Skocz do zawartości

Muchołówka

mucholowka97

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nie chciałem zakładać nowego tematu, bo już kilka takich widzialem, aczkolwiek z braku czasu nie moglem niczego znaleźć, by się podpiąć. Z góry przepraszam .

Kilka dni temu zauważyłem, że jedna z pułapek u muchołówki jest trochę nadgryziona. Nic z tego sobie nie zrobiłem. Jednak dzisiaj rano zobaczyłem, że pułapka, która wczoraj się otworzyła ma także ślady nadgryzień . Kilka razy łącznie z dniem dzisiejszym widziałem pojedyncze białe robaczki. Max 4 mm. I nie uważam, żeby byly to jakieś larwy bo do złudzenia podobne tylko, że troszeczkę większe i koloru szarego stworzenia widziałem już 2/3 razy .Wiem, że nie jest to groźne dla rośliny ale chyba nikt by nie chciał by jego rośliny były dręczone przez jakieś małe białe cosie. Nie jestem znawcą owadów itp. Dodam, że roślina stoi na południowym parapecie gdzie mam mały domowy ogródek. Poniżej zdjęcia.

https://zapodaj.net/d154eb1ffa891.jpg.html

https://zapodaj.net/9f9584afc3b39.jpg.html

Odnośnik do odpowiedzi

Bez zdjęć tego białego robaczka możemy tylko gdybać.

Hmm.. Powiem Ci, że dziś znowu widziałem to coś. wygląda to jak larwa. Max 0.3 cm długości i szybko, strasznie szybko chodzi jeśli ma się zamiar go złapać. Nie przezroczysty, biały. Aparatem z telefonu nie ma szans uchwycić tego. Nie mam makro niestety. Nie zauważyłem by wychodziło to z torfu. Zazwyczaj widzę to w pobliżu pułapek, chodzi po nich. Pod liśćmi nic. Hmm..

Edytowane przez mucholowka97
Odnośnik do odpowiedzi

5wDOrWP.jpg

Czy to cos takiego?

Jeśli tak, to mialem te mszyce na rosiczce :/, mój temat jest na ten temat ;)

Chciałbym by to było to :D Wiedział bym chociaż z czym mam problem. Ale niestety :/ To jest kształtu mniej więcej larwy biedronki tyle, że cała biała i długości 0.3 cm

Odnośnik do odpowiedzi