Skocz do zawartości

[d. regia, cefalotus] proba rozmnozenia

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

Chcialem sie podzielic moja pierwsza proba rozmnozenia owadozerow.

Cefalotus - rozmnazanie z lisciu w podlozu:

1. Suszony torf

2. Mieszanka torf kwasny perlit 4:1

D. regia - mlode roslinki odnozki pobrane z pnacza i uschnietego pienka rosliny macierzystej w podlozu:

1. Suszony torf

Nie wiem czy cos to da ale o efektach bede Was informowal na biezaco.

Jezeli ktos robil kiedys cos podobnego badz ma jakies informacje zapraszam do dyskusji.

20160803_123658_zpsjrathefh.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Ja zrobiłem również podobny "eksperyment", tyle, że w moim przypadku była to d.capensis, gdzie również uciąłem jeden z jej "liści", a następnie umieściłem w niewielkiej doniczce w której był torf sphagnum zmieszany z niewielką ilością perlitu. Następnie zapewniłem jej spory poziom wilgoci, aby podłoże było wręcz mokre.

Nie chcę Cię skłamać, ale chyba po 1,5-2 tygodniach już zaczęły pojawiać się maleńkie, młode liście, co świadczy o tym, że i korzeń się wykształcił.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Witam ponownie.

Eksperyment w przypadku rosiczki królewskiej powiódł się.

W obu przypadkach zaczęły się pojawiać nowe listki. Ponadto mech się zazielenił i wygląda na to że zregenerował. Jutro wrzucę fotki.

Jeżeli chodzi o cefala to na razie spokój, sytuacja stabilna. Czyli nie jest tak źle ponieważ osadzone liście nie gniją w żadnym z przypadków.

Podejrzewam, że wykształcił się już jakiś system korzeniowy.

Teraz pytanie do rosiczek. Czy jak już się ukorzeniły, na co wygląda, to przesadzić je do torfu (torf ze sklepu z owadożerami, nie jest to torf który można kupić w sklepach ogrodniczych)?

Może by były lepsze warunki i szybszy wzrost?

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie.

Eksperyment w przypadku rosiczki królewskiej powiódł się.

W obu przypadkach zaczęły się pojawiać nowe listki. Ponadto mech się zazielenił i wygląda na to że zregenerował. Jutro wrzucę fotki.

Jeżeli chodzi o cefala to na razie spokój, sytuacja stabilna. Czyli nie jest tak źle ponieważ osadzone liście nie gniją w żadnym z przypadków.

Podejrzewam, że wykształcił się już jakiś system korzeniowy.

Teraz pytanie do rosiczek. Czy jak już się ukorzeniły, na co wygląda, to przesadzić je do torfu (torf ze sklepu z owadożerami, nie jest to torf który można kupić w sklepach ogrodniczych)?

Może by były lepsze warunki i szybszy wzrost?

Ja swoje rośliny po ukorzenieniu w mchu nie wyciągam ich z niego nigdy tylko roślinę ze sporą ilością mchu wyciągam z doniczki, mech oplatam wokół korzeni nitką tak żeby nie odpadł i taką sadzonkę wsadzam do odpowiedniej mieszanki, w przypadku rosiczki królewskiej radzę wysoką doniczkę i mieszankę torf : piasek kwarcowy (2:1) albo nawet (1:1). W samym mchu też będzie się dobrze rozwijać tylko, że uprawa w mchu jest trochę bardziej upierdliwa bo mech słabo magazynuje wodę i trzeba często podlewać, a cały czas w wodzie nie mogą stać bo w końcu pogniją, zwłaszcza, że zima idzie.

Odnośnik do odpowiedzi