zawada130 Napisano 31 Lipca 2016 Share Napisano 31 Lipca 2016 Witam. Mój problem dotyczy wzrostu rośliny, Trzymam ją od południa i podlewam wodą przygotowana(odstaną oczywiście) ale bardzo słabo rośnie. Wygląda ona tak: Od stycznia tego roku prawie nic się nie zmieniła. Torf z którego korzystam jest z firmy Athena. Już nie wiem jak mam jej pomóc. :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nati Napisano 31 Lipca 2016 Share Napisano 31 Lipca 2016 Stoi cały czas w jednym miejscu czy ją przenosisz? Zmień wodę, używaj destylowanej- zwykła woda ma minerały, nawet przygotowana i odstana. Może też być deszczówkę jeśli mieszkasz w terenie nieuprzemysłowionym. Sprawdzałeś czy nic w niej nie chodzi, może jakieś pasożyty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 31 Lipca 2016 Share Napisano 31 Lipca 2016 (edytowane) Nie rośnie, bo przebywa w niemal ciągłym zacienieniu - przyczyną (lub jedną z przyczyn) jest zbyt wysoki rant doniczki, który powoduje zacienienie pomimo względnie dobrego nasłonecznienia. Trzeba dosypać torfu - najlepiej delikatnie odwrócić doniczkę, wyjąć całą zawartość wraz z muchołówką, nasypać torfu na spód, włożyć całość z powrotem i obsypać torfem przestrzeń pomiędzy ścianką doniczki a starą bryłą. Alternatywnie wymienić całe podłoże na nowe - w obu przypadkach powierzchnia podłoża musi sięgać rantu doniczki. Być może nie jest to jedyna przyczyna zatrzymanego wzrostu tej muchołówki, ale na pewno pomoże. Edytowane 31 Lipca 2016 przez Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zawada130 Napisano 31 Lipca 2016 Autor Share Napisano 31 Lipca 2016 Faktycznie może to być przez doniczke. Przed zimowaniem roślina była dosyć sporych rozmiarów dlatego ja przesadziłem do większej doniczki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 31 Lipca 2016 Share Napisano 31 Lipca 2016 Ja bym chciał najpierw się dowiedzieć skąd autor tematu ma roślinę, od kiedy i w jakim była stanie w momencie wejścia w jej posiadanie. Skoro już wiem, że ma ją sprzed zimy, to jeszcze proszę napisać jak była zimowana. Bo roślina wygląda tak, jakby nie była zimowana, nie była doświetlana i teraz najzwyczajniej w świecie musi to odcierpieć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi