jb-skorpion Napisano 30 Lipca 2016 Share Napisano 30 Lipca 2016 (edytowane) Cephalotus follicularis. Darlingtonia californica. Dionaea muscipula. Dionaea muscipula - puszcza pęd kwiatowy Dionaea muscipula 'Red dragon'. Drosera binata. Drosera capensis złapała większą muchę. Drosera peltata. Drosera rotundifolia. Edytowane 1 Sierpnia 2016 przez jb-skorpion Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 30 Lipca 2016 Share Napisano 30 Lipca 2016 Ładne rośliny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 30 Lipca 2016 Autor Share Napisano 30 Lipca 2016 (edytowane) W zeszłym roku nabyłem w Kauflandzie dzbanecznika: zimą stracił dzbanki i wytworzył nowe, trochę gorsze. przed trzema tygodniami nabyłem w Kauflandzie ostatnią sztukę dzbanecznika, trochę był zmaltretowany, miał pozgniatane dzbanki ale nie miałem innej możliwości zakupu. (nie byłem jeszcze na forum) Mam teraz - po identyfikacji - dwie Kauflandowe Nepenthes 'Rebecca Soper'. Nepenthes 'Linda' Nepenthes 'Miranda' Nepenthes 'Rebecca Soper' Nepenthes veitchii Highland Nepenthes 'Bloody Mary' Kapturnica z Kauflandu - (przypuszczam że to Sarracenia leucophylla hybride - (Barbarous)) Sarracenia purpurea Utricularia longifolia i Utricularia calycifida Edytowane 3 Sierpnia 2016 przez jb-skorpion Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 2 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2016 (edytowane) Drosera anglica Nepenthes spectabilis x ventricosa Nepenthes 'Rebecca Soper' Edytowane 3 Sierpnia 2016 przez jb-skorpion Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zawadiak Napisano 2 Sierpnia 2016 Share Napisano 2 Sierpnia 2016 Twoja ventrata to rebecca soper Gratuluje kolekcji, coś czuje że szybko się powiększy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 2 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2016 Twoja ventrata to rebecca soper Nie znam się za bardzo na rozpoznawaniu, ale w zeszłym tygodniu nabyłem ją w sklepie 'RORAIMA' jako ventratę, reklamowaną jako najłatwiejszą w hodowli. Trochę nie pasował mi wygląd dzbanków z tymi co były w ofercie. Nie wiem teraz czy reklamować. W końcu mają wspólnego ojca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 Z tego co widać po załączonych zdjęciach posiadasz w kolekcji 4 sztuki Nepenthes rebecca soper. Ta mała oznaczona, zakupiona duża wisząca, oraz te dwie nie zidentyfikowane z Kauflandu to również rebcie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 3 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2016 posiadasz w kolekcji 4 sztuki Nepenthes rebecca soper. Dzięki za podpowiedź, tak się trochę domyślałem. Zaraz poprawię podpisy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 3 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2016 (edytowane) Drosera madagascariensis Drosera regia Dzisiaj w Kauflandzie nabyłem jakąś hybrydę kapturnicy purpurowej. Na stronie duńskiego producenta figuruje jako Drakula Sarracenia purpurea hybride - (Dracula) Edytowane 3 Sierpnia 2016 przez jb-skorpion Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zupelnie_zielona Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 Ale drosera madagascariensis i regia są śliczne Ile mają cm wysokości i skąd kupione? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 3 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2016 Ile mają cm wysokości i skąd kupione? Są malutkie, w doniczkach 5,5cm i mają około 6 cm wysokości. Zakupione w 'HelDros'ie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 11 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2016 Następna porcja roślinek. Świeżo po zasadzeniu. Teraz tylko czekać aż się zaaklimatyzują i zaczną pięknie rosnąć . Dionaea muscipula 'Long Petiole' Drosera aliciae Drosera binata var. dichotoma i Drosera binata var. multifida f. extrema Drosera cuneifolia Drosera filiformis var. filiformis Drosera indica Drosera intermedia 'anthocyanin free, North Carolina' Drosera natalensis Drosera oblanceolata Drosera pygmaea Drosera spatulata Drosera x obovata Sarracenia flava var. flava Sarracenia purpurea ssp. purpurea 'purple, Marl Bog Form, Canada, ST' Sarracenia purpurea ssp. venosa f. pallidiflora Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 11 Sierpnia 2016 Share Napisano 11 Sierpnia 2016 Widzę, że rośliny ode mnie już posadzone. Ta S. purpurea przy bardzo mocnym słońcu wybarwia się prawie całkowicie na czerwono. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 11 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2016 Widzę, że rośliny ode mnie już posadzone. Ta S. purpurea przy bardzo mocnym słońcu wybarwia się prawie całkowicie na czerwono. Właśnie na to liczyłem że będzie mocno czerwona. A te D.binaty to zawsze takie wysokie, czy może rosły gęściej i się wyciągły? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 11 Sierpnia 2016 Share Napisano 11 Sierpnia 2016 Właśnie na to liczyłem że będzie mocno czerwona. A te D.binaty to zawsze takie wysokie, czy może rosły gęściej i się wyciągły? Te binaty zawsze będą takie wysokie. D. binata var. dichotoma ma sztywniejsze liście i tworzy bardziej zbitą kępę. Ta druga natomiast ma dość wiotkie liście i często zwisają one z doniczki, jedynie czasami puszcza pionowe liście. Po pewnym czasie zaczynają tworzyć bardzo dużo odrostów od korzeni i zajmują całą doniczkę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi