luki174 Napisano 3 Września 2016 Share Napisano 3 Września 2016 Jak dla mnie bomba I o dużo zwiększyło swoją powierzchnię od ostatniego zdjęcia Brawo Ty! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fan dzbaneczników Napisano 6 Września 2016 Share Napisano 6 Września 2016 Jak ci się rozrośnie to sprzedasz ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 6 Września 2016 Autor Share Napisano 6 Września 2016 No mnie też cieszy to w jakim tempie teraz rośnie. Widać, że już się w pełni zaaklimatyzował i wydaje mi się, że w nadchodzących 3 miesiącach może zarosnąć całe podłoże. Potem niestety będę zmuszony wystawić to cudeńko do większego światła, żeby wypuściło normalne liście. Powód? Tego co jest teraz nie da się wysyłać ani nawet przesadzać. To są zbitki komórek soczewkowych leżących na podłożu. Byle większa kropla deszczu je rozmyje, nie wspominając o przenoszeniu. Także wraz z liśćmi efekt świecenia będzie malał. Ale bryłkę liści da się zapakować, można przenieść do nowego pudełka, a trzeba to goblinowe złoto rozhodować trochę bardziej, skoro chcę je rozdawać/sprzedawać. Jeżeli dobrze pójdzie, to będę miał "w ofercie" w przyszłym roku wiosną. Na pewno będę chciał to maleństwo rozpowszechnić - to mój podstawowy cel jego hodowania. Taki widok po prostu się nie nudzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 6 Września 2016 Share Napisano 6 Września 2016 A jaka cena,w setkach czy tysiącach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 6 Września 2016 Autor Share Napisano 6 Września 2016 A jaka cena,w setkach czy tysiącach Skoro to złoto goblinów, to będę liczył na wagę złota. Macie szczęście, że to nie metal, więc jest lekkie. A tak poważnie, to nie mam pojęcia jaka będzie cena, no bo jak to wycenić? Jakaś taka bez przesady, ale myślę, że będę musiał dać jakieś ograniczenia, żeby jedna osoba nie kupiła od razu całego pudełka. Bo zależy mi na maksymalnym rozpowszechnieniu. Myślę, że na forum dam jakąś symboliczną kwotę, żeby każdy mógł wejść w posiadanie tej roślinki bez bólu dla kieszeni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 8 Września 2016 Share Napisano 8 Września 2016 (edytowane) Skoro to złoto goblinów, to będę liczył na wagę złota. Macie szczęście, że to nie metal, więc jest lekkie. A tak poważnie, to nie mam pojęcia jaka będzie cena, no bo jak to wycenić? Jakaś taka bez przesady, ale myślę, że będę musiał dać jakieś ograniczenia, żeby jedna osoba nie kupiła od razu całego pudełka. Bo zależy mi na maksymalnym rozpowszechnieniu. Myślę, że na forum dam jakąś symboliczną kwotę, żeby każdy mógł wejść w posiadanie tej roślinki bez bólu dla kieszeni. Już nie mogę się doczekać chwili kiedy będziesz rozpowszechniał to złoto goblinów Edytowane 8 Września 2016 przez Drapieżnik2000 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emik3 Napisano 8 Września 2016 Share Napisano 8 Września 2016 Zamawiam porcję sadzonek jak już rozplenisz tego "chwasta", więc jak byś zbierał zapisy, to wciągnij mnie na pierwszą listę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idolomantisdiabolico Napisano 8 Września 2016 Share Napisano 8 Września 2016 A daloby sie go rozmnozyć invitro? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinlux Napisano 8 Września 2016 Share Napisano 8 Września 2016 (edytowane) 10 minut poszukiwań w internecie. https://www.google.pl/url?sa=t&source=w...zhsHL_ZIXceCipg Proszę bardzo A nie jest to Schistostega osmundacea ? też występuje w Polsce. Edytowane 8 Września 2016 przez martinlux Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 8 Września 2016 Share Napisano 8 Września 2016 To i ja proszę o wpisanie na listę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 9 Września 2016 Autor Share Napisano 9 Września 2016 A daloby sie go rozmnozyć invitro? Na pewno się da, tylko znasz przepis na pożywkę? To jeden problem, drugim jest wysterylizowanie tkanki. Liść? Można wziąć liść, a można również czubkiem igły zgarnąć zbitek komórek soczewkowych, z których rozwinie się reszta. Tylko w chwili obecnej nie znam przepisu na pożywkę. Nawet, gdybym znał, nie zająłbym się tym. Magia jest piękna wtedy, gdy nauka nie miesza się w jej powstawanie. Czas i cierpliwość to najlepsze przyprawy dla takiego zmysłowego dania. Nawet to co ładne, a łatwo i pospolicie dostępne staje się z czasem nudne. Rzadkość to jeden z uroków tej roślinki. 10 minut poszukiwań w internecie. https://www.google.pl/url?sa=t&source=w...zhsHL_ZIXceCipg Proszę bardzo A nie jest to Schistostega osmundacea ? też występuje w Polsce. Domyślam się, że to ten PDF, w którym piszą o jakiś tam 20 cm kwadratowych w dwóch miejscach łącznie, zgadłem? Nie chce mi się go ściągać, ale już zostało wspomniane w tym temacie o tym opisie z Sudetów nowego znaleziska S. pennata. Miejsce jest małe, tak małe, że trudno byłoby znaleźć ten mech, a uwierzcie mi, że inne, podobne również rosną w jego pobliżu. Poza tym, branie czegokolwiek z tak mikrej populacji to zbrodnia. Nie to co posiadam nie jest S. osmundacea, ja wiem co i skąd mam, i co tam rośnie, a jest to S. pennata. Sam nie oznaczałem, jeszcze nie oszalałem. Natomiast S. osmundacea namiętnie raz szukałem, ale nie znalazłem. Jednak to maleńka roślinka, a jego miejsca występowania - wykroty - były bardzo liczne w tamtym miejscu. Do tego ja nie bardzo wiedziałem czego się spodziewać, czego ostatecznie szukam. Teraz widząc to na żywo, miałbym lepsze szanse, choć pamiętam te dziesiątki oglądniętych wykrotów i poza Fissidens spp. niczego podobnego nie znalazłem, a akurat ten mech znałem dobrze i łatwo go identyfikowałem. Tak swoją drogą nawet pojawił mi się swego czasu sam w moim ogrodzie i dobrze się w tych miejscach czuje, a ja jeszcze lepiej z tego powodu. To i ja proszę o wpisanie na listę Dobrze. Jak ją w końcu spiszę to się dowiesz, który jesteś, ale i tak zakładam, że na pierwszy rzut porcji spokojnie się załapiesz. Chwilowo ogarnia mnie lęk, że nagle zadzieje się coś i ta cała magia, która zechciała zamieszkać w mojej piwnicy pryśnie, a mchowi coś się stanie. Dopóki nie będę go miał w kilku pudełkach w różnych miejscach nie będę czuł się spokojny, a na razie nie chcę go przemieszczać dopóki nie zarośnie całego pudełka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fan dzbaneczników Napisano 11 Września 2016 Share Napisano 11 Września 2016 Noto ja też proszę o wpisanie na listę Tylko zależy ile będzie kosztować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blapheropsis Napisano 5 Stycznia 2017 Share Napisano 5 Stycznia 2017 Można poprosić o aktualizacje? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 15 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2017 Przepraszam, za późną odpowiedź, ale ostatnimi czasy jestem trochę przemęczony pracą. Podsyłam zdjęcie z dnia dzisiejszego. Jeżeli zastanawiacie się, dlaczego mech przestał świecić tak, jak robił to wcześniej to tłumaczę, że jest to spowodowane zwiększonym dostępem do światła, co jest zabiegiem celowym. Kiedy mech otrzymuje wystarczającą ilość światła produkuje liście, a wówczas efekt świecenia ustaje, bo roślinie nie są już potrzebne komórki soczewkowe, aby skupiać bardzo mocno rozproszone światło. Ponieważ ja świadomie wystawiłem swoje pudełko z mchem na światło, toteż wyprodukował on dywan liści. Dlaczego tak zrobiłem? Ponieważ chcę go dzielić. Trudno jest podzielić coś co przypomina grzybnię i zbudowane jest ze zgrupowań komórek, względnie jednokomórkowych nitek. Porwie się to i rozpadnie, a ja chcę zrobić nowe pojemniczki. Myślę, że tak ze dwa małe i jeden duży. Około połowy tego co mam aktualnie, rozdam. Chcę zająć się tym na wiosnę. Do tego czasu myślę, że może jeszcze trochę zagęścić się w tym pudełeczku, choć już jest na tyle tłoczno, że można by go podzielić, tylko uważam, że pora jest nieodpowiednia. Wydaje mi się, że około marca/kwietnia będą już na tyle odpowiednie warunki, żeby móc wysyłać porcję mchu. Zastanawiam się czy nie wysyłać też jakiejś propozycji podłoża. To, które mam pochodzi z rejonu, gdzie ten mech występuje, ale mam kilka worków innego podłoża, również bezwapiennego i stricte mineralnego, które będę chciał wykorzystać do dalszych hodowli. Jeżeli się sprawdzi, to część osób będzie mogła to podłoże otrzymać, ale pierwsze osoby będą w grupie eksperymentalnej, tak jak ja. To tyle na teraz. Jeszcze musicie troszkę poczekać na swój świecący mech. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fubu Napisano 15 Stycznia 2017 Share Napisano 15 Stycznia 2017 Z chęcią poczekamy, bo warto. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi