jb-skorpion Napisano 8 Listopada 2016 Autor Share Napisano 8 Listopada 2016 (edytowane) Przybyły dwie nowe muchołówki: Dionaea muscipula 'Big Teeth Red Giant' i Dionaea muscipula 'Pink Venus'. Muchołówka z liścia 'Red dragon' powoli rośnie i wygląda jakby były dwie. (później się je rozdzieli) Mam teraz młodą: Heliamphora x 'Midoxa'. Nie przepadam za helkami, ale przynajmniej jedną wypada mieć. Przybył też jeden młody dzbanek. Nepenthes truncata. I jeszcze dwie kapturnice:Sarracenia flava var. ornata i Sarracenia minor var. minor. Edytowane 8 Listopada 2016 przez jb-skorpion Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 11 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2016 (edytowane) Ostatnio oglądając rebcię zauważyłem, że coś ją je. Po małych poszukiwaniach znalazłem. Była to gąsienica, zaraz też poszła do dzbanka, żeby trochę zrekompensowała straty. Ostatnio też powstawiałem do mieszkania wszystko co było na zewnątrz. Trochę się zrobił tłok na parapecie. Jeszcze w najbliższym czasie będę rozdzielał folią strefę roślinek od strony okna, od tych ciepłolubnych od strony pomieszczenia. Na razie są pokrzywdzone z powodu braku ciepła bo od okna wieje chłodem. W słoiczkach z kawałkami liści drosera capensis 'Albino' wypuściła kilka sadzonek. Drosera madagascariensis też wypuściła, ale tylko 2 i bardzo małe (4 mm). Edytowane 11 Grudnia 2016 przez jb-skorpion Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 12 Grudnia 2016 Share Napisano 12 Grudnia 2016 W słoiczkach z kawałkami liści drosera capensis 'Albino' wypuściła kilka sadzonek. Drosera madagascariensis też wypuściła, ale tylko 2 i bardzo małe (4 mm). Radziłbym poczekać z rozdzieleniem i wsadzeniem ich do torfu kiedy każda z nich będzie miała rozwinięty własny korzeń. Szybciej się zaaklimatyzują do nowy warunków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 12 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2016 'Trochę' na to za późno, bo po pstryknięciu fotek, poszły zaraz do torfu, ale są dobrze przykryte i 'na razie' stoją prosto. Zostały tylko 2 madagaskarki bo trochę małe (3 mm), poczekam trochę jak podrosną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 27 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2016 W doniczce z D. binatą coś mi wykiełkowało. Na razie jest małe, listki ma 3mm długości. Może ktoś wie co to może być? Drosera madagascariensis po małym spowolnieniu dalej pnie się w górę: Drosera paradoxa - budzi się po odpoczynku: 2016.11.25 2016.12.08 2016.12.26 Drosera natalensis postanowiła zakwitnąć na święta. Trudno upolować moment rozwinięcia kwiatków : Drosera oreopodion i Drosera scorpioides wytworzyły gemmae: . Nepenthes 'Rebecca Soper' wypuściła dwa następne odrosty, a poprzednie zaczynają produkować dzbanki: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 27 Grudnia 2016 Share Napisano 27 Grudnia 2016 Super roślinki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 27 Grudnia 2016 Share Napisano 27 Grudnia 2016 W doniczce z D. binatą coś mi wykiełkowało. Na razie jest małe, listki ma 3mm długości. Może ktoś wie co to może być? Chwast wyrwij póki się nie rozrósł za bardzo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 27 Grudnia 2016 Share Napisano 27 Grudnia 2016 (edytowane) Też u mnie to czasem wyrasta, nie osiąga dużych rozmiarów, więc groźne nie jest Edytowane 27 Grudnia 2016 przez Radek:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 30 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2016 Kilka młodych muchołówek, którym odpuściłem zimowanie: W pierwszym szeregu Dionaea muscipula 'Sawtooth' ('Dentata', 'Dente'), druga to Dionaea muscipula 'Red Burgundy' a trzecia to Dionaea muscipula B52, zaczyna wypuszczać pęd kwiatowy. W drugim szeregu stoją: DM. 'Pink Venus', DM. 'Heterodoxa' i DM. 'Red dragon'. 'Heterodoxa' też wypuszcza pęd kwiatowy. Poczekam aż pędy trochę podrosną i pójdą na sadzonki. Mała kolekcja rosiczek przylądkowych. W pierwszym szeregu: 'Bread Leaf','Giant' i 'Compact Rosette'. W drugim szeregu: 'All Red', 'Typical' i 'Albino'. Drosera capensis 'All Red' powoli zaczyna nabierać barwy. Drosera madagascariensis - małe sadzonki z siewu: Drosera capensis 'Albino' - sadzonki z liścia w wodzie zaczynają nabierać dorosłego wyglądu. Drosera madagascariensis - sadzonki z liścia w wodzie, mimo mikroskopijnych rozmiarów szykują się do polowania. A dzbanek Nepenthes sanguinea zafundował sobie nowego dzbanka: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 18 Lutego 2017 Autor Share Napisano 18 Lutego 2017 Drosera scorpioides przed i po oskubaniu z gemmae (połowa stycznia) Zebrane gemmae: Gemmae posadzone i rosną, a roślinka też rośnie dalej.(połowa lutego) Nepenthes 'Rebecca Soper' postanowiła zakwitnąć. Nie mogę się doczekać kiedy pokaże czy jest chłopcem czy dziewczynką. Pinguicula emarginata sadzonki liściowe po około 1,5 miesiąca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 22 Marca 2017 Autor Share Napisano 22 Marca 2017 Powoli skrzynkę trzeba przygotować na wystawienie za okno. Na razie sarracenie zostały lekko poprzycinane. Drosera anglica i Drosera filiformis var. filiformis rozwijają się z turionów. Drosera x obovata przed zimowaniem postanowiła zakwitnąć, a teraz między zasuszonymi kwiatkami pokazały się kiełki - false vivipary. Jak trochę podrosną spróbuję ukorzenić. Nepenthes 'Rebecca Soper' rozwinęła pączki kwiatowe - teraz wiem, że to chłopiec Poutykałem kilka przylepców na ziemiórki - zaczęły się przyklejać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 18 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2017 Cefalki po zimie - straciły kilka dzbanków ale wypuściły parę wiosennych listków. Kobry też zaczynają wegetację: Helka też zaczyna lepiej wyglądać, nabrała trochę koloru i wypuściła parę liści. Drosera capensis 'Compact Rosette' Drosera cuneifolia Zakwitły Drosera oreopodion (białe) i Drosera pulchella Pinguicula emarginata też sobie zakwitła. Skorpionki coraz lepiej wyglądają: Sadzonki liściowe - Cephalotus follicularis - dopiero po pół roku coś się pokazało. Kapturnice ostrzyżone (jeszcze nie do końca) po zimie rozpoczynają wegetację. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 25 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2017 Kwiatki Drosera aliciae i Drosera natalensis Drosera sp. Lantau Island Nasiona po stratyfikacji (1 kwietnia), i kiełkujące po 2,5 tygodniach Drosera anglica, Drosera rotundifolia i Drosera filiformis var. filiformis Drosera x obovata - false vivipary coraz większe (niedługo chyba odetnę i ukorzenię) Sarracenia purpurea ssp. purpurea 'purple, Marl Bog Form, Canada, ST' wypuszcza nowe kaptury, a Sarracenia purpurea ssp. venosa trochę się wyłamała i wypuściła 2 koślawe kaptury. A teraz trochę nowości. Trochę bez fajerwerków ale roślinki dopiero budzą się po zimie i są świeżo posadzone. Drosera filiformis var. tracyi i Drosera filiformis x intermedia Drosera intermedia 'Poland' i Drosera intermedia x capillaris Drosera x 'Beleziana' Giant i Drosera x 'Watari' Sarracenia flava var. atropurpurea I na koniec z cieplejszych stron Drosera adelae Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 26 Kwietnia 2017 Share Napisano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) Ale Twoja kolekcja się rozpędziła ostatnio Ładne rośliny, tylko czekać aż ruszą ze wzrostem - zobaczymy jak latem będą prezentować się wszystkie nowe nabytki! Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 26 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2017 Ale Twoja kolekcja się rozpędziła ostatnio Tak jakoś mam, że nie mogę się powstrzymać od kupna nowości jak trafię na coś co mnie interesuje. Poza tym zaraz po zakupie staram się robić "kopie zapasowe" w razie jakby coś się stało z roślinką. Nie mogę się doczekać porządnej zmiany pogody, żeby wystawić za okno wszystko co się da i zrobić miejsce dla rozrastającej się kolekcji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi