robią się czerwone plamy czy to od poparzeń słonecznych ? czy inwazja roztoczy ? ziemiórki nie stwierdziłem chyba że przędziorki ale pajęczyn nie widze zamieszczam zdjęcia przepraszam za kiepski obraz kiepski telefon kiepskie zdjęcię prosiłbym o opinie czy to normalne czy szkodliwe ?

post-7377-1469703396_thumb.jpg

post-7377-1469703481_thumb.jpg

Edytowane przez mietek87
Odnośnik do odpowiedzi

na pewno? bo te czerwone plamy kolor jest tylko na nie których liściach nie na wszystkich trochę się martwie co to jest troche sie naszukalem i nigdzie o tym nie piszą dla czego kolor czerwony wyskoczył normalnie rośnie wypuszcza nowe łapki ale na nie których liściach robi sie czerwona

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej stawiam na słońce, jeżeli ten czerwony zacznie przechodzić w brązowawo-szarawy to poparzenie. Raczej nic groźnego na dłuższą metę.

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy kupiłem muchołówkę zauważyłem, że w doniczce jest jeszcze jedna, mniejsza. Mam ją już z 3 tygodnie, a roślina pięknie rośnie pomimo właśnie tych "plam"

https://zapodaj.net/cb5773f2dc020.jpg.html

Ja też tak mam na wszystkich muchołówkach. To jest takie czerwone jakby przybarwienie przy wyjściu liścia z bulwy od słońca. To jest stałe, ani nie brązowieje ani nie usycha - po prostu jest, bo to nie jest przypalenie. Pomyśl sobie, że Pink Venus jest cała taka....

Edytowane przez Piotr Browarski
Odnośnik do odpowiedzi

Ja też tak mam na wszystkich muchołówkach. To jest takie czerwone jakby przybarwienie przy wyjściu liścia z bulwy od słońca. To jest stałe, ani nie brązowieje ani nie usycha - po prostu jest.

Dokładnie. Nie znam się na kolorach ale to bardziej fioletowy z domieszką różowego niż czerwony.. Z tego co widzę nie ma to złego wpływu na roślinę, bo u mnie wypuszczają ładne liście z dużymi pułapkami.

Odnośnik do odpowiedzi