Skocz do zawartości

Dzbanuszki nie chcą się rozwijać

ojeja

Rekomendowane odpowiedzi

Mój też nie chce tworzyć dzbanków. :(

Wzięłam go z Obi gdzieś pod koniec lutego (był tak zabiedzony że kosztował tylko 6zł). Staram się zapewnić mu jak najlepsze warunki: stoi na oknie południowym (kiedy słońce świeci za mocno, przysłaniam roletami), jak widać na zdjęciu ma miskę z keramzytem, od czasu do czasu zraszam go wodą, pilnuje żeby miał cały czas wilgotne podłoże...

Jest szansa że w końcu zacznie?

Fota:

74jpg_aqqaanw.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 30
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Witam. Mój dzbanecznik wygląda podobnie jak ten Flloo, tylko od dołu nie ma tylu liści (w sumie to ma 4, a te co pousychały obciełam), a trochę zdrewniałą łodygę. Natomiast na górze, tych liści jest trochę. Zraszam go dwa - trzy razy dziennie, odstaną wodą (stoi 4-5 dni). Nie wiem czy to dużo czy mało. Postaram się zrobić zdjęcie i wstawić

Odnośnik do odpowiedzi

Zraszasz go destylką? Bo ma dziwny biały nalot na liściach.

Teraz tak. Kiedyś używałam przegotowanej kranówki, ale przeczytałam że powinna być destylowana.

Odnośnik do odpowiedzi

post-7387-1498726890_thumb.jpg

to jest ten odrost o kt?rym pisałam

post-7387-1498727081_thumb.jpg

a to odrost który zauważyłam wczoraj.

wiem że podloże nie wygląda zbyt dobrze, ale nie chcę nic ruszać.

Edytowane przez ojeja
Odnośnik do odpowiedzi

U mnie roślina mateczna ventraty też nie dzbankowała ale za to wypuściła odrosty które wypuszczają dzbanki jeden po drugim i to nie tylko ventrata bo z innymi dzbanecznikami też mam podobną sytuacje i życzę Ci żeby w twoim przypadku też tak było bo już prawie rok nie masz dzbanków(dla mnie taka sytuacja jest nie do pomyślenia ;) )

Edytowane przez Maks02
Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście zastanowiłabym się nad przycięciem dzbanka. Odrosty dostaną powera i będą szybciej rosły a i po ukorzenieniu "nowa" się zmobilizuje.

Odnośnik do odpowiedzi

post-7387-1499015957_thumb.jpg

Być może się mylę... ale patrząc na zdjęcie, wydaje mi się że roślina jest posadzona w zwykłej ziemi do kwiatów.

Jeśli tak jest przesadź jak najprędzej nawet do czystego torfu kwaśnego bez dodatków.

I to by była prawdopodobna przyczyna dla czego nie wytwarza pułapek.

Z drugiej strony to już faza pnącza które długo aklimatyzują się do nowych warunków.

Jak pojawią się odrosty one powinny dzbanować bez problemu.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Dziękuję za odpowiedź. Ale mam jeszcze jedno (i pewnie nie ostatnie) pytanie. Mianowicie, jeśli przysypię ten odrost "wychodzący" z ziemi, to nic mu nie będzie? Bo znając siebie, pewnie tak zrobię (nawet niechcący)

Odnośnik do odpowiedzi