Janocix Napisano 11 Sierpnia 2016 Share Napisano 11 Sierpnia 2016 Witam, w tym temacie chciałbym wam pokazać moje terrarium. Kilka parametrów technicznych: zbiornik szklany 110x60x40 cm Ścianka ze styropianu i pianki montażowej, lakierowana farbami akrylowymi w sprayu za radą Dokkrb (dzieki ), półki zrobione z pojemników po lodach. oświetlenie: 2 świetlówki t5 39W sylvania grolux i aquastar oraz 2 kawałki taśmy led rgb, która powinna zostać zmieniona na około 20W power ledów wilgotność: higrometr z exoterry pokazuje 60-80%, nie wiem na ile jest dokładny temperatura: zależy od pogody ale w dzień 25-30°C w nocy 22-25°C Obecnie rosną w nim: Drosera adelae Nepenthes adnata Nepenthes ampullaria 'Brunei red x Harlequin' Nepenthes bicalcarata Nepenthes hirsuta Nepenthes gymnamphora Nepenthes maxima Nepenthes rafflesiana var. alata Nepenthes sibuyanensis Nepenthes truncata Nepenthes veitchii (Mt. Murud, Sarawak, Borneo) Nepenthes ventricosa Nepenthes aristolochioides x mira Nepenthes 'Rebecca soper' Nepenthes x 'ventrata' Utricularia longifolia Cephalotus follicularis Heliamphora folliculata (Aparaman Tepui, Venezuela) Heliamphora heterodoxa (Gran Sabana) Heliamphora heterodoxa x minor Heliamphora minor Heliamphora nutans (Kukenam Tepui) + jakieś inne co się przypałętały Część roślin już się zaaklimatyzowała, a część nie, ale na razie wszystko się dobrze trzyma i nic nie padło Tak to wygląda: Pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 11 Sierpnia 2016 Share Napisano 11 Sierpnia 2016 Witam, w tym temacie chciałbym wam pokazać moje terrarium. Kilka parametrów technicznych: zbiornik szklany 110x60x40 cm Ścianka ze styropianu i pianki montażowej, lakierowana farbami akrylowymi w sprayu za radą Dokkrb (dzieki ), półki zrobione z pojemników po lodach. oświetlenie: 2 świetlówki t5 39W sylvania grolux i aquastar oraz 2 kawałki taśmy led rgb, która powinna zostać zmieniona na około 20W power ledów wilgotność: higrometr z exoterry pokazuje 60-80%, nie wiem na ile jest dokładny temperatura: zależy od pogody ale w dzień 25-30°C w nocy 22-25°C Obecnie rosną w nim: Drosera adelae Nepenthes adnata Nepenthes ampullaria 'Brunei red x Harlequin' Nepenthes bicalcarata Nepenthes hirsuta Nepenthes gymnamphora Nepenthes maxima Nepenthes rafflesiana var. alata Nepenthes sibuyanensis Nepenthes truncata Nepenthes veitchii (Mt. Murud, Sarawak, Borneo) Nepenthes ventricosa Nepenthes aristolochioides x mira Nepenthes 'Rebecca soper' Nepenthes x 'ventrata' Utricularia longifolia Cephalotus follicularis Heliamphora folliculata (Aparaman Tepui, Venezuela) Heliamphora heterodoxa (Gran Sabana) Heliamphora heterodoxa x minor Heliamphora minor Heliamphora nutans (Kukenam Tepui) + jakieś inne co się przypałętały Część roślin już się zaaklimatyzowała, a część nie, ale na razie wszystko się dobrze trzyma i nic nie padło Tak to wygląda: Pozdro Ło panie. Ale heliamfory to długo w takich temperaturach nie pociągną :/ Poza tym, to ładny zbiornik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 12 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Te 30 stopni to maksymalna temperatura w największe upały. Dzisiaj rano temperatura wynosiła 22°C a przez cały dzień max 24°C. Generalnie to wiem, że lato jest najtrudniejszym okresem dla terrarium, od biedy mogę kłaść koło helek woreczki z lodem, powinno trochę obniżyć temperaturę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NepenthesPL Napisano 27 Września 2016 Share Napisano 27 Września 2016 Może jakaś aktualizacja ? Ładne rośliny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 27 Września 2016 Autor Share Napisano 27 Września 2016 Dzięki, czekam aż się pootwierają nowe dzbanki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 15 Października 2016 Autor Share Napisano 15 Października 2016 Dzbanki sie pootwierały a jeden sprawił mi niespodziankę, (albo sprawiła ) gymnamphora ventricosa ampullaria brunei red x harlequin bicalcarata pokazała już ząbki adnata, pierwszy raz zakwitł mi dzbanecznik jeszcze chyba za wczesnie na okreslenie płci rafflesiana var alata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NepenthesPL Napisano 16 Października 2016 Share Napisano 16 Października 2016 Ładne roślinki! Mi jak zwykle podoba się ampullaria i bicalcarata. Najbardziej jestem ciekaw jak heliamphory po lecie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 2 Stycznia 2017 Share Napisano 2 Stycznia 2017 A pokażesz zdjęcie N.sibuyanensis? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 3 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2017 Ładne roślinki! Mi jak zwykle podoba się ampullaria i bicalcarata. Najbardziej jestem ciekaw jak heliamphory po lecie. Dzięki, helki po lecie dużo lepiej, ale niestety nutans padła, widze też że brakuje im światła. W tym roku mam zamiar zamienic tasme led rgb na power ledy i powinno być git. ;] A pokażesz zdjęcie N.sibuyanensis? Sibuyana miałem bez korzeni i nie udało mi sie go ukorzenic wiec nie ma co pokazywac , ale postaram sie w najbliższym czasie dać jakaś aktualizacje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 26 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2017 (edytowane) A więc aktualizacja Temperatura zimą nie przekracza 25°C w dzień na poziomie roślin, więc jest lepiej. rafflesiana var. alata oskrzydlony wąs bicalcarata Adelki aristolochioides x mira cefalek ampularka potrzebuje przesadzenia na wiosnę gymnamphory heterodoxa (Gran Sabana) tylko chyba sie okazało że to nie to maxima hirsuta, u tego gatunku zawsze usychają mi wieczka dzbanków ventricosa I rzut oka na całość Wybaczcie że zdjęcia są jakby za mgłą ale mam porysowane szkiełko aparatu w telefonie Pozdro Edytowane 27 Stycznia 2017 przez Janocix Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 17 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2017 Aktualizacja Nepenthes veitchii (Mt. Murud, Sarawak, Borneo) pierwszy dzbanek po dłuuuugiej aklimatyzacji hirsuta ventricosa aristolochioides x mira adnata maxima gymnamphora adelki xD bicalcarata cefal rafflesiana var. alata - mój ulubiony Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 17 Kwietnia 2017 Share Napisano 17 Kwietnia 2017 wszystko piękne,a veitchii najpiękniejszy love Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NepenthesPL Napisano 20 Sierpnia 2017 Share Napisano 20 Sierpnia 2017 Może jakaś aktualizacja? Jestem bardzo ciekawy jak tam twoje terrarium, szczególnie te gatunki nieoczywiste dla warunków nizinnych. Sam planuje dodać pare takich roślin do swojego terrarium. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 20 Sierpnia 2017 Share Napisano 20 Sierpnia 2017 Też jestem za aktualizacją Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 20 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2017 W lato helki słabo, reszta całkiem spoko. Przepaliła mi się jedna sylvania grolux i teraz mam wsadzoną zwykłą swietlowkę 10000K. Jeszcze adnata drugi raz zakwitła, rafflesiania wypuszcza pokaźne dzbany Jak wrócę z wakacji to wyślę jakieś fotki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi