Skocz do zawartości

Kolekcja jb-skorpion

Rekomendowane odpowiedzi

Porcja nowych nabytków:

Dionaea muscipula B52

Dionaea_muscipula_B52_01.jpg Dionaea_muscipula_B52_02.jpg

Dionaea muscipula 'Red Burgundy'

Dionaea_muscipula__Red_Burgundy__01.jpg Dionaea_muscipula__Red_Burgundy__02.jpg

Dionaea muscipula 'Sawtooth'

Dionaea_muscipula__Sawtooth__01.jpg Dionaea_muscipula__Sawtooth__02.jpg Dionaea_muscipula__Sawtooth__03.jpg

Drosera capensis 'Albino'

Drosera_capensis__Albino__01.jpg Drosera_capensis__Albino__02.jpg

Trzy pigmejki: Drosera oreopodion, Drosera spilos, Drosera sargentii.

Drosera_oreopodion_01.jpg Drosera_spilos_12.jpg Drosera_sargentii_01.jpg

Drosera paradoxa

Drosera_paradoxa_01.jpg Drosera_paradoxa_02.jpg Drosera_paradoxa_03.jpg

Nepenthes sanguinea

Nepenthes_sanguinea_01.jpg Nepenthes_sanguinea_02.jpg Nepenthes_sanguinea_03.jpg Nepenthes_sanguinea_04.jpg

Nepenthes 'Ventrata'

Nepenthes__Ventrata__01~0.jpg Nepenthes__Ventrata__02~0.jpg Nepenthes__Ventrata__03~0.jpg

Nepenthes ventricosa

Nepenthes_ventricosa_01.jpg Nepenthes_ventricosa_02.jpg Nepenthes_ventricosa_03.jpg

Edytowane przez jb-skorpion
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 82
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Zbiór roślinek zajął całą przestrzeń parapetową, więc postanowiłem część wystawić na zewnątrz okna. Podglądając wykonanie różnych torfowisk - postanowiłem, że skrzynka zaokienna będzie mini torfowiskiem. Kilka fotek z wykonania tej skrzynki:

01_-_skrzynka.jpg 02_-_przyci%EAte_pojemniki_od_wody.jpg 03_-_pojemniki_w_skrzynce.jpg 04_-_uzupe%B3nienie_doniczkami.jpg 05_-_pokrycie_tkanin%B1.jpg 06_-_sypanie_pod%B3o%BFa.jpg

A to skrzynka po obsadzeniu roślinkami. Ubyły 23 doniczki z parapetu.

07.jpg 08.jpg 09.jpg 10.jpg 11.jpg 12.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

o czymś identycznym myśle na przyszły rok by zyskać troche miejsca :D.

Masz jakiś otwór do upuszczenia wody na zime czy da rade sama wyparować?

Na zimę mam zamiar zabrać skrzynkę zza okna w jakieś miejsce o temperaturze 0-10 stopni. Odpływu wody nie przewidywałem, bo deszcze przeważnie nie sięgają parapetu, mam wyżej dość mocno wysunięty dach. A gdyby była konieczność to wyleję wodę tak jak wino z butli :P .

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Po tygodniu popatrzyłem w rurkę którą dolewam wodę i stwierdziłem, że woda została wypita do zera. Wstawiłem prowizoryczny wskaźnik poziomu wody z paska styropianu - jak schowa się do rurki trzeba będzie dolewać :) .

Skrzynka_-_13.jpg Skrzynka_-_14.jpg

Chodząc po sklepach moja małżonka trafiła w dino na przezroczyste pojemniki. Skusiłem się i kupiłem, bo nie drogie i mogą mi zastąpić brakujące terrarium. Mają wymiary 25x35 cm i wys. 30 cm.

Pojemnik_jako_szklarenka_01.jpg Pojemnik_jako_szklarenka_02.jpg Pojemnik_jako_szklarenka_03.jpg Pojemnik_jako_szklarenka_04.jpg Pojemnik_jako_szklarenka_05.jpg Pojemnik_jako_szklarenka_06.jpg

Niedługo trzeba pewnie będzie zamknąć okno i opracować dolewanie wody bez otwierania okna. (Myślę o wężyku od kroplówki). A na parapecie tłoczno, przybywa małych doniczek.

Parapet_04.jpg Parapet_05.jpg

Cefalki już się pewnie zaaklimatyzowały po zasadzeniu do doniczek.

Cephalotus_follicularis_03.jpg Cephalotus_follicularis_04.jpg Cephalotus_follicularis_05.jpg

Drosera indica postanowiła się ze mną pożegnać i wypuszcza kolejne pędy kwiatowe.

Drosera_indica_03.jpg Drosera_indica_04.jpg Drosera_indica_05.jpg Drosera_indica_06.jpg Drosera_indica_07.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że owadożerna armia się powiększa ^^

Fajnie, że cefalki się dobrze czują w nowym domu :)

Z tym pudłem to chyba trochę średni pomysł, nie ma tam absolutnie żadnego przepływu powietrza...

Sam materiał też wydaje się niezbyt przepuszczalny dla światła.

Co o tym sądzisz?

Odnośnik do odpowiedzi

Po tygodniu popatrzyłem w rurkę którą dolewam wodę i stwierdziłem, że woda została wypita do zera. Wstawiłem prowizoryczny wskaźnik poziomu wody z paska styropianu - jak schowa się do rurki trzeba będzie dolewać :) .

Wskaźnik działa? Działa. Żadna prowizorka po pewno już tak zostanie ;)

Chodząc po sklepach moja małżonka trafiła w dino na przezroczyste pojemniki. Skusiłem się i kupiłem, bo nie drogie i mogą mi zastąpić brakujące terrarium. Mają wymiary 25x35 cm i wys. 30 cm.

Z tym pudłem to chyba trochę średni pomysł, nie ma tam absolutnie żadnego przepływu powietrza...

Sam materiał też wydaje się niezbyt przepuszczalny dla światła.

Co o tym sądzisz?

W takich pudełkach jeszcze przy zamykanej górze rośliny zabije grzyb lub temperatura. Doraźnie możesz sobie powiercić otwory wentylacyjne na dwóch równoległych bokach. Przepuszczalność światła jest jeszcze w miarę bo plastik świeży, ale z czasem zrobi się biały, i przepuszczalność światła spadnie.

Odnośnik do odpowiedzi

Prowizorki najdłużej wytrzymują.

Co do pojemników, to nie trzymam ich zamkniętych, pokrywa jest na 1/4 odsunięta. Mają przetrwać do czasu jak się dorobię jakiegoś terrarium. Na razie za dużo poszło w powiększanie kolekcji :) .

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę stwierdzić jedno... urzekły mnie twoje zdjęcia. :) Twoje muchołówki bardzo ładnie się prezentują, ale najbardziej moją uwagę przykuła estetyka, te doniczki mimo, że stoją obok siebie to są czyste i zadbane. Bardzo bogata i barwna kolekcja roślin! Poza tym, nie wiem czy to złudzenie, ale czy w każdej doniczce masz pedantycznie równą ilość ziemi?

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę stwierdzić jedno... urzekły mnie twoje zdjęcia. :) Twoje muchołówki bardzo ładnie się prezentują, ale najbardziej moją uwagę przykuła estetyka, te doniczki mimo, że stoją obok siebie to są czyste i zadbane. Bardzo bogata i barwna kolekcja roślin! Poza tym, nie wiem czy to złudzenie, ale czy w każdej doniczce masz pedantycznie równą ilość ziemi?

Dzięki za pochwały yeah , ale bez przesady ziemi do doniczek zawsze sypię do pełna, a potem sama lekko osiada po podlaniu.

Odnośnik do odpowiedzi

Upały nas nie opuszczają ale niektóre roślinki szykują się do zimy. Drosera anglica i Drosera intermedia.

Drosera_anglica_04_-_szykuje_si%EA_do_zimy.jpg Drosera_intermedia__anthocyanin_free%2C_North_Carolina__04.jpg

Nowe Drosera binata trzeba było porozsadzać:

Drosera_binata_-_nowe_nabytki_po_rozsadzeniu_01.jpg Drosera_binata_-_nowe_nabytki_po_rozsadzeniu_02.jpg

Sadzonki liściowe Drosera binata var. multifida robią się coraz większe niedługo trzeba będzie porozsadzać.

Drosera_binata_var__multifida_-_sadzonki_li%B6ciowe_01.jpg Drosera_binata_var__multifida_-_sadzonki_li%B6ciowe_02.jpg Drosera_binata_var__multifida_-_sadzonki_li%B6ciowe_03.jpg

Nowe Drosera capensis - Drosera capensis (Compact Rosette), Drosera capensis 'Giant' i reszta Compact Rosette.

Drosera_capensis_%28Compact_Rosette%29.jpg Drosera_capensis__Giant_.jpg Drosera_capensis_10_-_nowe_nabytki_-__Giant__i_Compact_Rosette.jpg

A te wczoraj do mnie dotarły: Drosera capensis 'All Red', Drosera capensis 'Bread Leaf', Dionaea muscipula 'Heterodoxa' i na środku Dionaea muscipula 'Red Sawtooth'.

Nowe_ro%B6linki_01.jpg Nowe_ro%B6linki_02.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Drosera indica zawiązała nasionka i uschła:

Drosera_indica_08_-_zawi%B1zane_nasiona.jpg Drosera_indica_09_-_zawi%B1zane_nasiona.jpg

Dwa Cefalki zaczęły pompować po większym dzbanku, a trzeci poszedł w ilość.

Cephalotus_follicularis_06.jpg Cephalotus_follicularis_07.jpg Cephalotus_follicularis_08.jpg

Drosera communis wypuściła sobie kwiatka.

Drosera_communis_03_-_kwiat.jpg Drosera_communis_04_-_kwiat.jpg Drosera_communis_05_-_kwiat.jpg

A to nowa przesyłka z roślinkami, świetnie zapakowane - można by nimi rzucać i nic by im nie było :)

Przesy%B3ka_z_HelDros.jpg

Po rozpakowaniu: Drosera scorpioides, Sarracenia leucophylla WhiteRed i Sarracenia x 'Smoorie'

Drosera_scorpioides_01.jpg Drosera_scorpioides_02.jpg Sarracenia_leucophylla_WhiteRed.jpg Sarracenia_x__Smoorie_.jpg

A sadzonka liściowa Dionaea muscipula 'Red dragon' puściła 2 kiełki. poczekam jeszcze trochę może jeszcze coś wyjdzie.

Dionaea_muscipula__Red_dragon__05_-_sadzonki_li%B6ciowe.jpg Dionaea_muscipula__Red_dragon__06_-_sadzonki_li%B6ciowe.jpg Dionaea_muscipula__Red_dragon__07_-_sadzonki_li%B6ciowe.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Utricularia calycifida zakwitła sobie

Utricularia_calycifida_01.jpg Utricularia_calycifida_02.jpg

Drosera communis dalej kwitnie

Drosera_communis_06_-_kwiat.jpg Drosera_communis_07_-_kwiat.jpg

Dołączyła się Drosera capensis

Drosera_capensis_01_-_kwiat.jpg Drosera_capensis_02_-_kwiat.jpg Drosera_capensis_03_-_kwiat.jpg

Dionaea muscipula 'Long Petiole' i Dionaea muscipula 'Red dragon'zadomowiły się w skrzynce

Dionaea_muscipula__Long_Petiole__05.jpg Dionaea_muscipula__Red_dragon__05.jpg Dionaea_muscipula__Red_dragon__06.jpg

Drosera rotundifolia nie ma zmiaru iść zimować

Drosera_rotundifolia_06.jpg Drosera_rotundifolia_07.jpg Drosera_rotundifolia_08.jpg

Drosera spatulata zaczyna kiełkować (kilka innych także)

Drosera_spatulata_01_-_kie%B3kuje.jpg Drosera_spatulata_02_-_kie%B3kuje.jpg

A Drosera x obovata nie tylko, że nie idzie zimować ale najwyraźniej bierze się za kwitnienie

Drosera_x_obovata_06.jpg Drosera_x_obovata_07.jpg

Rebcia czuje się już całkiem swobodnie puściła nowy dzbanek, a z ziemi kiełkuje nowa odnóżka

Nepenthes__Rebecca_Soper__14_-_ro%B6nie_nowy_dzbanek.jpg Nepenthes__Rebecca_Soper__15_-_a_tu_ro%B6nie_nowa_Rebcia.jpg Nepenthes__Rebecca_Soper__16_-_ro%B6nie_nowa_Rebcia.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Cefal wyprodukował nowy dzbanek, można było go trochę nakarmić

Cephalotus_follicularis_11.jpg

Darlingtonia rośnie

Darlingtonia_californica_06.jpg Darlingtonia_californica_07.jpg

ale, wydawało mi się, że zbyt powoli, więc dokupiłem trochę większą

Darlingtonia_californica_08.jpg Darlingtonia_californica_09.jpg Darlingtonia_californica_10.jpg Darlingtonia_californica_11.jpg

Drosera capensis 'Albino' pozazdrościła zwykłej i też zakwitła (nawet podwójnym kwiatkiem)

Drosera_capensis__Albino__03.jpg Drosera_capensis__Albino__04.jpg Drosera_capensis__Albino__05.jpg

Drosera pulchella również kwitnie

Drosera_pulchella_02_-_kwiat.jpg Drosera_pulchella_03_-_kwiat.jpg

Moje nowe dzbanki: Nepenthes 'Hookeriana'

Nepenthes__Hookeriana__01.jpg Nepenthes__Hookeriana__02.jpg Nepenthes__Hookeriana__03.jpg Nepenthes__Hookeriana__04.jpg

i Nepenthes sanguinea 'Black Jack'

Nepenthes_sanguinea__Black_Jack__01.jpg Nepenthes_sanguinea__Black_Jack__02.jpg Nepenthes_sanguinea__Black_Jack__03.jpg Nepenthes_sanguinea__Black_Jack__04.jpg

Sarracenia psittacina

Sarracenia_psittacina_01.jpg Sarracenia_psittacina_02.jpg

Kauflandowa Sarracenia purpurea hybride - (Dracula) nieźle rośnie

Sarracenia_purpurea_hybride_-_%28Dracula%29_07.jpg

Sarracenia purpurea ssp. purpurea "purple, Marl Bog Form, Canada, ST" - jej też służy pobyt w skrzynce za oknem

Sarracenia_purpurea_ssp__purpurea__purple%2C_Marl_Bog_Form%2C_Canada%2C_ST__04.jpg Sarracenia_purpurea_ssp__purpurea__purple%2C_Marl_Bog_Form%2C_Canada%2C_ST__05.jpg

Sarracenia purpurea ssp. venosa

Sarracenia_purpurea_ssp__venosa_11.jpg Sarracenia_purpurea_ssp__venosa_12.jpg Sarracenia_purpurea_ssp__venosa_13.jpg Sarracenia_purpurea_ssp__venosa_14.jpg

Odnośnik do odpowiedzi