Skocz do zawartości

Kolekcja jb-skorpion

Rekomendowane odpowiedzi

Cephalotus follicularis.

Cephalotus_follicularis_02.jpg

Darlingtonia californica.

Darlingtonia_californica_02.jpg

Dionaea muscipula.

Dionaea_muscipula_03.jpg

Dionaea muscipula - puszcza pęd kwiatowy

Dionaea_muscipula_11.jpg

Dionaea muscipula 'Red dragon'.

Dionaea_muscipula__Red_dragon__02.jpg

Drosera binata.

Drosera_binata_var__multifida_03.jpg

Drosera capensis złapała większą muchę.

Drosera_capensis_05.jpg

Drosera peltata.

Drosera_peltata_02.jpg

Drosera rotundifolia.

Drosera_rotundifolia_04.jpg

Edytowane przez jb-skorpion
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 82
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

W zeszłym roku nabyłem w Kauflandzie dzbanecznika:

Nepenthes_1_-_01.jpg Nepenthes_1_-_02_-_dzbanek.jpg

zimą stracił dzbanki i wytworzył nowe, trochę gorsze.

Nepenthes_1_-_04_-_dzbanek.jpg

przed trzema tygodniami nabyłem w Kauflandzie ostatnią sztukę dzbanecznika, trochę był zmaltretowany, miał pozgniatane dzbanki ale nie miałem innej możliwości zakupu. (nie byłem jeszcze na forum)

Nepenthes_2_-_05.jpg Nepenthes_2_-_03_-_dzbanek.jpg

Mam teraz - po identyfikacji - dwie Kauflandowe Nepenthes 'Rebecca Soper'.

Nepenthes 'Linda'

Nepenthes_Linda_02.jpg Nepenthes_Linda_04.jpg Nepenthes_Linda_09.jpg

Nepenthes 'Miranda'

Nepenthes_Miranda_01.jpg Nepenthes_Miranda_02.jpg Nepenthes_Miranda_03.jpg

Nepenthes 'Rebecca Soper'

Nepenthes_Rebecca_Soper_01.jpg Nepenthes_Rebecca_Soper_02.jpg Nepenthes_Rebecca_Soper_06.jpg

Nepenthes veitchii Highland

Nepenthes_veitchii_Highland_01.jpg Nepenthes_veitchii_Highland_04.jpg Nepenthes_veitchii_Highland_05.jpg

Nepenthes 'Bloody Mary'

Nepenthes__Bloody_Mary__01.jpg Nepenthes__Bloody_Mary__02.jpg Nepenthes__Bloody_Mary__03.jpg

Kapturnica z Kauflandu - (przypuszczam że to Sarracenia leucophylla hybride - (Barbarous))

Sarracenia_01.jpg Sarracenia_03.jpg

Sarracenia purpurea

Sarracenia_purpurea_01.jpg Sarracenia_purpurea_03.jpg

Utricularia longifolia i Utricularia calycifida

Utricularia_longifolia_i_Utricularia_calycifida_01.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Twoja ventrata to rebecca soper :)

Nie znam się za bardzo na rozpoznawaniu, ale w zeszłym tygodniu nabyłem ją w sklepie 'RORAIMA' jako ventratę, reklamowaną jako najłatwiejszą w hodowli. Trochę nie pasował mi wygląd dzbanków z tymi co były w ofercie. Nie wiem teraz czy reklamować. W końcu mają wspólnego ojca. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Drosera madagascariensis

Drosera_madagascariensis_01.jpg Drosera_madagascariensis_02.jpg Drosera_madagascariensis_03.jpg Drosera_madagascariensis_04.jpg Drosera_madagascariensis_05.jpg

Drosera regia

Drosera_regia_01.jpg Drosera_regia_02.jpg Drosera_regia_03.jpg Drosera_regia_04.jpg

Dzisiaj w Kauflandzie nabyłem jakąś hybrydę kapturnicy purpurowej. Na stronie duńskiego producenta figuruje jako Drakula Sarracenia purpurea hybride - (Dracula)

Sarracenia_purpurea_hybrid_-_%28Dracula%29_01.jpg Sarracenia_purpurea_hybrid_-_%28Dracula%29_02.jpg Sarracenia_purpurea_hybrid_-_%28Dracula%29_03.jpg Sarracenia_purpurea_hybrid_-_%28Dracula%29_04.jpg Sarracenia_purpurea_hybrid_-_%28Dracula%29_05.jpg Sarracenia_purpurea_hybrid_-_%28Dracula%29_06.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Następna porcja roślinek. Świeżo po zasadzeniu. Teraz tylko czekać aż się zaaklimatyzują i zaczną pięknie rosnąć yeah .

Dionaea muscipula 'Long Petiole'

Dionaea_muscipula__Long_Petiole__01.jpg Dionaea_muscipula__Long_Petiole__02.jpg Dionaea_muscipula__Long_Petiole__03.jpg Dionaea_muscipula__Long_Petiole__04.jpg

Drosera aliciae

Drosera_aliciae_01.jpg Drosera_aliciae_02.jpg

Drosera binata var. dichotoma i Drosera binata var. multifida f. extrema

Drosera_binata_var__dichotoma.jpg Drosera_binata_var__multifida_f__extrema_01.jpg Drosera_binata_var__multifida_f__extrema_02.jpg

Drosera cuneifolia

Drosera_cuneifolia_01.jpg Drosera_cuneifolia_02.jpg

Drosera filiformis var. filiformis

Drosera_filiformis_var__filiformis_01.jpg Drosera_filiformis_var__filiformis_02.jpg

Drosera indica

Drosera_indica.jpg

Drosera intermedia 'anthocyanin free, North Carolina'

Drosera_intermedia__anthocyanin_free%2C_North_Carolina__01.jpg Drosera_intermedia__anthocyanin_free%2C_North_Carolina__02.jpg

Drosera natalensis

Drosera_natalensis_01.jpg Drosera_natalensis_02.jpg

Drosera oblanceolata

Drosera_oblanceolata_01.jpg Drosera_oblanceolata_02.jpg Drosera_oblanceolata_03.jpg

Drosera pygmaea

Drosera_pygmaea_01.jpg Drosera_pygmaea_02.jpg

Drosera spatulata

Drosera_spatulata_01.jpg Drosera_spatulata_02.jpg

Drosera x obovata

Drosera_x_obovata_01.jpg Drosera_x_obovata_02.jpg Drosera_x_obovata_03.jpg Drosera_x_obovata_04.jpg

Sarracenia flava var. flava

Sarracenia_flava_var__flava_01.jpg Sarracenia_flava_var__flava_02.jpg

Sarracenia purpurea ssp. purpurea 'purple, Marl Bog Form, Canada, ST'

Sarracenia_purpurea_ssp__purpurea__purple%2C_Marl_Bog_Form%2C_Canada%2C_ST__01.jpg Sarracenia_purpurea_ssp__purpurea__purple%2C_Marl_Bog_Form%2C_Canada%2C_ST__02.jpg Sarracenia_purpurea_ssp__purpurea__purple%2C_Marl_Bog_Form%2C_Canada%2C_ST__03.jpg

Sarracenia purpurea ssp. venosa f. pallidiflora

Sarracenia_purpurea_ssp__venosa_f__pallidiflora_01.jpg Sarracenia_purpurea_ssp__venosa_f__pallidiflora_02.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że rośliny ode mnie już posadzone. Ta S. purpurea przy bardzo mocnym słońcu wybarwia się prawie całkowicie na czerwono.

Właśnie na to liczyłem że będzie mocno czerwona. A te D.binaty to zawsze takie wysokie, czy może rosły gęściej i się wyciągły?

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie na to liczyłem że będzie mocno czerwona. A te D.binaty to zawsze takie wysokie, czy może rosły gęściej i się wyciągły?

Te binaty zawsze będą takie wysokie. D. binata var. dichotoma ma sztywniejsze liście i tworzy bardziej zbitą kępę. Ta druga natomiast ma dość wiotkie liście i często zwisają one z doniczki, jedynie czasami puszcza pionowe liście. Po pewnym czasie zaczynają tworzyć bardzo dużo odrostów od korzeni i zajmują całą doniczkę.

Odnośnik do odpowiedzi