jb-skorpion Napisano 21 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2017 Super rośliny w szczególności miło aż oko zawiesić na kobrach i cefalach. Jak będziesz kleił diody najpierw zacznij od 10W, na 50W jeśli chce się im równomiernie rozsmarować idzie dużo tego. Zwykle jedna taka tubka na dwie diody więc żeby nie okazało się że nie starczy tobie kleju zacznij od mniejszych. Dziękuje za podpowiedź. Kiedy patrzyłem na wielkość tej tubki z klejem i doszedłem do wniosku, że 50W przykręcę wkrętami na pastę termo-przewodzącą taką jak w komputerach do radiatora na procesorze. Mam prawie cały słoiczek, a w komputerach już tyle nie grzebię, to będzie przynajmniej na coś wykorzystana, tak że kleju na te mniejsze powinno wystarczyć. Jeszcze muszę jakoś przymocować odbłyśniki po bokach, żeby przy okazji lampa nie oświetlała całej ulicy i wnętrza pokoju. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 23 Grudnia 2017 Share Napisano 23 Grudnia 2017 Dziękuje za podpowiedź. Kiedy patrzyłem na wielkość tej tubki z klejem i doszedłem do wniosku, że 50W przykręcę wkrętami na pastę termo-przewodzącą taką jak w komputerach do radiatora na procesorze. Mam prawie cały słoiczek, a w komputerach już tyle nie grzebię, to będzie przynajmniej na coś wykorzystana, tak że kleju na te mniejsze powinno wystarczyć. Jeszcze muszę jakoś przymocować odbłyśniki po bokach, żeby przy okazji lampa nie oświetlała całej ulicy i wnętrza pokoju. Jak nie chciało mnie się wiercić otworów i montować na śruby 3-ki odbłyśników to sobie taśmą dwustronną piankową przyklejałem do radiatora taki odbłyśnik. I trzymało, chociaż śruby są lepsze raz dwa można zdemontować bez uszkadzania ewentualnego odbłyśnika. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reprospro Napisano 23 Grudnia 2017 Share Napisano 23 Grudnia 2017 Dziękuje za podpowiedź. Kiedy patrzyłem na wielkość tej tubki z klejem i doszedłem do wniosku, że 50W przykręcę wkrętami na pastę termo-przewodzącą taką jak w komputerach do radiatora na procesorze. Mam prawie cały słoiczek, a w komputerach już tyle nie grzebię, to będzie przynajmniej na coś wykorzystana, tak że kleju na te mniejsze powinno wystarczyć. Jeszcze muszę jakoś przymocować odbłyśniki po bokach, żeby przy okazji lampa nie oświetlała całej ulicy i wnętrza pokoju. i to wedug mnie piękna kolekcja tylko pozazdrościc moja to tylko pòł żywy nepenthes Hookeriana Drosera cepensis i Nepenthew Bloody Mary o czerwonych dzbankach pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 8 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2018 Cefalki po zimie trzymają się nieźle. Rosiczki przylądkowe. Drosera capensis 'All Red' i Drosera capensis 'Compact Rosette' Drosera peltata Drosera regia Drosera rotundifolia - siewki po zimowaniu. Nepenthes sanguinea Po zimie z jednej Pinguicula 'Tina' zrobiły się trzy i trochę sadzonek liściowych. Mini torfowiska w skrzynkach jeszcze w domu, ale od miesiąca wszystko w nich ożywa. Dionaea muscipula 'Long Petiole' Drosera anglica - po zimowaniu Siewki Drosera anglica po zimowaniu kiełkują i będą dosadzone do torfowiska. Drosera filiformis var. filiformis i siewki po zimie. Drosera filiformis var. tracyi Drosera x obovata i Drosera rotundifolia Sarracenia flava var. flava puściła parę kwiatków. Sarracenia purpurea hybride - (Dracula) - również szykuje się do kwitnięcia. Widok na skrzynki, na razie jeszcze w domu, ale niedługo powędrują na zawnątrz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 25 Maja 2018 Autor Share Napisano 25 Maja 2018 (edytowane) Drosera filiformis var.Tracyi po zimie zamiast ładnie rosnąć, zabrała się za zmasowane kwitnienie. Drosera filiformis x intermedia nie pozostaje w tyle i również hurtowo kwitnie. Drosera intermedia x capillaris doczekała się potomstwa. Drosera x 'Watari' - ta też ma dwie młode dla towarzystwa. Drosera x 'Beleziana' Giant - ta nie dość, że dostała młode dla towarzystwa, sama się podzieliła na kilka osobników. Sarracenia psitacina - Odkąd w zeszłym roku wytworzyła kilka stożków wzrostu, to prawie wcale nie rosła. Ostatnio wzięła się za rośnięcie. Edytowane 27 Maja 2018 przez jb-skorpion Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 26 Maja 2018 Share Napisano 26 Maja 2018 Rośliny jak zawsze w dobrym zdrowiu - szczególnie okazale wygląda D. x belezeana "Giant" i mnoży się na potęgę D. tracyi na chwilę obecną jest uznawana za odrębny gatunek, a nie tak jak do tej pory za odmianę D. filiformis. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 27 Lipca 2018 Autor Share Napisano 27 Lipca 2018 Tak wyglądają skrzynki na zewnętrznych parapetach: Tu rosiczki z drugiej skrzynki: intermedia x capillaris, 'Beleziana' Giant i 'Watari'. Sarracenia leucophylla WhiteRed Sarracenia minor var. minor Sarracenia psittacina Sarracenia x 'Smoorie' - Wypuściła kaptury jak bliźniaki syjamskie - zrośnięte bokiem. Sarracenia purpurea ssp. purpurea 'purple, Marl Bog Form, Canada, ST' - już drugi raz tak późno kwitnie i ma bardzo krótką łodygę kwiatka. Marketowa muchołówka nieźle rośnie i nie boi się ostrego słońca i wysokich temperatur. Dzbanki zostały przeprowadzone do większych pojemników: Nepenthes 'Linda': Nepenthes 'Rebecca Soper' - na długich na 1,5 m pędach zaczyna wypuszczać boczne odrosty, a odrosty na dole w doniczce zaczynają puszczać dzbanki. Nepenthes sanguinea - coraz większe dzbanki. Nepenthes sanguinea 'Black Jack' - dzbankuje, ale wielkość dzbanków nie powala (7cm) Nepenthes spectabilis x ventricosa Nepenthes ventricosa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 2 Września 2018 Autor Share Napisano 2 Września 2018 (edytowane) Marketowa Dionaea muscipula jak na razie już 3 miesiąc ładnie rośnie, tylko choć jest na zewnątrz w pełnym słońcu jest trochę blada. Dionaea muscipula 'Long Petiole' podzieliła się w skrzynce na kilka egzemplarzy. Puściła kilka kwiatków, które były ucięte ale jeden jakoś się uchował i zawiązał trochę nasionek z samozapylenia. Zostały wysiane i na razie to malutkie siewki. Zastanawiam się teraz czy siewki powtarzają cechy kultywaru? Dionaea muscipula 'Pink Venus' powoli się rozrasta. A to nowy nabytek, młoda Dionaea muscipula 'Werewolf' Nepenthes 'Miranda' po długiej przerwie nadrabia zaległości w dzbankowaniu. Teraz wypuściła naraz 4 sztuki (po 16 cm). Nepenthes sanguinea schowała jeden dzbanek między doniczkami (20 cm) Sarracenia flava var. atropurpurea długo nie mogła zabrać się za porządne rośnięcie. Tak wyglądała jeszcze w lipcu: a teraz wypuściła pierwszy porządny kaptur, który prawie natychmiast został zapełniony muchami: Wiosną w kwietniu, moje roślinki zostały opryskane na ziemiórki i tarczniki. Myślałem że pozbyłem się dziadostwa na dłużej. ale ostatnio na niektórych starszych kapturach pokazały się tarczniki. Będę musiał znów dać im trochę chemii (Polysect 005 SL). Edytowane 3 Września 2018 przez jb-skorpion Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 3 Września 2018 Share Napisano 3 Września 2018 (edytowane) Marketówka mimo braku silnego wybarwienia prezentuje się znakomicie - widać, że liście są bardzo dobrze wykształcone i światła jej nie brakuje. U mnie niektóre muchołówki rosnące obok siebie wybarwiają się na krwistoczerwony kolor - inne praktycznie zupełnie. Wnosiłbym zatem, że to cecha osobnicza albo też określony moment w życiu rośliny, w którym idzie bardziej "w zielone". Dla przykładu taka D. muscipula "Red Green" latem wypuściła u mnie rzut liści, który jest kompletnie zielony mimo stanowiska na pełnym słońcu od rana do wieczora, a ten klon znamy przecież z silnie czerwonych pułapek. Co do D. muscipula 'Long Petiole' to naturalnie siewki nie powtórzą w 100% cech rośliny matecznej. Niektóre pewnie będą zbliżone wyglądem, niektóre wyjdą jak typicale itp. Całe zatem potomstwo nazywane być powinno 'Long Petiole' x self lub 'Long Petiole' x 'Long Petiole'. Edytowane 3 Września 2018 przez Ptaah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 3 Września 2018 Share Napisano 3 Września 2018 (edytowane) Podwójny post, do skasowania. Edytowane 3 Września 2018 przez Ptaah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 16 Września 2018 Autor Share Napisano 16 Września 2018 Nowy nabytek Dionaea muscipula 'Long Red Finger' i gratis Pinguicula x 'Aphrodite' (agnata x moctezumae) Inne muchołówki: Dionaea muscipula 'Big Teeth Red Giant', 'Pink Venus' i 'Red Sawtooth' Siewki Dionaea muscipula 'Long Petiole' powoli rosną: Drosera regia stojąc na zewnętrznym parapecie uznała, że zbliża się zima i i wypuszcza bardzo skrócone listki: Nepenthes 'Miranda' - ostatni dzbanek osiągnął 20 cm. Skrzynka za oknem: w skrzynce: Drosera x 'Beleziana' i 'Watari' Sarracenia flava var. ornata zaczyna wyglądać jak "ornata" Sarracenia purpurea ssp. venosa f. pallidiflora postanowiła zakwitnąć. Inne kapturnice kwitną drugi raz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 2 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2018 Kilka nowych fotek przed zimą: Cephalotus follicularis 'Big Boy' powoli rośnie coraz większy. Dwie nowe muchołówki Dionaea muscipula 'All Green' i Dionaea muscipula 'Phalanx' i jeszcze Dionaea muscipula 'Whale' + Sarracenia 'Eva' + Drosera prolifera Rosiczki przylądkowe dzielnie się trzymają: Drosera capensis 'Albino', 'All Red' i 'Giant' Nepenthes 'Rebecca Soper' jeszcze wypuszcza dzbanki, a jest w temperaturze około 18 stopni. Nepenthes truncata wreszcie zaczął dzbankować. Nepenthes veitchii Highland - też pasuje mu chłodniejsza atmosera. Pinguicula emarginata kiepsko rośnie, ale się nie poddaje. Pinguicula 'Tina' po wstawieniu do większej wilgotności poprawiła swoją kondycję. Pinguicula x 'Aphrodite' powoli zwiększa swoje gabaryty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 9 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2019 Trochę nowych zdjęć "starych" roślin. Skrzynki prawie gotowe do wystawienia za okno. Wegetacja mocno ruszyła. Kapturnice całe w kwiatach: flava var. flava, flava var. ornata, leucophylla hybride, leucophylla 'WhiteRed' i purpurea ssp. venosa. Rosiczki: drosera x 'Watari', intermedia x capillaris, filiformis var. tracyi i rotundifolia również ostro wystartowały. (Inne też). Cephalotus follicularis Darlingtonia pomimo zarażenia tarcznikiem zaczęła rosnąć (po opryskaniu POLYSECT-em) Dionaea muscipula 'Phalanx' Drosera peltata Słabo ale wreszcie zaczęła rosnąć. Drosera regia Postanowiła się rozmnożyć. Najpierw wypuściła jeden odrost a teraz jeszcze dwa. Drosera spatulata tej to wszędzie jest pełno, bardzo się rozsiewa. Nepenthes ventricosa postanowił zakwitąć. Pinguicula 'Tina' Rosiczki przylądkowe jakoś się trzymają. (już trzeci rok) Sarracenia purpurea ssp. venosa. W zeszłym roku podzielona na cztery części, ładnie się rozrosła (nawet jedna zakwitła) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 26 Lipca 2019 Autor Share Napisano 26 Lipca 2019 (edytowane) Młoda Darlingtonia californica: Nepenthes 'Hookeriana' (zdjęcie przez plastikową ściankę) i młode - Dziwnie rosną, nie mają wąsa, dzbanki bezpośrednio z liścia. Nepenthes sanguinea - po stracie zimą dzbanków puszczają nowe: Nepenthes veitchii Highland rośnie ale strasznie powoli: Sarracenia 'Eva' - na dole widać kaptury z grudnia (5 cm), a teraz kilkukrotnie większe (prawie 30 cm) Sarracenia flava var. flava - młoda, wiosną ukorzeniona, szybko rośnie i dużo je, aż się przeżarła i kaptury robią się brzydkie. Edytowane 13 Października 2019 przez jb-skorpion poprawa pisowni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 27 Lipca 2019 Share Napisano 27 Lipca 2019 Przyznam, że sporo ma Pan tych roślin! Cały parapet zastawiony, że aż mało co słońca do domu dociera. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi