Iglacy Napisano 17 Sierpnia 2016 Share Napisano 17 Sierpnia 2016 (edytowane) Hej wszystkim! Już od jakiegoś czasu myślałem o stworzeniu swojego tematu ze zdjęciami, ale nie miałem zarówno czasu, jak i sprzętu do robienia fajnych zdjęć... . . . Nadal ich nie mam xD Ostatnio jednak, byłem zmuszony przesadzić swojego najstarszego pływacza do większej doniczki. To co ujrzałem wewnątrz mocno mnie zdziwiło. Tak więc, pomyślałem, że podzielę się z Wami kilkoma zdjęciami, a tym samym - przy okazji, otworze oficjalny temat z moimi muchojadami Zdjęcia będę wstawiał raz na jakiś czas, zależnie od tego czy znajdzie się coś ciekawego do pokazania. Fotki robione telefonem, gdyż nie mam obecnie aparatu... na pewno dam Wam znać, jak uda mi się sprawić jakiś bardziej profesjonalny sprzęt Od początku: Efekt końcowy Mój Utricularia reniformis 'small form' to już sędziwy dziadek - pierwszy pływacz w hodowli. Zakupiłem go przeszło 6 lat temu, od tamtego czasu rósł w tej samej doniczce. Żył sobie z roku na rok - bywał większy, bywał mniejszy. Wredota... nigdy nie zakwitł Zmusił mnie w końcu do przeprowadzki poprzez wydostawanie się z donicy i rozprzestrzenianie po całym akwarium. Na sam koniec wstawię kilka zdjęć sprzed roku, wtedy wyglądał najpiękniej. Dalsze fotki w drodze! Edytowane 6 Listopada 2016 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 17 Sierpnia 2016 Share Napisano 17 Sierpnia 2016 No w końcu masz swój temat! Pływacze rzadko mi się podobają ale te takie "biało-korzeniaste" mają swój urok. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 17 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2016 No nareszcie mam Coraz częściej znajduję superowe okazje na cyknięcie kilku dobrych ujęć co piękniejszym roślinom. A mając własny temat przynajmniej będę miał komu je pokazywać. (bo chwilowo jedyna osoba, która lubi je oglądać to moja młodsza siorka ^^) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 17 Sierpnia 2016 Share Napisano 17 Sierpnia 2016 Nie wiem dlaczego ale pływacze zawsze mi się jakoś z rzeżuchą kojarzyły. Dawaj mi tu zdjęcia kapturnic. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 19 Października 2016 Autor Share Napisano 19 Października 2016 (edytowane) Jesienny update roślin Tym razem fotki muchołówek, a konkretnie osobników, które poradziły sobie z grzybem (duża plaga panosząca się w mojej uprawę jakiś czas temu). Jeśli niektóre odmiany nie pojawiły się w tym poście, znaczy to, że dopiero wstają z kolan po grzybie i nie są warte pokazywania. Enjoy ^^ "Red piranha" "FTS Flaming lips" "Gold strike" - cudownie się wybarwiła w tym roku ^^ 'B52' Ulubieńcy - 'Adentate' & "Korean melody shark" & 'Miss Pimbeche' 'Adentate' Moje oczko w głowie - 'Jaw's Smiley' 'Harmony' "Shark Teeth" 'Louchapates' 'Phalanx' "Cup Trap" - jak on tego dokonał? :? "Fused tooth extreme" "Microdent" 'DC XL' - w tym roku rośnie marnie, nie pokazuje również swoich charakterystycznych cech z odmiany "Spider" "WIP Slim Snapper" 'South west Giant' Oraz mój zmutowany "Werewolf" Zaczął się zmieniać po zimowej inwazji mszyc oraz oprysku przeciwko nim. Charakterystyczne pułapki: Bonus - Drosera filiformis 'Florida All Red' Za jakiś czas wrzucę jesienny update kapturnic - Capensis bądź czujny Edytowane 19 Października 2016 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 19 Października 2016 Autor Share Napisano 19 Października 2016 I jako dodatek - kilka fotek z jesieni 2015 "Eyelashes" - średnio i całkowicie wybarwiona. 'Sawtooth' 'Triton' Wredota, jaki zadowolony "Fused tooth extreme" 'Jaw's Smiley' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 19 Października 2016 Share Napisano 19 Października 2016 super muchole!gratuluje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 6 Listopada 2016 Autor Share Napisano 6 Listopada 2016 (edytowane) Dziękuje Maks! Jesienny Update roślin - Kapturnice. Czas na kaptury Widok ogólny: Ruszajmy. Sarracenia 'Sky Watcher' (jeszcze raz bardzoooo dziękuje Ptaahowi oraz Kropce.!) Sarracenia leucophylla var. pubescens (insektenfang) Sarracenia 'San Giant' Sarracenia alata 'hv red lid' Sarracenia leucophylla cv. 'Titan' (Cronus) Sarracenia x ‘Excellens’ Sarracenia leucophylla f. viridescens L46 (MK) Sarrecenia flava var. ornata 'SUPER ORNATA' Sarracenia leucophylla L09 (PJ plants) Sarrecenia flava var. rugelii Sarracenia leucophylla z Carnisany, może ktoś wie co to za klon? Wygląda dosyć charakterystycznie. Sarracenia alata var. rubrioperculata x flava var. rubricorpora H17 ? Sarracenia 'Crimson Queen' Jesienny, nie do końca wybarwiony kielich. I jej rekordowy pęd kwiatowy (64cm) Sarracenia leucophylla 'Tarnok' (Miroslav Srba) Sarracenia flava var. ornata Sarracenia minor var. minor f. viridescens Sarracenia leucophylla 'Schnells Ghost' Flava upolowała szerszenia - dumny jestem Sarracenia purpurea ssp. venosa var. montana Sarracenia purpurea ssp. venosa f. pallidiflora Sarracenia purpurea ssp. venosa var. burkii f. luteola - dzięki Capensi! Sarracenia purpurea ssp. purpurea 'Dark Red' Sarracenia purpurea ssp. purpurea f. heterophylla Purpurowa z Castoramy Sarracenia purpurea ssp. venosa 'Louis Burke' - jedna z moich ulubionych kapturnic, ma cudownie pękate, beczkowate kielichy Od lewej do prawej: S. 'Sorrow', młoda S. psittacina var. okefenokeensis, Cefalotus trzymany na dworze, S. psittacina "Neon !" Sarracenia purpurea ssp. purpurea 'Sorrow' Sarracenia pssitacina Sarracenia x 'Rehderi' Sarracenia rubra ssp. rubra ‘Ancestral Form’ Sarracenia x moorei 'Leah Wilkerson' - w tym roku nie wygląda jakoś zarąbiście... Liść z wiosny: I jesienne: Sarracenia alata 'Angelina country' Sarracenia rubra ssp. jonesii f. heterophilla Sarracenia alata f. viridescens - "Washington Co., AL" Sarracenia catesbaei x rubra Krzyżówka z Obi, jedna z moich najstarszych roślin, jest ze mną już całe 6 lat I to wszystko. Widok na efekt końcowy, rośliny przygotowane do zimowania. To już ostatni raz, kiedy wrzucam tyle zdjęć naraz. Zdaję sobie sprawę, że oglądanie ich w takiej formie może być męczące. Tak więc, kolejne fotki postaram się wrzucać +/- regularnie, w mniejszych ilościach. Pozdrawiam. Edytowane 6 Listopada 2016 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 6 Listopada 2016 Share Napisano 6 Listopada 2016 Ostatnie zdjęcie zostało opisane jako efekt końcowy rośliny przygotowane do zimowania. Czy zostawiasz je tak na zewnątrz bez żadnych dodatkowych zabezpieczeń? Trochę mnie to dziwi ponieważ ja ubiegłego sezonu straciłem całą skrzynkę z muchówkami Była zabezpieczona styropianem i agro-włókniną ale mrozy zrobiły swoje. Sarracenie zabezpieczone w identyczny sposób wszystkie przetrwały. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 6 Listopada 2016 Autor Share Napisano 6 Listopada 2016 (edytowane) Mój błąd, trochę źle to ująłem Muchołówki, darlingtonie oraz cefalotusy przeniesione zostały już jakiś czas temu do garażu, gdzie przeczekają zimę. (przenoszę je w bezpieczne miejsce, jak tylko pojawiają się pierwsze przymrozki) Kapturnice zostały wczoraj "ostrzyżone", pozostawiłem im jedynie najnowsze liście - one powędrują na zimowanie na przestrzeni następnych kilku dni, kiedy temperatury zaczną regularnie spadać poniżej zera. Obecnie na pomorzu, cały czas utrzymują się ujemne temperatury nocne i dodatnie za dnia. Wszystkie purpurowe kaptury, tłustosze zimnolubne oraz rosiczki naszej strefy klimatycznej pozostaną w nieogrzewanej szopie, znajdującej się u nas w ogrodzie. Będą zabezpieczone podobnie do tych Twoich. Edytowane 6 Listopada 2016 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 8 Listopada 2016 Share Napisano 8 Listopada 2016 Kolorystycznie wyglądają znakomicie! Ładna jesień w ogrodzie owadożernym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 8 Listopada 2016 Autor Share Napisano 8 Listopada 2016 Łukasz przesadzasz Zimowanie oficjalnie rozpoczęte! Za oknem -4, a ma być tylko gorzej. Kapturnice dołączyły do muchołówek/darlingtoni oraz cefalów w garażu. Purpurowe/rosiczki powędrowały do szopy w ogrodzie. Wrzucę jeszcze na szybkości fotki sprzed tygodnia - pogoda stworzyła fajną kompozycje ^^ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 9 Listopada 2016 Share Napisano 9 Listopada 2016 Taki mikro świat bardzo mi się podoba. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 1 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2016 (edytowane) # Łukash: to miło mi Cię poinformować, że na święta planujemy zakup wspólnego prezentu dla całej rodziny - lustrzanki - takiej cacy, pierwsza klasa Dodatkowo udało mi się załatwić to mini studio do robienia zdjęć, o którym pisał chromian - tak więc spodziewaj się prawdziwego mikro świata i to nie w dalekiej przyszłości! Wykiełkowały mi tuliłezki, a konkretnie Roridura gorgonias Strasznie się rozczarowałem, gdyż sprzedawca źle podpisał nasiona i byłem przekonany, że wyrosła mi R. dentata. Wychodzi na to, iż na te drugie trzeba będzie jeszcze trochę poczekać... Ostatnio szaleje Utriculria asplundii - już wypuszcza kolejny pęd. Utricularia jamesoniana "Canon del Diablo" - jestem ciekaw czy tym razem kwiaty się pootwierają (wcześniej pędy usychały zanim kwiaty zdążyły się rozwinąć) Utricularia neprophylla Na jesień zakwitł parapetowy Utricularia biloba... Kilka fotek z przed miesiąca: Nepenthes × hookeriana (obecnie "zimuje" w szklarniach u dokkrb - dziękuje!) Wszystkie tłustosze meksykańskie na roku 2016 Pinguicula cyclosecta Cztery ostatnie fotki by Ania Wiśniewska Pinguicula x 'l'Hautil' Pinguicula moctezumae x agnata {CSUF} Pinguicula ehlersiae 'Ixmiquilpan' Pozdrawiam! Edytowane 1 Grudnia 2016 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 1 Grudnia 2016 Share Napisano 1 Grudnia 2016 Piękna hookeriana ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi