7Sebalos7 Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 Witam, Widziałem wiele zdjęć z podłożem roślinek pokrytych mchem. 1. Jak uzyskać taki efekt? 2. Czy można położyć zwykły zielony mech (nie mech torfowiec) na ziemi i go zraszać? 3. Jeżeli punkt 2 jest możliwy to przy których roślinkach można tak robić? - cefalotus - d. capensis - d. regia - saracenia Z góry dziękuje za informację. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 To ja napiszę tak: zwykły mech rośnie na zwykłym podłożu, więc zwykłego mchu na niezwykłe podłoże - torf - nie kładłbym. Możesz poczekać aż jakiś mech sam Ci wyrośnie, zaszczepić go specjalnie się nie da. Oszem, można położyć, może i nawet porośnie, tylko ja się domyślam, że masz na myśli coś bardziej darniowego jak krzaczkowatego, a o takie darniowe mchy, wilgocio- i kwaśnolubne jest trudniej jak o całą resztę. Jeżeli Ci nie wyrośnie sam, to po posadzeniu specjalnie też Ci się taki darniowy nie utrzyma, jeżeli nie zostanie odpowiednio dobrany. Te torfy bardziej ziemiste mają tendencję do tego, żeby rosły na nich takie trawniczki z mchów. Te wyższej jakości jednak są na tyle ubogie, że mało co chce w nich urosnąć poza owadożernymi. To oczywiście wielki plus, dla miłośników estetyki, taki +/-. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 Jak poczekasz sam urośnie. Jest środek lata więc jeśli wyciągniesz roślinę na ogródek zwiększysz szanse. Zaszczepienie mchu jest niemożliwe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 (edytowane) Powiem tak, zawsze na początku chce się mieć mech w doniczce... Jakiekolwiek starania z przesadzaniem żyjącego mchu dadzą raczej słaby rezultat (tak jak wspomnieli moi przedmówcy) Potem po pewnym czasie, nagle, nie wiadomo skąd, mech pojawia się - zupełnie jak rak szyjki macicy po 45 roku życia Ale to dopiero początek... jak będziesz miał u siebie odpowiednie warunki (np. terrarium) to mech będzie się rozprzestrzeniał i pojawiać we wszystkich doniczkach. Będzie w doniczkach z pigmejkami, w doniczkach z świeżo wysianymi nasionami, będzie przeskakiwał z doniczki na doniczkę, aż opanuje cały zbiornik (jeśli nie będziesz ucinał dojrzałych zarodni) Wtedy euforia znika, a rozpoczyna się bój o dominacje nad uprawą! (przyda się pęseta) Z moich obserwacji wynika, że niezależnie od jakości torfu, prędzej czy później pojawia się na nim mech, w mniejszej lub większej ilości. Stosowałem do tej pory kilka bardzo dobrych torfów i tylko nielicznym udało się nie zarosnąć mchem... Ty na szczęście chcesz mieć mech w gatunkach, które mają duże rozmiary oraz trzyma się je głownie na dworze. Co za tym idzie - mech pojawi się szybciej i nie będzie Ci w niczym przeszkadzał, bo nie zarośnie roślin Edytowane 3 Sierpnia 2016 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 Dokładnie, zgadzam się z moimi przedmówcami co do mchu. Wystarczy poczekać, a być może za dwa lata będziesz z nim walczył i tępił. Obecnie już ma 3cm + Niżej zamieszczam poglądowe fotki robione na szybkości Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mucholowka97 Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 Do dzisiaj uważałem, że wielu hodowców cieszy się z mchu w doniczkach. Niestety dopiero teraz post Iglacego otworzył mi oczy Dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7Sebalos7 Napisano 3 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2016 (edytowane) Ogromne dzieki Wszystkim za tak wyczerpujace odpowiedzi Ja swoje roslinki wlasnie pierwszy sezon trzymam na balkonie no i nie ukrywam ze mimo wszystko chcialbym zeby mech sie pojawil Edytowane 3 Sierpnia 2016 przez 7Sebalos7 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 Zamiast mchu proponuję pływacze .... (zapomniałem nazwę ) co jakiś czas ładnie kwitnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Browarski Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 Próbowałem zaszczepić mech w doniczce z muchołówką, ale niestety nic z tego nie wyszło. Po zdjęciu go z torfu zauważyłem jednak, że w dwóch mikroskopijnych fragmentach torfu się zaszczepił. Ale niestety rośnie tylko tam i nie rozprzestrzenia się na doniczkę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi