capensi Napisano 5 Sierpnia 2016 Share Napisano 5 Sierpnia 2016 Witam, Jak co roku byłem niedawno w szklarni Davida Svarca w Czechach. Znajduję się ona około 50km od Polskiej granicy. Każdemu kto będzie miał kiedyś okazję polecam wybranie się do niego osobiście i zobaczenie jego kolekcji. David bardzo chętnie wymienia się różnymi roślinami, nawet tak pospolitymi jak zimnolubne rosiczki. Poza tym można wtedy dostać wiele praktycznie niedostępnych przez Internet roślin. Na prośbę kilku osób wrzucam parę zdjęć z wycieczki. Niestety zdjęć nie ma zbyt dużo i nie są one super jakości, gdyż aparat odmówił posłuszeństwa i musiałem fotografować rośliny telefonem. Drosera filiformis var. tracyi Nepenthes hamata - górne dzbanki Ogromne klony Cephalotusów Sarracenia flava 'Araflora Lidless' - chyba najładniejsza kapturnica jaką tam widziałem Poza tym David miał pełno różnorakich krzyżówek DM. 'Werewolf', a także DM. 'Alien' z około 4cm pułapkami. Za rok postaram się być lepiej przygotowany do wyprawy i zaopatrzę się w działający aparat. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 5 Sierpnia 2016 Share Napisano 5 Sierpnia 2016 Jak na fotografie wykonane telefonem, to nie można powiedzieć złego słowa o jakości. Ale czuję mały niedosyt. Chętnie zobaczyłbym więcej zdjęć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 5 Sierpnia 2016 Share Napisano 5 Sierpnia 2016 (edytowane) Choćbym miał sczerstwieć... to za rok pojadę tam razem z Tobą! A jak auto odmówi posłuszeństwa, to polecę tam balonem! Rany... jak tam jest cudownie, mógłbym tam zamieszkać... xD Edytowane 5 Sierpnia 2016 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 5 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2016 Choćbym miał sczerstwieć... to za rok pojadę tam razem z Tobą! A jak auto odmówi posłuszeństwa, to polecę tam balonem! Rany... jak tam jest cudownie, mógłbym tam zamieszkać... xD Szklarnia jest ogrzewana to nawet w zimę dało by radę tam zamieszkać. David ma tam nawet dom tylko problem w tym, ze jest on prawie cały wypełniony regałami z roślinami w in-vitro. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantazja1011 Napisano 5 Sierpnia 2016 Share Napisano 5 Sierpnia 2016 (edytowane) tak tam jest cudownie, mogłabym tam spacerować i podziwiać cały dzień Edytowane 6 Sierpnia 2016 przez fantazja1011 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawianus Napisano 5 Sierpnia 2016 Share Napisano 5 Sierpnia 2016 Poważnie, ciekawe Zwłaszcza ta Lidless. Masa roślin Ciekawie brzmią też te regały. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 5 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2016 Na zdjęciach pokazana jest jedynie jakaś tam cząstka roślin, żeby sfotografować całość potrzeba chyba całego dnia. Próbowałem robić bardziej dokładne zdjęcia muchołówek ale średnio one wychodziły moim telefonem. Tutaj jeszcze kilka zdjęć, na których coś widać: Roślina uzyskana z nasion DM. 'Werewolf' - charakteryzuję się czerwonym punktem przy początku pułapki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 5 Sierpnia 2016 Share Napisano 5 Sierpnia 2016 Jedna, jedyna czerwona kropka u podstawy pułapki? xD Subtelny minimalizm pełną parą Kultywar z drugiego foto to D.m. "basmati" czy jakiś klon podobny do green wizarda? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 5 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2016 (edytowane) Jedna, jedyna czerwona kropka u podstawy pułapki? xD Subtelny minimalizm pełną parą Kultywar z drugiego foto to D.m. "basmati" czy jakiś klon podobny do green wizarda? A potem za tą jedną kropkę więcej będzie kosztowała 80 euro. :D Najprawdopodobniej jest to D.m. 'Green Wizard'. Swoją drogą to widziałem tez dziwaczną krzyżówkę D.m. 'Angel wings' x 'Umgekrempelt', która tworzy pułapki w kształcie takich jakby rurek (blaszki pułapki całkowicie odwijają się na zewnątrz). Edytowane 5 Sierpnia 2016 przez capensi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doesnt Napisano 9 Sierpnia 2016 Share Napisano 9 Sierpnia 2016 Byłem w tej szklarni dwa tygodnie temu. Zakupiłem parę ciekawych kultywarów. Ten klon o którym mowa powyżej to jak powiedział Pan David nienazwany jeszcze klon z tego hodowli, na razie nie na sprzedaż. (Jeden egzemplarz z tego foto jest w rękach mojej żony). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 9 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2016 Byłem w tej szklarni dwa tygodnie temu. Zakupiłem parę ciekawych kultywarów. Ten klon o którym mowa powyżej to jak powiedział Pan David nienazwany jeszcze klon z tego hodowli, na razie nie na sprzedaż. (Jeden egzemplarz z tego foto jest w rękach mojej żony). Tych klonów rożnych nowych tam jest tyle, że trudno to zliczyć. W końcu widzę, że parę osób poza mną też tam jeździ. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 29 Maja 2017 Autor Share Napisano 29 Maja 2017 (edytowane) W tym roku znowu odwiedziłem Davida w jego szklarni. Jak zwykle zobaczyłem i kupiłem tam pełno nowych roślin. Poniżej wstawiam trochę zdjęć z wyprawy. Rośliny nie są jeszcze w pełni wybarwione, ponieważ mamy jeszcze maj ale i tak jest co pooglądać Część z kapturnicami purpurowymi Sarracenia purpurea ssp. purpurea "Dense form" Sarracenia purpurea ssp. venosa var. montana "Tom's Swamp" S. X Moorei - klon wyselekcjonowany przez Davida Sarracenia flava var. rubricorpora - kolejna roślina wyhodowana przez Davida z nasion Sarracenia flava var. rugelii Bardzo stare klony S. minor, charakteryzują się bardzo wypukłymi wypustkami i dotyku przypominają plastik Sarracenia oreophila "De Kalb" x flava var. ornata - roślina z ogromnymi, około 20cm kapturami Jednen z najlepszych klonów S. leucophylla u Davida, niestety nie posiada żadnego opisu S. X 'Moorei' - kolejny klon wyhodowany przez Davida, z czasem stworzy bardziej wyraźne czerwone plamy pod kapturem Sarracenia leucophylla var. alba S. X 'Leah Wilkerson' DM. 'GJ Manticore' DM. 'Basmati' Heliamphory Cephalotusy Nepenthes lowii W temacie ze zdjęciami moich roślin wrzucę także za niedługo kilka nowych ujęć roślin kupionych od Davida. Pozdrawiam Edytowane 29 Maja 2017 przez capensi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 29 Maja 2017 Share Napisano 29 Maja 2017 O matko! Jakie piękne rośliny! Wszystkie takie dorodne, okazałe, wybarwione, kwitnące! A DM. 'GJ Manticore' zachwyca mnie swoimi zębiskami! Jak rekin! Zazdroszczę Tobie takiej wizyty! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 29 Maja 2017 Autor Share Napisano 29 Maja 2017 O matko! Jakie piękne rośliny! Wszystkie takie dorodne, okazałe, wybarwione, kwitnące! A DM. 'GJ Manticore' zachwyca mnie swoimi zębiskami! Jak rekin! Zazdroszczę Tobie takiej wizyty! DM. 'GJ Manticore' faktycznie jest świetna ale jeszcze bardzo droga i trudna do zdobycia. U Davida bywam zawsze raz do roku i teraz jego rośliny nie są jeszcze tak dobrze wybarwione jak latem. Szczególnie widać to po flavach var. rubricorpora lub atropurpurea. Plusem jednak tak wczesnej wizyty jest to, że było w czym wybierać dostałem wiele rzadkich roślin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek1991 Napisano 26 Lipca 2022 Share Napisano 26 Lipca 2022 Przepraszam za odkopanie tematu. Czy może podać ktoś dokładną lokalizację Davida? Chciałbym się wybrać, a tak się składa, że przeprowadziłem się w okolice granicy z Czechami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi