jb-skorpion Napisano 20 Maja 2017 Autor Share Napisano 20 Maja 2017 Przed tygodniem wystawiłem drugie mini torfowisko za okno. Na razie wszystko jest małe, liczę że się przez lato wszystko rozrośnie. A tu mam podpisane gdzie co rośnie w skrzynce. (podzieliłem na pół żeby były większe litery na obrazku) Darlingtonia californica też od jakiegoś czasu za oknem. Mam nadzieję, że nabierze kolorów. Jak na razie mała i duża wypuściła kilka kapturów, ale są tylko zielone. Trafiły do mnie jako pasażerowie na gapę dwa pływacze, razem z bonusem od dokkrb. Jeden rośnie obok młodej Utricularia longifolia - na razie jest mało widoczny ale zakwitł - przypuszczam, że to Utricularia livida drugi to przypuszczam że to Utricularia reniformis. Jeden większy, a dwa dopiero niedawno wykiełkowały. Utricularia longifolia szykuje sie do zakwitnięcia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alexx3 Napisano 23 Maja 2017 Share Napisano 23 Maja 2017 Nie Utricularia livida tylko pubescens. Widzę że bardzo ładnie wszystko rośnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 24 Maja 2017 Autor Share Napisano 24 Maja 2017 Nie Utricularia livida tylko pubescens. Zgadza się, to Utricularia pubescens. Teraz rozwinęły się następne kwiatki i lepiej im się przyjrzałem, a po przeszukaniu torfowca w doniczce pokazało się kilka listków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 25 Maja 2017 Share Napisano 25 Maja 2017 (edytowane) Ja jestem pod największym wrażeniem Darlingtonii, której o dziwo nikt nie pochwalił. Wszyscy opowiadają na jej temat niestworzone historie co do trudności w uprawie, a Tobie ona po prostu rośnie - i to jak okazale! Barwy liści raczej roślina nie zmieni, bo Darlingtonie będące u nas w sprzedaży to te najbardziej typowe. Liście przebarwią się po prostu z wiekiem lub jesienią, pod wpływem niskich temperatur. Swoją drogą znalezienie gdziekolwiek form barwnych graniczy z cudem. Edytowane 25 Maja 2017 przez Ptaah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 30 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2017 Drosera binata var. dichotoma postanowiła zakwitnąć, ciekawi mnie czy zawiąże choć kilka ziarenek. (wiem że nie jest samopylna ) Drosera pygmaea trochę się "rozmnożyła" Drosera regia trochę urosła - zaczynała pół roku temu od długości liści 5 cm Tutaj moja produkcja kopii zapasowych. Jak tylko roślinki trochę się wzmocnią po posadzeniu ucinam po kilka listków i wrzucam do wody do rozmnożenia. Sadzonki liściowe Cephalotus follicularis po pół roku od wsadzenia Kwiatki Utricularia longifolia Nepenthes 'Hookeriana' wytwarzają wreszcie dzbanki o kształtach jakich się spodziewałem po nabyciu dzbanecznika. Nepenthes sanguinea coraz bardziej się rozpędza z wytwarzaniem nowych dzbanków. Nepenthes sanguinea 'Black Jack' nie chce być gorsza i też wywarza coraz więcej dzbanków. Heliamphora x 'Midoxa' powoli rośnie, wypuszcza nowe liście. Nie mogę się doczekać pierwszego dorosłego listka. Nepenthes veitchii Highland z nowym dzbankiem. Moja mała Nepenthes 'Ventrata' powoli zwiększa rozmiary i wielkość dzbanków. Pinguicula emarginata Sarracenia flava var. flava trochę cierpi ostatnio od wiatrów które nią tarmoszą. Darlingtonia californica po przeszło miesiącu na zewnętrznym parapecie załapała troszeczkę koloru od słonka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 1 Lipca 2017 Share Napisano 1 Lipca 2017 Super to wygląda, i to jaki rozwój w ciągu roku! Najlepsze są kopie zapasowe )) Trzymam kciuki, żeby kolekcja rosła w siłę i nowe gatunki! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 23 Lipca 2017 Autor Share Napisano 23 Lipca 2017 Siewki Drosera filiformis var. filiformis nabierają dorosłych kształtów. Rosiczki zimnolubne nabyte w końcu kwietnia "trochę" podrosły: Drosera filiformis var. tracyi Drosera filiformis x intermedia Drosera intermedia 'Poland' Drosera intermedia x capillaris Drosera x 'Beleziana' Giant Drosera x 'Watari' Nowy lokator Pinguicula 'Tina' Sarracenia leucophylla WhiteRed - pierwsze jeszcze małe ale ładnie wybarwione kielichy: Sarracenia psittacina coś się zbuntowała - wytworzyła wiele stożków wzrostu ale kaptury ciągle małe. (może za wiele na raz wypuściła) A na koniec roślinka nieowadożerna - FIGA - jak na razie to rosną tylko 3 owoce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 23 Lipca 2017 Share Napisano 23 Lipca 2017 Na zdjęciu filiformis x intermedia znak drogowy wskazuje na pęd kwiatowy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 28 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2017 Kilka nowych fotek: Dionaea muscipula 'Long Petiole' zgodnie z nazwą ma długie listki (około 15 cm), a pułapki też nie małe, tylko ciągle zamknięte - taka żarłoczna Siewki rosiczek: D. anglica, D. filiformis var. filiformis i D. rotundifolia. Część rośnie normalnie a część postanowiła już przejść na zimowanie. Rosiczka indyjska (Drosera indica) nie ma szczęścia do pogody. Dwa zasiewy rozwaliła burza, dopiero za trzecim razem resztka nasionek się uchowała i wzeszła. Pinguicula 'Tina' ma się dobrze, ciągle wypuszcza nowe kwiatki. Małe, rodzime tłustosze powoli rosną (Pinguicula vulgaris f. bicolor i Pinguicula vulgaris ssp. vulgaris) Dzisiaj zauważyłem, że Sarracenia flava var. flava postanowiła zakwitnąć. Na razie pączek kwiatka ledwo widać. Sarracenia purpurea ssp. purpurea 'purple, Marl Bog Form, Canada, ST' przed trzema tygodniami, nic nie zapowiadało że wypuści kwiatka. Dwa nowe nabytki: Sarracenia purpurea ssp. venosa Sarracenia purpurea ssp. venosa f. pallidiflora z malutkiej sadzonki powoli nabiera kształtów. A tu "przybłęda" Utricularia subulata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 2 Listopada 2017 Autor Share Napisano 2 Listopada 2017 Cefalki po wstawieniu do pomieszczenia: Darlingtonie też zmieniły parapet zewnętrzny na wewnętrzny: Kilka muchołówek: B52, 'Big Teeth Red Giant', 'Pink Venus' i 'Red Sawtooth' Drosera cuneifolia Drosera intermedia x capillaris Drosera peltata - budzi się Sarracenia flava var. flava - wypuszcza kwiat Sarracenia psittacina Sarracenia purpurea ssp. purpurea 'purple, Marl Bog Form, Canada, ST' - przekwita Sarracenia purpurea ssp. venosa - nowe egzemplarze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 2 Listopada 2017 Share Napisano 2 Listopada 2017 Januszu gratuluję kolekcji, rozrosła Ci się nieźle a wszystkie rośliny wyglądają znakomicie, masz nie tylko dobrą rękę do roślin, ale i głowę na karku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 9 Listopada 2017 Autor Share Napisano 9 Listopada 2017 (edytowane) Teraz przed zimą, to że kolekcja się rozrosła stanowi kłopot. Parapet niestety nie jest z gumy, a jeszcze nie zabrałem z zewnętrznego parapetu dwóch skrzynek z "mini torfowiskami". Czekam za pierwszymi przymrozkami. Dwie fotki muchołówek: 'Pink Venus' i 'Red Burgundy'. Rosiczki przylądkowe nieustannie się mnożą. Ciągle któraś kwitnie i produkuje nasionka. Na zdjęciu nasionka Drosera capensis 'Giant'. Siewki Drosera filiformis var. filiformis nie zdążyły urosnąć, a już muszą zimować. Heliamphora x 'Midoxa' powoli się rozrasta, ale nie chce być dorosłą . Nepenthes sanguinea puszcza coraz więcej i coraz większe dzbanki. Pełno na nich przynęty, ale niestety nie ma kto skusić się na nektar. Nepenthes veitchii Highland (Bareo Golden, Borneo) pomału się rozkręca. Produkuje dzbanki na każdym liściu. Edytowane 3 Grudnia 2017 przez jb-skorpion Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 3 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2017 Cephalotus follicularis 'Big Boy' po małej aklimatyzacji przy której stracił dzbanki, pomalutku zaczyna rosnąć i wypuszczać nowe listki i dzbanki. Dionaea muscipula 'Long Petiole' ma coraz większe pułapki. Drosera regia stała w chłodzie i postanowiła odpocząć na zimę. Pinguicula emarginata nie boi się zimna i sobie kwitnie. Pinguicula parvifolia Po wsadzeniu (z in vitro) prawie rok temu w postaci turionu, cały czas stała w uśpieniu aż do teraz i zaczyna powoli się rozwijać. Pinguicula 'Tina' w chłodzie trochę przystopowała z ciągłym kwitnięciem i pogrubiła listki. Sarracenia purpurea ssp. venosa przed zimowaniem dostała ładnego kolorku. Sarracenia purpurea ssp. venosa f. pallidiflora - przy oczyszczaniu odłamał się kawałek więc został zasadzony, może mimo zimowania nie padnie i się ukorzeni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 21 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2017 Święta się zbliżają, więc pomyślałem o prezencie dla roślinek. Wczoraj zamówiłem 2 diody FS 50W, 2 diody 10W Royal Blue i 2 diody 10W hybryda 6x Royal Blue + 3x Ultrafiolet. Do tego duży radiator 192x50x500mm i zasilacz do mniejszych diod. Bardzo szybko wszystko doszło nawet nie minęły 24 godz. od wysyłki. Teraz trzeba będzie wszystko pokleić i polutować. Liczę na to że radiator będzie na tyle wystarczający żeby nie dawać wentylatorka, ale to się okaże w praniu. Jak będzie się za mocno grzał to przeproszę wentylatorki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 21 Grudnia 2017 Share Napisano 21 Grudnia 2017 Święta się zbliżają, więc pomyślałem o prezencie dla roślinek. Wczoraj zamówiłem 2 diody FS 50W, 2 diody 10W Royal Blue i 2 diody 10W hybryda 6x Royal Blue + 3x Ultrafiolet. Do tego duży radiator 192x50x500mm i zasilacz do mniejszych diod. Bardzo szybko wszystko doszło nawet nie minęły 24 godz. od wysyłki. Teraz trzeba będzie wszystko pokleić i polutować. Liczę na to że radiator będzie na tyle wystarczający żeby nie dawać wentylatorka, ale to się okaże w praniu. Jak będzie się za mocno grzał to przeproszę wentylatorki. Super rośliny w szczególności miło aż oko zawiesić na kobrach i cefalach. Jak będziesz kleił diody najpierw zacznij od 10W, na 50W jeśli chce się im równomiernie rozsmarować idzie dużo tego. Zwykle jedna taka tubka na dwie diody więc żeby nie okazało się że nie starczy tobie kleju zacznij od mniejszych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi