Skocz do zawartości

Witam wszystkich :)

Collie

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że to mój pierwszy post to wypada się przywitać - więc witam okej

Tutaj będę pod nickiem Collie, w rzeczywistości jestem Nikola. Moje zainteresowania to głównie terrarystyka i akwarystyka (ze szczególnym zamiłowaniem do gekonów nocnych, płazów czy żółwi - w domu mam 2 aksolotle meksykańskie i żółwia greckiego), kynologia, gryzonie, papugi [o moich zwierzakach mogłabym dużo pisać, a posiadam całkiem pokaźną gromadkę...], anime (w szczególności Naruto), oprócz tego rysuję (zarówno jak na kartce jak i na komputerze) i piszę. Może niektórzy kojarzą mnie z innych for zwierzęcych, gdzie mam dość podobny login. Grywam też w gry komputerowe.

Jestem pewnie jednym z młodszych użytkowników tego forum, bo mam za sobą 15 wiosen, ale myślę, że nikomu nie będzie to aż tak przeszkadzać ;)

Owadożerami interesuję się od dość dawna, ale dopiero teraz postanowiłam kupić swoje "pierwsze" roślinki - no dobrze, przyznaję się, kiedyś miałam muchołówkę, którą ubiłam moją niewiedzą i wodą z kranu... Teraz kiedy już nieco poczytałam o uprawie takich roślinek mogę zacząć od zera.

Pozdrawiam!

Collie

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem pewnie jednym z młodszych użytkowników tego forum, bo mam za sobą 15 wiosen, ale myślę, że nikomu nie będzie to aż tak przeszkadzać ;)

Hehe nie jestem pewny czy będziesz taka najmłodsza ja co prawda jestem starszy ale nie wiele bo w tym roku we wrześniu kończę 18 lat a zarejestrowałem się ok 2 lata temu więc kiedy miałem 16 lat ;)

Edytowane przez StachuRosja
Odnośnik do odpowiedzi

Witam na forum. Ciekawe jakie gatunki tych pięknych roślin do Ciebie dotrą. Również zapraszam do wstawienia zdjęć roślin i zapoznania się z wymaganiami konkretnego gatunku.

Odnośnik do odpowiedzi

Rośliny właśnie przyjechały, rozpakowałam je jakieś parę minut temu ;) Dzisiaj lub jutro pojawi się temat ze zdjęciami (muchołówkę na pewno trzeba przesadzić i w tym tygodniu to z robię [wraz z babcią, kiedyś miała już owadożery] - ale najpierw muszę zgromadzić torf i piasek)

Odnośnik do odpowiedzi

Rośliny właśnie przyjechały, rozpakowałam je jakieś parę minut temu ;) Dzisiaj lub jutro pojawi się temat ze zdjęciami (muchołówkę na pewno trzeba przesadzić i w tym tygodniu to z robię [wraz z babcią, kiedyś miała już owadożery] - ale najpierw muszę zgromadzić torf i piasek)

Pewnie fajnie mieć taką babcię, która hodowała tak ciekawe roślinki :)

Co do drenażu to polecam żwir kwarcowy rzeczny.

Edytowane przez Narcyz
Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jestem Kostek. Od niedawna zacząłem sie interesować tematyką roślin, kiedy byłem w http://www.projekt-wem.pl/rolety/rolety-rzymskie-warszawa kupować rolety , odwiedziłem również sklepy typowo ogrodnicze i jakoś zakochałem się w roślinach. Mam nadzieje, że znajdę tu wiele cennych porad oraz odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Liczę na ciepłe przyjęcie. Pozdrawiam wszystkich użytkowników forum :)

Edytowane przez Kostek32
Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jestem Kostek. Od niedawna zacząłem sie interesować tematyką roślin. Mam nadzieje, że znajdę tu wiele cennych porad oraz odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Liczę na ciepłe przyjęcie. Pozdrawiam wszystkich użytkowników forum :)

Uzytkowniku Kostek pisz o Sobiew osobnym temacie by nie robił sie bałagan na forum;)

Odnośnik do odpowiedzi

Do pani jeszcze dużo mi brakuje, ale chyba już się zaaklimatyzowały. Dzbanecznikowi uschły 4 dzbanuszki po przyjeździe, ale już dawno obcięte - dzisiaj 2 pułapki się otworzyły love

Rosiczka chyba ma się dobrze, "żłopie" wodę destylowaną od spodu, trawi muchy i komary, muchołówka podobnie.

post-7385-1472147780_thumb.png

Rosiczka i muchołówka *wsadzone do zdjęcia do większych doniczek, dawno już są w swoich mniejszych*

Dzbanecznikowi zrobię zdjęcie przy najbliższej okazji.

post-7385-1472148036_thumb.png

A tu muchołówka, której cudem udało się złapać pasikonika [tułów i odwłok już strawiony, pułapka otworzona]

Edytowane przez Collie
Odnośnik do odpowiedzi