Skocz do zawartości

Kolekcja jb-skorpion

Rekomendowane odpowiedzi

Przed tygodniem wystawiłem drugie mini torfowisko za okno. Na razie wszystko jest małe, liczę że się przez lato wszystko rozrośnie.

Skrzynka_2_-_01.jpg Skrzynka_2_-_02.jpg Skrzynka_2_-_03.jpg

A tu mam podpisane gdzie co rośnie w skrzynce. (podzieliłem na pół żeby były większe litery na obrazku)

Skrzynka_2_-_03_-_opis1.jpgSkrzynka_2_-_03_-_opis2.jpg

Darlingtonia californica też od jakiegoś czasu za oknem. Mam nadzieję, że nabierze kolorów.

Jak na razie mała i duża wypuściła kilka kapturów, ale są tylko zielone.

Darlingtonia_californica_15_-_ma%B3a.jpg Darlingtonia_californica_16_-_ma%B3a.jpg

Darlingtonia_californica_17.jpg Darlingtonia_californica_18.jpg

Trafiły do mnie jako pasażerowie na gapę dwa pływacze, razem z bonusem od dokkrb.

Jeden rośnie obok młodej Utricularia longifolia - na razie jest mało widoczny ale zakwitł - przypuszczam, że to Utricularia livida

Utricularia_%28livida%29_-_kwiat_01.jpg Utricularia_%28livida%29_-_kwiat_02.jpg

drugi to przypuszczam że to Utricularia reniformis. Jeden większy, a dwa dopiero niedawno wykiełkowały.

Utricularia_%28reniformis%29_01.jpg Utricularia_%28reniformis%29_03.jpg Utricularia_%28reniformis%29_04.jpg

Utricularia longifolia szykuje sie do zakwitnięcia

Utricularia_longifolia_01.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 82
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ja jestem pod największym wrażeniem Darlingtonii, której o dziwo nikt nie pochwalił. Wszyscy opowiadają na jej temat niestworzone historie co do trudności w uprawie, a Tobie ona po prostu rośnie - i to jak okazale!

Barwy liści raczej roślina nie zmieni, bo Darlingtonie będące u nas w sprzedaży to te najbardziej typowe. Liście przebarwią się po prostu z wiekiem lub jesienią, pod wpływem niskich temperatur. Swoją drogą znalezienie gdziekolwiek form barwnych graniczy z cudem.

Edytowane przez Ptaah
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Drosera binata var. dichotoma postanowiła zakwitnąć, ciekawi mnie czy zawiąże choć kilka ziarenek. (wiem że nie jest samopylna :D )

Drosera_binata_var__dichotoma_-_kwiat_01.jpg Drosera_binata_var__dichotoma_-_kwiat_02.jpg Drosera_binata_var__dichotoma_-_kwiat_03.jpg Drosera_binata_var__dichotoma_-_kwiat_04.jpg

Drosera pygmaea trochę się "rozmnożyła"

Drosera_pygmaea_01~0.jpg

Drosera regia trochę urosła - zaczynała pół roku temu od długości liści 5 cm

Drosera_regia_07.jpg Drosera_regia_08.jpg Drosera_regia_09.jpg Drosera_regia_10.jpg

Tutaj moja produkcja kopii zapasowych. Jak tylko roślinki trochę się wzmocnią po posadzeniu ucinam po kilka listków i wrzucam do wody do rozmnożenia.

Rozmna%BFanie_rosiczek_z_li%B6ci_w_wodzie_01.jpg Rozmna%BFanie_rosiczek_z_li%B6ci_w_wodzie_02.jpg Rozmna%BFanie_rosiczek_z_li%B6ci_w_wodzie_03.jpg Rozmna%BFanie_rosiczek_z_li%B6ci_w_wodzie_04.jpg Rozmna%BFanie_rosiczek_z_li%B6ci_w_wodzie_05.jpg Rozmna%BFanie_rosiczek_z_li%B6ci_w_wodzie_06.jpg

Sadzonki liściowe Cephalotus follicularis po pół roku od wsadzenia

Sadzonki_10_-_li%B6ciowe_-_Cephalotus_follicularis.jpg Sadzonki_11_-_li%B6ciowe_-_Cephalotus_follicularis.jpg

Kwiatki Utricularia longifolia

Utricularia_longifolia_02_-_kwiat.jpg Utricularia_longifolia_03_-_kwiat.jpg

Nepenthes 'Hookeriana' wytwarzają wreszcie dzbanki o kształtach jakich się spodziewałem po nabyciu dzbanecznika.

Nepenthes__Hookeriana__05.jpg Nepenthes__Hookeriana__06.jpg

Nepenthes sanguinea coraz bardziej się rozpędza z wytwarzaniem nowych dzbanków.

Nepenthes_sanguinea_07.jpg Nepenthes_sanguinea_08.jpg Nepenthes_sanguinea_09.jpg Nepenthes_sanguinea_10.jpg Nepenthes_sanguinea_11.jpg

Nepenthes sanguinea 'Black Jack' nie chce być gorsza i też wywarza coraz więcej dzbanków.

Nepenthes_sanguinea__Black_Jack__05.jpg Nepenthes_sanguinea__Black_Jack__06.jpg Nepenthes_sanguinea__Black_Jack__07.jpg

Heliamphora x 'Midoxa' powoli rośnie, wypuszcza nowe liście. Nie mogę się doczekać pierwszego dorosłego listka.

Heliamphora_x__Midoxa__06.jpg Heliamphora_x__Midoxa__07.jpg

Nepenthes veitchii Highland z nowym dzbankiem.

Nepenthes_veitchii_Highland_06.jpg

Moja mała Nepenthes 'Ventrata' powoli zwiększa rozmiary i wielkość dzbanków.

Nepenthes__Ventrata__04~0.jpg

Pinguicula emarginata

Pinguicula_emarginata_05.jpg

Sarracenia flava var. flava trochę cierpi ostatnio od wiatrów które nią tarmoszą.

Skrzynka_za_oknem.jpg Skrzynka_za_oknem_-_Sarracenia_flava_var__flava.jpg

Darlingtonia californica po przeszło miesiącu na zewnętrznym parapecie załapała troszeczkę koloru od słonka :D

Darlingtonia_californica_19.jpg Darlingtonia_californica_20.jpg Darlingtonia_californica_21.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Siewki Drosera filiformis var. filiformis nabierają dorosłych kształtów.

Drosera_filiformis_var__filiformis_05_-_siewki.jpg

Rosiczki zimnolubne nabyte w końcu kwietnia "trochę" podrosły:

Drosera filiformis var. tracyi

Drosera_filiformis_var__tracyi_02.jpg Drosera_filiformis_var__tracyi_03.jpg

Drosera filiformis x intermedia

Drosera_filiformis_x_intermedia_02.jpg Drosera_filiformis_x_intermedia_03.jpg

Drosera intermedia 'Poland'

Drosera_intermedia__Poland__02.jpg Drosera_intermedia__Poland__03.jpg Drosera_intermedia__Poland__04.jpg

Drosera intermedia x capillaris

Drosera_intermedia_x_capillaris_02.jpg Drosera_intermedia_x_capillaris_03.jpg

Drosera x 'Beleziana' Giant

Drosera_x__Beleziana__Giant_02.jpg Drosera_x__Beleziana__Giant_03.jpg

Drosera x 'Watari'

Drosera_x__Watari__02.jpg Drosera_x__Watari__03.jpg

Nowy lokator Pinguicula 'Tina'

Pinguicula__Tina__02.jpg Pinguicula__Tina__01_-_kwiat.jpg

Sarracenia leucophylla WhiteRed - pierwsze jeszcze małe ale ładnie wybarwione kielichy:

Sarracenia_leucophylla_WhiteRed_02.jpg

Sarracenia psittacina coś się zbuntowała - wytworzyła wiele stożków wzrostu ale kaptury ciągle małe. (może za wiele na raz wypuściła)

Sarracenia_psittacina_04.jpg

A na koniec roślinka nieowadożerna - FIGA - jak na razie to rosną tylko 3 owoce.

Figa_06.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Kilka nowych fotek:

Dionaea muscipula 'Long Petiole' zgodnie z nazwą ma długie listki (około 15 cm), a pułapki też nie małe, tylko ciągle zamknięte - taka żarłoczna :)

Dionaea_muscipula__Long_Petiole__08.jpg

Siewki rosiczek: D. anglica, D. filiformis var. filiformis i D. rotundifolia. Część rośnie normalnie a część postanowiła już przejść na zimowanie.

Drosera_anglica_07_-_siewki.jpg Drosera_filiformis_var__filiformis_06_-_siewki.jpg Drosera_rotundifolia_10_-_siewki.jpg

Rosiczka indyjska (Drosera indica) nie ma szczęścia do pogody. Dwa zasiewy rozwaliła burza, dopiero za trzecim razem resztka nasionek się uchowała i wzeszła.

Drosera_indica_10_-_siewki.jpg

Pinguicula 'Tina' ma się dobrze, ciągle wypuszcza nowe kwiatki.

Pinguicula__Tina__04.jpg Pinguicula__Tina__05.jpg

Małe, rodzime tłustosze powoli rosną (Pinguicula vulgaris f. bicolor i Pinguicula vulgaris ssp. vulgaris)

Pinguicula_vulgaris_f__bicolor.jpg

Pinguicula_vulgaris_ssp__vulgaris_01.jpg Pinguicula_vulgaris_ssp__vulgaris_02.jpg

Dzisiaj zauważyłem, że Sarracenia flava var. flava postanowiła zakwitnąć. Na razie pączek kwiatka ledwo widać.

Sarracenia_flava_var__flava_04_-_wypuszcza_kwiat.jpg

Sarracenia purpurea ssp. purpurea 'purple, Marl Bog Form, Canada, ST' przed trzema tygodniami,

Sarracenia_purpurea_ssp__purpurea__purple%2C_Marl_Bog_Form%2C_Canada%2C_ST__07.jpg

nic nie zapowiadało że wypuści kwiatka.

Sarracenia_purpurea_ssp__purpurea__purple%2C_Marl_Bog_Form%2C_Canada%2C_ST__08_-_wypuszcza_kwiat.jpg Sarracenia_purpurea_ssp__purpurea__purple%2C_Marl_Bog_Form%2C_Canada%2C_ST__09_-_wypuszcza_kwiat.jpg

Dwa nowe nabytki: Sarracenia purpurea ssp. venosa

Sarracenia_purpurea_ssp__venosa_18_-_nowe_egzemplarze.jpg

Sarracenia purpurea ssp. venosa f. pallidiflora z malutkiej sadzonki powoli nabiera kształtów.

Sarracenia_purpurea_ssp__venosa_f__pallidiflora_07.jpg

A tu "przybłęda" Utricularia subulata

Utricularia_subulata_01.jpg Utricularia_subulata_02.jpg Utricularia_subulata_03.jpg Utricularia_subulata_04.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Cefalki po wstawieniu do pomieszczenia:

Cephalotus_follicularis_17.jpg Cephalotus_follicularis_18.jpg Cephalotus_follicularis_19.jpg

Darlingtonie też zmieniły parapet zewnętrzny na wewnętrzny:

Darlingtonia_californica_23.jpg Darlingtonia_californica_24.jpg

Kilka muchołówek: B52, 'Big Teeth Red Giant', 'Pink Venus' i 'Red Sawtooth'

Dionaea_muscipula_B52_-_05.jpg Dionaea_muscipula__Big_Teeth_Red_Giant__03.jpg Dionaea_muscipula__Pink_Venus__04.jpg Dionaea_muscipula__Red_Sawtooth_.jpg

Drosera cuneifolia

Drosera_cuneifolia_04.jpg

Drosera intermedia x capillaris

Drosera_intermedia_x_capillaris_04.jpg

Drosera peltata - budzi się

Drosera_peltata_08_-_budzi_si%EA.jpg

Sarracenia flava var. flava - wypuszcza kwiat

Sarracenia_flava_var__flava_05_-_wypuszcza_kwiat.jpg

Sarracenia psittacina

Sarracenia_psittacina_05.jpg

Sarracenia purpurea ssp. purpurea 'purple, Marl Bog Form, Canada, ST' - przekwita

Sarracenia_purpurea_ssp__purpurea__purple%2C_Marl_Bog_Form%2C_Canada%2C_ST__10_-_przekwita.jpg

Sarracenia purpurea ssp. venosa - nowe egzemplarze

Sarracenia_purpurea_ssp__venosa_19_-_nowe_egzemplarze.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz przed zimą, to że kolekcja się rozrosła stanowi kłopot. Parapet niestety nie jest z gumy, a jeszcze nie zabrałem z zewnętrznego parapetu dwóch skrzynek z "mini torfowiskami". Czekam za pierwszymi przymrozkami. :P

Dwie fotki muchołówek: 'Pink Venus' i 'Red Burgundy'.

Dionaea_muscipula__Pink_Venus__05.jpg Dionaea_muscipula__Red_Burgundy__05.jpg

Rosiczki przylądkowe nieustannie się mnożą. Ciągle któraś kwitnie i produkuje nasionka. Na zdjęciu nasionka Drosera capensis 'Giant'.

Drosera_capensis__Giant__04_-_nasiona.jpg Drosera_capensis__Giant__05_-_nasiona.jpg

Siewki Drosera filiformis var. filiformis nie zdążyły urosnąć, a już muszą zimować.

Drosera_filiformis_var__filiformis_07_-_siewki.jpg

Heliamphora x 'Midoxa' powoli się rozrasta, ale nie chce być dorosłą :( .

Heliamphora_x__Midoxa__08.jpg Heliamphora_x__Midoxa__09.jpg

Nepenthes sanguinea puszcza coraz więcej i coraz większe dzbanki. Pełno na nich przynęty, ale niestety nie ma kto skusić się na nektar.

Nepenthes_sanguinea_12.jpg Nepenthes_sanguinea_13.jpg Nepenthes_sanguinea_14.jpg

Nepenthes veitchii Highland (Bareo Golden, Borneo) pomału się rozkręca. Produkuje dzbanki na każdym liściu.

Nepenthes_veitchii_Highland_07.jpg Nepenthes_veitchii_Highland_08.jpg Nepenthes_veitchii_Highland_09.jpg

Edytowane przez jb-skorpion
Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Cephalotus follicularis 'Big Boy' po małej aklimatyzacji przy której stracił dzbanki, pomalutku zaczyna rosnąć i wypuszczać nowe listki i dzbanki.

Cephalotus_follicularis__Big_Boy__04.jpg Cephalotus_follicularis__Big_Boy__05.jpg Cephalotus_follicularis__Big_Boy__06.jpg

Dionaea muscipula 'Long Petiole' ma coraz większe pułapki.

Dionaea_muscipula__Long_Petiole__10.jpg Dionaea_muscipula__Long_Petiole__09.jpg

Drosera regia stała w chłodzie i postanowiła odpocząć na zimę.

Drosera_regia_11.jpg

Pinguicula emarginata nie boi się zimna i sobie kwitnie.

Pinguicula_emarginata_06.jpg

Pinguicula parvifolia Po wsadzeniu (z in vitro) prawie rok temu w postaci turionu, cały czas stała w uśpieniu aż do teraz i zaczyna powoli się rozwijać.

Pinguicula_parvifolia.jpg

Pinguicula 'Tina' w chłodzie trochę przystopowała z ciągłym kwitnięciem i pogrubiła listki.

Pinguicula__Tina__08.jpg Pinguicula__Tina__09.jpg

Sarracenia purpurea ssp. venosa przed zimowaniem dostała ładnego kolorku.

Sarracenia_purpurea_ssp__venosa_20.jpg

Sarracenia purpurea ssp. venosa f. pallidiflora - przy oczyszczaniu odłamał się kawałek więc został zasadzony, może mimo zimowania nie padnie i się ukorzeni.

Sarracenia_purpurea_ssp__venosa_f__pallidiflora_08.jpg Sarracenia_purpurea_ssp__venosa_f__pallidiflora_09.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Święta się zbliżają, więc pomyślałem o prezencie dla roślinek. Wczoraj zamówiłem 2 diody FS 50W, 2 diody 10W Royal Blue i 2 diody 10W hybryda 6x Royal Blue + 3x Ultrafiolet. Do tego duży radiator 192x50x500mm i zasilacz do mniejszych diod. Bardzo szybko wszystko doszło nawet nie minęły 24 godz. od wysyłki. Teraz trzeba będzie wszystko pokleić i polutować. Liczę na to że radiator będzie na tyle wystarczający żeby nie dawać wentylatorka, ale to się okaże w praniu. Jak będzie się za mocno grzał to przeproszę wentylatorki.

Komplet_na_lamp%EA_03.jpg Komplet_na_lamp%EA_02.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Święta się zbliżają, więc pomyślałem o prezencie dla roślinek. Wczoraj zamówiłem 2 diody FS 50W, 2 diody 10W Royal Blue i 2 diody 10W hybryda 6x Royal Blue + 3x Ultrafiolet. Do tego duży radiator 192x50x500mm i zasilacz do mniejszych diod. Bardzo szybko wszystko doszło nawet nie minęły 24 godz. od wysyłki. Teraz trzeba będzie wszystko pokleić i polutować. Liczę na to że radiator będzie na tyle wystarczający żeby nie dawać wentylatorka, ale to się okaże w praniu. Jak będzie się za mocno grzał to przeproszę wentylatorki.

Komplet_na_lamp%EA_03.jpg Komplet_na_lamp%EA_02.jpg

Super rośliny w szczególności miło aż oko zawiesić na kobrach i cefalach.

Jak będziesz kleił diody najpierw zacznij od 10W, na 50W jeśli chce się im równomiernie rozsmarować idzie dużo tego. Zwykle jedna taka tubka na dwie diody ;) więc żeby nie okazało się że nie starczy tobie kleju zacznij od mniejszych.

Odnośnik do odpowiedzi