jb-skorpion Napisano 18 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2016 (edytowane) Porcja nowych nabytków: Dionaea muscipula B52 Dionaea muscipula 'Red Burgundy' Dionaea muscipula 'Sawtooth' Drosera capensis 'Albino' Trzy pigmejki: Drosera oreopodion, Drosera spilos, Drosera sargentii. Drosera paradoxa Nepenthes sanguinea Nepenthes 'Ventrata' Nepenthes ventricosa Edytowane 18 Sierpnia 2016 przez jb-skorpion Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 21 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2016 Zbiór roślinek zajął całą przestrzeń parapetową, więc postanowiłem część wystawić na zewnątrz okna. Podglądając wykonanie różnych torfowisk - postanowiłem, że skrzynka zaokienna będzie mini torfowiskiem. Kilka fotek z wykonania tej skrzynki: A to skrzynka po obsadzeniu roślinkami. Ubyły 23 doniczki z parapetu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
you-know Napisano 21 Sierpnia 2016 Share Napisano 21 Sierpnia 2016 o czymś identycznym myśle na przyszły rok by zyskać troche miejsca . Masz jakiś otwór do upuszczenia wody na zime czy da rade sama wyparować? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 21 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2016 o czymś identycznym myśle na przyszły rok by zyskać troche miejsca . Masz jakiś otwór do upuszczenia wody na zime czy da rade sama wyparować? Na zimę mam zamiar zabrać skrzynkę zza okna w jakieś miejsce o temperaturze 0-10 stopni. Odpływu wody nie przewidywałem, bo deszcze przeważnie nie sięgają parapetu, mam wyżej dość mocno wysunięty dach. A gdyby była konieczność to wyleję wodę tak jak wino z butli . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 31 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2016 (edytowane) Po tygodniu popatrzyłem w rurkę którą dolewam wodę i stwierdziłem, że woda została wypita do zera. Wstawiłem prowizoryczny wskaźnik poziomu wody z paska styropianu - jak schowa się do rurki trzeba będzie dolewać . Chodząc po sklepach moja małżonka trafiła w dino na przezroczyste pojemniki. Skusiłem się i kupiłem, bo nie drogie i mogą mi zastąpić brakujące terrarium. Mają wymiary 25x35 cm i wys. 30 cm. Niedługo trzeba pewnie będzie zamknąć okno i opracować dolewanie wody bez otwierania okna. (Myślę o wężyku od kroplówki). A na parapecie tłoczno, przybywa małych doniczek. Cefalki już się pewnie zaaklimatyzowały po zasadzeniu do doniczek. Drosera indica postanowiła się ze mną pożegnać i wypuszcza kolejne pędy kwiatowe. Edytowane 31 Sierpnia 2016 przez jb-skorpion Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 31 Sierpnia 2016 Share Napisano 31 Sierpnia 2016 Rośliny super a tak poza tym będę robił takie mini torfowisko bo mam zawalony parapet kapturnicami i i mucholami które na zewnątrz na parapecie powinny być Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 1 Września 2016 Share Napisano 1 Września 2016 Widzę, że owadożerna armia się powiększa ^^ Fajnie, że cefalki się dobrze czują w nowym domu Z tym pudłem to chyba trochę średni pomysł, nie ma tam absolutnie żadnego przepływu powietrza... Sam materiał też wydaje się niezbyt przepuszczalny dla światła. Co o tym sądzisz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 1 Września 2016 Share Napisano 1 Września 2016 Po tygodniu popatrzyłem w rurkę którą dolewam wodę i stwierdziłem, że woda została wypita do zera. Wstawiłem prowizoryczny wskaźnik poziomu wody z paska styropianu - jak schowa się do rurki trzeba będzie dolewać . Wskaźnik działa? Działa. Żadna prowizorka po pewno już tak zostanie Chodząc po sklepach moja małżonka trafiła w dino na przezroczyste pojemniki. Skusiłem się i kupiłem, bo nie drogie i mogą mi zastąpić brakujące terrarium. Mają wymiary 25x35 cm i wys. 30 cm. Z tym pudłem to chyba trochę średni pomysł, nie ma tam absolutnie żadnego przepływu powietrza... Sam materiał też wydaje się niezbyt przepuszczalny dla światła. Co o tym sądzisz? W takich pudełkach jeszcze przy zamykanej górze rośliny zabije grzyb lub temperatura. Doraźnie możesz sobie powiercić otwory wentylacyjne na dwóch równoległych bokach. Przepuszczalność światła jest jeszcze w miarę bo plastik świeży, ale z czasem zrobi się biały, i przepuszczalność światła spadnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 1 Września 2016 Autor Share Napisano 1 Września 2016 Prowizorki najdłużej wytrzymują. Co do pojemników, to nie trzymam ich zamkniętych, pokrywa jest na 1/4 odsunięta. Mają przetrwać do czasu jak się dorobię jakiegoś terrarium. Na razie za dużo poszło w powiększanie kolekcji . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prokuratorek Napisano 1 Września 2016 Share Napisano 1 Września 2016 Muszę stwierdzić jedno... urzekły mnie twoje zdjęcia. Twoje muchołówki bardzo ładnie się prezentują, ale najbardziej moją uwagę przykuła estetyka, te doniczki mimo, że stoją obok siebie to są czyste i zadbane. Bardzo bogata i barwna kolekcja roślin! Poza tym, nie wiem czy to złudzenie, ale czy w każdej doniczce masz pedantycznie równą ilość ziemi? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 1 Września 2016 Autor Share Napisano 1 Września 2016 Muszę stwierdzić jedno... urzekły mnie twoje zdjęcia. Twoje muchołówki bardzo ładnie się prezentują, ale najbardziej moją uwagę przykuła estetyka, te doniczki mimo, że stoją obok siebie to są czyste i zadbane. Bardzo bogata i barwna kolekcja roślin! Poza tym, nie wiem czy to złudzenie, ale czy w każdej doniczce masz pedantycznie równą ilość ziemi? Dzięki za pochwały , ale bez przesady ziemi do doniczek zawsze sypię do pełna, a potem sama lekko osiada po podlaniu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 9 Września 2016 Autor Share Napisano 9 Września 2016 Upały nas nie opuszczają ale niektóre roślinki szykują się do zimy. Drosera anglica i Drosera intermedia. Nowe Drosera binata trzeba było porozsadzać: Sadzonki liściowe Drosera binata var. multifida robią się coraz większe niedługo trzeba będzie porozsadzać. Nowe Drosera capensis - Drosera capensis (Compact Rosette), Drosera capensis 'Giant' i reszta Compact Rosette. A te wczoraj do mnie dotarły: Drosera capensis 'All Red', Drosera capensis 'Bread Leaf', Dionaea muscipula 'Heterodoxa' i na środku Dionaea muscipula 'Red Sawtooth'. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 13 Września 2016 Autor Share Napisano 13 Września 2016 Drosera indica zawiązała nasionka i uschła: Dwa Cefalki zaczęły pompować po większym dzbanku, a trzeci poszedł w ilość. Drosera communis wypuściła sobie kwiatka. A to nowa przesyłka z roślinkami, świetnie zapakowane - można by nimi rzucać i nic by im nie było Po rozpakowaniu: Drosera scorpioides, Sarracenia leucophylla WhiteRed i Sarracenia x 'Smoorie' A sadzonka liściowa Dionaea muscipula 'Red dragon' puściła 2 kiełki. poczekam jeszcze trochę może jeszcze coś wyjdzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 23 Września 2016 Autor Share Napisano 23 Września 2016 Utricularia calycifida zakwitła sobie Drosera communis dalej kwitnie Dołączyła się Drosera capensis Dionaea muscipula 'Long Petiole' i Dionaea muscipula 'Red dragon'zadomowiły się w skrzynce Drosera rotundifolia nie ma zmiaru iść zimować Drosera spatulata zaczyna kiełkować (kilka innych także) A Drosera x obovata nie tylko, że nie idzie zimować ale najwyraźniej bierze się za kwitnienie Rebcia czuje się już całkiem swobodnie puściła nowy dzbanek, a z ziemi kiełkuje nowa odnóżka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 3 Października 2016 Autor Share Napisano 3 Października 2016 (edytowane) Cefal wyprodukował nowy dzbanek, można było go trochę nakarmić Darlingtonia rośnie ale, wydawało mi się, że zbyt powoli, więc dokupiłem trochę większą Drosera capensis 'Albino' pozazdrościła zwykłej i też zakwitła (nawet podwójnym kwiatkiem) Drosera pulchella również kwitnie Moje nowe dzbanki: Nepenthes 'Hookeriana' i Nepenthes sanguinea 'Black Jack' Sarracenia psittacina Kauflandowa Sarracenia purpurea hybride - (Dracula) nieźle rośnie Sarracenia purpurea ssp. purpurea "purple, Marl Bog Form, Canada, ST" - jej też służy pobyt w skrzynce za oknem Sarracenia purpurea ssp. venosa Edytowane 12 Listopada 2016 przez jb-skorpion Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi