MarcinS Napisano 1 Grudnia 2016 Share Napisano 1 Grudnia 2016 Piękne tłustosze Szczególnie Pinguicula ehlersiae ładnie wygląda w takiej gromadce. A i kapturnice jakie super! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 2 Grudnia 2016 Share Napisano 2 Grudnia 2016 No to gratulacje! Modelki czyt. roślinki będą teraz eksponowane elegancko z gestem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 11 Lipca 2017 Autor Share Napisano 11 Lipca 2017 (edytowane) Hejo wszystkim! Długo nic nie wstawiałem, a to głównie z braku czasu i trochę z lenistwa. Trzeba jednak to jak najszybciej zmienić! Jeszcze pomyślicie, że gdzieś zaginąłem bez wieści i to byłby dopiero problem Macie tutaj kilka losowych fotek. W weekend postaram się cyknąć trochę więcej (kapturnice albo tłuściochy) Ostatnio zakwitł mi Utricularia praetermissa: Drosera graomogolensis "Itacambira, Minas Gerais, Brazil" Chwast Utricularia subulata - w tej odsłonie już z dorosłymi, żółtymi kwiatami. (teraz już jakoś wygląda) Bonus: Przesadzałem sobie spokojnie kapturnice wiosną, kiedy to poczułem czyiś wzrok na moich plechach. Odwróciłem się i spojrzałem w górę, oto co ujrzałem. "Paczadła" były tam i z zaciekawieniem przyglądały się mojej pracy Dzięki za miłe słowa Maks&Łukasz&Marcin Edytowane 11 Lipca 2017 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 12 Lipca 2017 Share Napisano 12 Lipca 2017 Dobrze, że dałeś znak życia - taka informacja zawsze w cenie! Dobre oczka ufoka z Andromedy, piękne kwiaty pływaczy (muszę to przyznać mimo mojej antypatii do rodzaju Utricularia), ale przede wszystkim fenomenalna D. graomogolensis. Wysiałem w tym roku m.in. D. chimaera - będzie pewnie bardzo zbliżona wyglądem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 12 Lipca 2017 Share Napisano 12 Lipca 2017 Iglacy Baaardzo zacne "krzaczory" :-) Czekamy na więcej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 12 Lipca 2017 Share Napisano 12 Lipca 2017 Mistrz uprawy U. subulata, U. subulata Mistrzem Świata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 12 Lipca 2017 Share Napisano 12 Lipca 2017 Te ufoki całkiem całkiem. Czekam na paczkę nasion! :-D Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 10 Września 2017 Autor Share Napisano 10 Września 2017 (edytowane) Subulata mistrzem świata xD! Dzięki wszystkim Ptaah - wysianie to tylko koniuszek góry lodowej przy tych kosmitach z Południowej Ameryki... chyba żadna grupa rosiczek nie ma tak tragicznej kiełkowalności i przeżywalności wśród siewek co południowce... Nie zmienia to faktu, że jeśli uda Ci się utrzymać D. chimaera i doprowadzisz ją do dorosłości to jestem bardzo chętny na wymianę/kupno Wracając. Pognałem swoje lenistwo i wykorzystując jedyny słoneczny dzień w tygodniu , cyknąłem fotki (pogoda w tym roku nad morzem jest absolutnie-koszmarnie-beznadziejnie zła... najgorszy "letni" sezon jak dotąd) Zmutowany kwiat S. leucophylla cv. 'Titan' (Cronus) - udało mi się go zapylić , nasiona w drodze Hydra - D.m. 'Adentate' (obie są sprawne) Weź tu bądź mądrym i to posadź... Cefalotusy Na początku sierpnia zakwitły mi dwa osobniki, staram się je zapylać co drugi dzień, gdyż kwiaty otwierają się grupami. Niestety, rośliny zdecydowały się zakwitnąć trochę za późno, nie wiem czy zdążą zawiązać nasiona skoro tak wolno się rozwijają... Samo zapylanie to koszmar, kwiaty wytwarzają bardzo duże ilości nektaru, który utrudnia pracę (oblepia pędzelek, przy pomocy którego bawię się w pszczołę). Reszta cefali: Oczko w głowie - Cephalotus folliucularis - Eden Black Bliźniaki - Cephalotus follicularis "Clone from Martin Stöckl" Darlingtonie kalifornijskie: Oczko w głowie - Darlingtonia californica f. viridiflora, "Othello" Armia maluchów z nasion - tegoroczne szkraby (plus kilka zeszłorocznych): Dwulatki: I na koniec ogólny look na balkonową hodowlę Kolejne fotki wkrótce. Edytowane 10 Września 2017 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zawadiak Napisano 10 Września 2017 Share Napisano 10 Września 2017 Cefalki pierwsza klasa. Czekam na odrost othello Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 10 Września 2017 Share Napisano 10 Września 2017 Ależ masz dużo roślin! Zazdroszczę tylu cefalotusów i jeszcze kwitną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 11 Września 2017 Share Napisano 11 Września 2017 Iglaczku, wymiana z Tobą będzie prawdziwą przyjemnością. Masz mnóstwo roślin, na które zacieram ręce, więc kwestią czasu jest aby do jakiejś doszło. Może się powtórzę, ale po raz kolejny stwierdzam w oparciu o zdjęcia, że masz dobry gust roślinny (no, może z drobnymi odchyłami, ale kto ich nie ma?). Eden faktycznie już solidnego rozmiaru - jest czym oko cieszyć. Podobnie jak Ty bardzo lubię ten klon. Ciekaw jestem w co Stockl się przerodzi. Na koniec biję brawa ślicznym Darlingtoniom i z niecierpliwością wyczekuję Othello aż osiągnie rozsądny rozmiar - choć na to (jak wiem z opinii) przyjdzie dłużej poczekać. PS: Las kapturów też imponujący Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 18 Września 2017 Autor Share Napisano 18 Września 2017 (edytowane) Dziękuje chłopaki! Łukaszu trochę ich jest nie ukrywam... Dotarłem do punktu, w którym nie da się zmieścić więcej :< niestety, cierpliwość mojej rodziny się skończyła, mam zakaz dostawiania roślin na balkonie To pewnie na krótki czas ograniczy mój zakupoholizm x) Ptaahu, Zawadiaku - odrosty 'Otello' będą pewnie gotowe na za 4 lata, ale pocieszę Was - jesteście na szczycie kolejki Co do cefala 'Stockl' - powiedziano mi, że jest to niezwykle łatwo wybarwiający się czerwony klon. Jeśli mam być szczery - jak na razie naprawdę się na to zapowiada. Nowe dzbanki w bardzo krótkim czasie nabrały cudownie różowawej barwy, pomimo tak małej ilości światła w te lato. Roślina zapowiada się obiecująco Jesienny Update - Muchole Trochę się porozrastały i podzieliły przez ten rok, czeka mnie rozsadzanie na wiosnę :> Angel wings Green Wizard 'Louchapates' Space Bohemian Garnet Microdent Eyelashes B52 Najpiękniejsza z muchołówek - Dr. No Trap - ulubieniec Ptaaha i Kropki. Predator Cracker SW Giant - wychodzi na prostą po ataku mszyc Shark teeth Red Piranha - w tym roku tylko w pionie Patches - w tym roku prawie całkowicie zielona x) Pewnie za rok będzie cała czerwona, jak to w zwyczajach tego klonu Degeneration Adentate - z podwójną pułapką Matka Miss Pimbeche nabiera rozmiarów Phalanx Long Red Finger Cup trap Harmony Oczko w głowie - Korean Melody Shark Trigger Happy - jedna z moich ulubionych roślin, klon charakteryzuje się losowym wytwarzaniem włosków czuciowych na blaszkach liściowych. Rekordzista miał u mnie 12 włosków (nie zdążyłem cyknąć fotki) :/ Edytowane 18 Września 2017 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 18 Września 2017 Share Napisano 18 Września 2017 (edytowane) Nie da się ukryć, że roślin masz ogromną ilość to i rodzina daje o sobie znać. Nie mogę odwiedzać Twojego tematu bo mnie trafia. U mnie co prawda jako tako miejsce jest ale słońca zdecydowanie mniej. A ponadto nie mam gdzie zimować muchołówek, które też uwielbiam. A u Ciebie "Predator" mi się spodobał. Ps. ładnie przystrzyżony, zielony trawniczek. Edytowane 18 Września 2017 przez Gość Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 8 Października 2017 Autor Share Napisano 8 Października 2017 (edytowane) Nie spodziewałem się usłyszeć tutaj miłych komplementów odnośnie mojego trawnika Dziękuje! Ten rok był rokiem walki właśnie o nasz trawnik. Na początku sezonu był w opłakanym stanie, więcej było chwastów i roślin polnych niż faktycznej trawy... Postanowiliśmy zacząć go praktycznie od nowa, potem nawozić, regularnie kosić i to wszystko zaowocowało cudownym zielonym dywanem Duży udział miała tutaj tegoroczna pogoda, która w Trójmieście przez całe lato była beznadziejna (okazała się idealna dla samej trawy, która rosła jak głupia) - w ten sposób udało nam się uzyskać idealny trawnik w ciągu jednego lata Kolejna porcja fotek, bo okres spoczynku już za rogiem. Szkoda, że rośliny powoli wybarwiają się od temperatury a nie od światła - jego w tym roku było stanowczo za mało Sarracenia alata var. nigropurpurea 'Black tube' (MK A60) Sarracenia 'Crimson Queen' Leahia Wilkerson wiosną A tu sprzed dwóch tygodni: Sky Watcher Sarracenia leucophylla var. alba (MK L45) D.m. 'B52' Ostatni kielich S. oreophila, niezły kolorek ^^ Sarracenia flava var. flava cv. 'Maxima' (MK F11) D.m. 'Triton' Sarracenia leucophylla var. pubescens Sarracenia alata var. ornate "Whites Crossing" (MK A57) Sarracenia flava var. maxima 'Large green form' (MK F91) Otwiera się nowy kielich - Sarracenia alata - "Jasper, Co" Jest to jedna z moich ulubionych roślin - prawdziwa goldie wśród alat I zdjęcie przedstawiające największe okropieństwo (zaraz po mszycach) - efekt żerowania gąsienic... W tym roku przeszedłem absolutne piekło z nimi związane. Żadna chemia i opryski nie dawały pożądanych rezultatów, a same owady przez swoje małe rozmiary i żerowanie nocą - były nieuchwytne Kolejne zdjęcia niedługo ^^ Edytowane 8 Października 2017 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 15 Października 2017 Autor Share Napisano 15 Października 2017 Dawno nie pokazywałem tłuściochów Pinguicula macroseras ssp. macroceras - obecnie już śpiący Pinguicula crystallina ssp. hirtiflora i Pinguicula grandiflora wiosną Pinguicula jaumavensis Pinguicula laueana CP3 Pinguicula x 'Cherry Blossom' Niezidentyfikowany Pinguicula medusina Podstawka z różnościami Kilka rosic przed spoczynkiem Drosera rotundifolia "Near Tjorhom, Rogaland, Norway" - rozsiało mi się to to wszędzie x) Drosera intermedia "anthocyanin free - North Carolina" Drosera x 'Eloisiana' „Giant” Utricularia parthenopipes Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi