morgan0504 Napisano 13 Czerwca 2018 Share Napisano 13 Czerwca 2018 No fajne dzieło nie powiem, prezentuje się zacnie, udanej hodowli Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 13 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2018 (edytowane) Dzięki wszystkim Ptaaaahu leuco to Sarracenia leucophylla 'Giant' from Piante esotiche Marsure Rugelii to nie rugelli tylko owoc krzyżówki Sarracenia 'Brooks Hybrid' x S. 'Leah wilkerson' Czerwona moorei to Sarracenia x moorei 'Red' MK L18 x MK F30 (Frangelo) A pole capensisów stanowią klony: 'Beins Kloof', capensis "WF" x aliciae, 'Broad leaf' oraz jeszcze jedna krzyżówka capensisa o bardzo szerokich liściach (niestety, osoba od której ją nabyłem zgubiła etykietę i nie wiadomo kto jest drugim rodzicem) Co do krzyżowania to masz rację - dwa lata temu dominowały moorei, rok temu już najprzeróżniejsze krzyżówki, w tym roku postawiłem na zapylanie roślin ich własnym pyłkiem Edytowane 13 Czerwca 2018 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 17 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2018 (edytowane) Nowe pokolenie kobr Darlingtonia californica f. viridiflora, "Othello" Darlingtonia californica - uwielbiam różnice w wysokości na przestrzeni kolejnych sezonów 28 cm w tym roku Cephalotus follicularis - Eden Black. W tym roku zakwitły obie rośliny na raz. Spróbuje zrobić krzyżówkę eden black x eden black Sarracenia alata var. nigropurpurea (MK A60) No jeszcze daleko do fajnego wybarwienia x) Sarracenia 'Brooks Hybrid' x S. 'Leah wilkerson' Clone n°8 Purpurowa kupiona na wystawie w Warszawie Sarracenia flava var. ornate 'Dipping lid' (MK F87) Sarracenia x moorei 'Red' MK L18 x MK F30 (Frangelo) Sarracenia leucophylla "Giant" Wszystkiego po trochu Sarracenia flava var. rubricorpora Don Schnell, (JA) (MK F124) Sarracenia 'Leviathan' Rozkręca się ;p Nowy mieszkaniec szklarni Edytowane 17 Czerwca 2018 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 18 Czerwca 2018 Share Napisano 18 Czerwca 2018 Bardzo ładne koberki. Trzymasz je pod ławami lub w jakikolwiek osłaniasz przed zbyt silnym słońcem? Czy jesteś w stanie na tym etapie porównać tempo wzrostu takiego Othello z innymi, "typowymi", klonami Darlingtonii? Mam sporo siewek Darlingtonii z różnych lokacji i w pewnym momencie przybył mi mały Othello porównywalny do nich rozmiarem, z młodocianymi pułapkami. Towarzystwo dalej kisi się w żłobku, a Othello po paru tygodniach pobytu u mnie ma już kilka dorosłych liści. Mój 'Eden Black' również w tym roku wypuścił 2 pędy kwiatowe (które jednak uciąłem), więc chyba się zmówił z Twoim Powodzenia w zapylaniu. I ten kształtny 'Leviathan'! Mój po kwitnieniu stracił chyba chęć do życia, bo do tej pory nie rozwinął ani jednego tegorocznego liścia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 18 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2018 Jeśli mam być szczery to moje kobry nie znają pojęcia "za silnego słońca". Dotychczas (ostatnie 6 lat) stały cały czas na południowym balkonie, nigdy ich nigdzie nie chowałem - jak dotąd rosną świetnie Dbam tylko, aby w upalne dni miały wodę w podstawce i w miarę możliwości zalewam je od góry zimną wodą. W zeszłym roku Othello rósł najwolniej w stosunku do reszty. W tym roku zauważyłem, że bardzo mocno przyśpieszył i dorównuje szybkością wzrostu odmianie 'Long fang', co nadal jednak jest tempem wolniejszym od tego prezentowanego przez moją najstarszą darlingtonie. Zielonego dostałem już z dorosłymi pułapkami, więc nie mam co porównywać go do siewek (które na marginesie rosną szybko, ale nie chcą skubańce wypuszczać dorosłych liści). Myślę, że duży wpływ na wzrost moich kobr ma również fakt, iż je nawożę (osmocote w podłożu u największej, maxsea u wszystkich bez wyjątku). Z zapyalniem u cefali jest tyle pierdzielenia, że masakra x) mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie! A Ty w końcu zapyliłeś swojego Leviathana? Czym jeśli można wiedzieć? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 18 Czerwca 2018 Share Napisano 18 Czerwca 2018 Nie, nie zapylałem w tym roku kapturnic. Cud, że znajduję od święta trochę czasu na wykonanie kilku zdjęć Tegoroczne plany roślinne (przesadzanie, podziały, sadzonki) wykonane zostały w 50%. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 13 Lipca 2018 Autor Share Napisano 13 Lipca 2018 (edytowane) Tłuuustoszooowo mi! Zbliża się czas zapylania, więc here you go! Zdjęcia. Pinguicula x 'Johanna' Pinguicula x 'l'Hautil' Pinguicula gypsicola - szaleje! 4 kwiaty + kolejne 4 w drodze. Pinguicula debbertiana - metalic purple Pinguicula laueana CP2 x emarginata Pinguicula gypsicola x 'Sethos' klon C Największy tłustosz kolekcji - Pinguicula moctezumae x agnata {CSUF} Nieznana krzyżówka Pinguicula ehlersiae 'Ixmiquilpan' Pinguicula cyclosecta Pinguicula jaumavensis Pinguicula x 'Cherry Blossom' Pinguicula x 'Red starfish' Pinguicula gigantean - powoli zaczyna zasługiwać na swoją nazwę gatunkową Pinguicula heterophylla Pinguicula calderoniae I tu pojawia się moje pytanie do Was - czy ktoś byłby w stanie doradzić mi metodę, którą udałoby mi się wybudzić tego tłustosza z jego formy turionu? Trwa w niej od przeszło 4 lat... Nie wiem co robić :x Pozdrawiam! Edytowane 13 Lipca 2018 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 16 Lipca 2018 Share Napisano 16 Lipca 2018 Piękne tłustosze - w szczególności P. gypsicola! Szkoda, że tak mała ilość forumowiczów uprawia tłustosze, bo rośliny te zasługują na znacznie większe uznanie. Co do P. calderoniae, to mam ze swoją rośliną podobną sytuację z tą różnicą, że mam ją od zaledwie kilku miesięcy i sporo mieszałem jeśli chodzi o warunki. Jeśli dogrzebię się do tłustoszowej książki to poczytam o tym gatunku - być może wymaga on szczególnego potraktowania w pewnym momencie w roku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 16 Września 2018 Share Napisano 16 Września 2018 Iglaczku, jak się ma Twoja P. calderoniae? Moja w tym momencie się wybudziła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 30 Listopada 2018 Autor Share Napisano 30 Listopada 2018 (edytowane) Ptaahu mój jak spał, tak śpi... Przesadziłem go ostatnio do nowego podłoża z większą ilością wapnia i liczę, że po suchej zimie ruszy w końcu ze wzrostem! Długo nic nie dodawałem, bo nie miałem na to czasu, jednakże - skoro sezon dobiega końca to wypadałoby go jakoś podsumować (gdyby ktoś chciał być na bieżąco z moją owadożerną kolekcją, to zapraszam na mojego flickra: https://www.flickr.com/photos/151971079@N08/ lub na grupę 'Rośliny Owadożerne' na facebooku - tam udzielam się najczęściej) Zapraszam do oglądania! Roczne siewki Darlingtonii kalifornijskiej Cefalotus 'Eden black' Szklarniowe kapturnice Sarracenia x areolata 'White Knight' Sarracenia x moorei 'Pinkish Top' (MK H87) Sarracenia flava var. flava 'Goldie' (MK F257) Sarracenia 'Juthatip soper' Sarracenia flava var. atropurpurea (From seed obtain in nature) Sarracenia flava var. atropurpurea loc. "Sumatra" Sarracenia flava var. ornata 'SUPER ORNATA' Sarracenia x moorei 'Leah Wilkerson' (MK - H112) Sarracenia minor var. minor f. viridescens (MK M31) Sarracenia leucophylla 'White top', c.t. Alabama Ogólny look na jeden z rogów szklarni: Kapturnice purpurowe Sarracenia purpurea ssp. venosa 'All red', Burkii Baldwin Co. X purpurea ssp. venosa "Brunswick Co." Sarracenia 'Beryl' Sarracenia purpurea ssp. purpurea 'Smerf' Sarracenia purpurea ssp. venosa 'Melissa Mazur' Sarracenia purpurea ssp. purpurea 'Sorrow' Ogólny look na praktycznie wszystkie kapturnice purpurowe w szklarni Muchołówki Dionaea muscipula "Spider" Dionaea muscipula "Alien" Dionaea muscipula "Korean melody shark" Dionaea muscipula "Cup Trap" + Pinguicula lusitanica Dionaea muscipula 'Adentate' Dionaea muscipula "Werewolf" Dionaea muscipula 'Amteborus' oraz 'Mutant 1343/1' Dionaea muscipula 'Green Wizard' Dionaea muscipula 'Dr. No trap' Dionaea muscipula "FTS Flaming lips" Dionaea muscipula 'Angelwings' Tłustosze Drosera tracyi (po lewej) oraz Drosera filiformis "Florida Giant" (na prawo) Jesienny bukiet Na koniec regał doświetleniowy (na bazie 50W diod white full spectrum), który stworzyłem dla swoich siewek kapturnic oraz rosiczek na czas zimy: Pozdrawiam ! Edytowane 30 Listopada 2018 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 28 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2018 (edytowane) Z okazji świąt umyłem okna i terraria u siebie w pokoju No to przy okazji cyknąłem kilka fotek. Obecnie kwitnie U. asplundii U. asplundii, a obok kwiat D. camporupestris Edytowane 28 Grudnia 2018 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 28 Grudnia 2018 Share Napisano 28 Grudnia 2018 U. asplundii trzymasz w samym torfowcu czy pod spodem jest też torf? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 29 Grudnia 2018 Share Napisano 29 Grudnia 2018 Piękne terrarium, zadbane, wymuskane! A cóż to za piękna rosiczka na drugim zdjęciu w prawym dolnym rogu? Obłędna! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 29 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2018 Łukashu dziękuje! Rosiczka to D. graomogolensis. Muszę w końcu jakoś ugryźć sprawę jej przesadzenia - korzenie wyrastają z doniczki już na jakieś 15 cm Tracer - sam torfowiec Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 13 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2019 (edytowane) Kilka nowych zdjęć regału i siewek Rzut okiem na półki Po lewej widać doniczki z nowym pokoleniem pigmejek D. capensis z nasion Cephalotus 'Fred Howell Giant' Co ciekawsze siewki kapturnic: Oraz wysiane nasiona Cefalotusa 'Eden black' x self - ciekawe ile skiełkuje :> Pozdrawiam Edytowane 13 Stycznia 2019 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi