master Napisano 13 Stycznia 2019 Share Napisano 13 Stycznia 2019 WOW!!! Śliczne roślinki, pozazdrościć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 13 Stycznia 2019 Share Napisano 13 Stycznia 2019 Bardzo ładne kapturnice, ale szczególnie te capesisy mi się podobają Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 7 Lutego 2019 Autor Share Napisano 7 Lutego 2019 (edytowane) Dziękuje Master & dokkrb Dzisiaj chciałbym pokazać Wam moją ostatnią zdobyć, a mianowicie (nieoficjalnie) najmniejszy klon kapturnicy dostępny obecnie w uprawach - Sarracenia flava var. atropurpurea 'Lidless - miniature form' Rośliny udało się sprowadzić od włoskiego hodowcy, mają przeszło 10 lat i nie dość, że są lidless to do tego są karłowate... Prawdziwe wombo-combo Zdjęcia przysłanych roślin: Zdjęcia roślin we Włoszech: Nie mogę się doczekać, aż zarosną całą doniczkę x) No i bonus na koniec. Mój spóźniony prezent świąteczny - Twoey, wita się Edytowane 7 Lutego 2019 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 7 Lutego 2019 Share Napisano 7 Lutego 2019 Wow, gratuluję zdobyczy (tej drugiej!). Z tego co widzę poszczęściło Ci się i otrzymałeś wersję limitowaną? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 7 Lutego 2019 Autor Share Napisano 7 Lutego 2019 (edytowane) Nawet nie wiedziałem, że to jest edycja limitowana... Rodzeństwo złapało mega moralniaka po świętach, a że brat ma już kilka figurek z tej firmy, to wpadł na najlepszy z możliwych pomysłów Edytowane 7 Lutego 2019 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 7 Lutego 2019 Share Napisano 7 Lutego 2019 Iglacy napisał: Nawet nie wiedziałem, że to jest edycja limitowana... Rodzeństwo złapało mega moralniaka po świętach, a że brat ma już kilka figurek z tej firmy, to wpadł na najlepszy z możliwych pomysłów Z tego co kojarzę to Audrey w wersji limitowanej ma krew na buźce. Ta "zwykła" jest jej pozbawiona. Ja mam zwykłą Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 18 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2019 (edytowane) Wiosenny update Na początku kwietnia przeniosłem już większość roślin do szklarni. W domu pozostały jedynie siewki kapturnic oraz muchołówki, które przetransportuje najpewniej, dopiero w drugim tygodniu maja. Przy okazji przesadziłem w końcu swoją najstarszą kobrę - z jednej doniczki wyszło aż 9 sadzonek Jeszcze rok temu roślina ta miała podwójny stożek wzrostu, po nawożeniu doglebowym (kulki osmocote) zastopowała wzrost na rzecz masowej produkcji pobocznych odrostów. Wracając do szklarni, a konkretnie nowych purpurowych nabytków od Christiana Kleina z Niemiec oraz Davida Svarca z Czech: CK D. Svarc Widok na większą część mojej purpurowej zbieraniny: Rośliny od Davida Svarca były zakupione bezpośrednio u niego w szklarni. Dzięki Mateuszowi Sadkowi udało mi się w tym roku odwiedzić Davida i zobaczyć osobiście jego słynną szklarnię Niestety, okoliczności wyjazdu nie były zbytnio wesołe. David z powodów osobistych niedawno zamknął swój sklep internetowy i postanowił zrobić sobie kilkuletnią przerwę od RO. Większość ciekawych roślin ze szklarni została już dawno sprzedana, tak więc nie było mi dane obejrzeć tamtego miejsca w całej jego okazałości. Mimo wszystko atmosfera była bardzo przyjemna, a ja i tak wróciłem z kilkoma fajnymi zdobyczami Moja część zdobyczy No i na koniec kilka zdjęć roślin uprawianych w domu. Niektóre dwuletnie siewki kapturnic, jak i rosiczki opalające się pod ledami w domu: oraz pływacz U. asplundii i jego 43 kwiaty (wszystkie zapyliłem, teraz tylko czekać na nasiona) Pozdrawiam! Edytowane 18 Kwietnia 2019 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 18 Kwietnia 2019 Share Napisano 18 Kwietnia 2019 Jesteś kosmitą owadożernym. To widać, słychać i czuć! Piękności! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 28 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2019 (edytowane) Przybywam w pokoju Łukaszu Witam po dłuższej chwili. Nareszcie mam więcej wolnego, aby zacząć przesadzać, porządkować i cykać fotki swoim roślinom Zacznę od pokazania Wam moich nowych nabytków z tegorocznych targów EEE w Pradze. Nakupowałem głównie tłuściochy meksykańskie oraz kapturnice: Sarracenia x moorei 'Adrian Slack' (MK H113) x 'Leah Wilkerson' (MK H112) od Davida Winderick Sarracenia flava var. atropurpurea "Bay, County, Florida" Sarracenia purpurea ssp. venosa "Green Swamp, NC", 'DRP20' od Daniele Righetti Sarracenia purpurea ssp. venosa var. montana Thomas Carow Sarracenia oreophila 'Tall, pink lip & long lid' Sarracenia oreophila var. ornate Thomas Carow - nareszcie natrafiłem na ładnie użyłkowany klon var. ornata Sarracenia minor var. minor var. okefenokeensis 'Seedlings EEE 2019' Thomas Carow Tłustosze meksykańskie, Utricularia livida 'Lemon flower' oraz D. hamiltonii Pinguicula alpina 'red leaves' Drosera latifolia oraz moja ulubiona rosiczka południowo-amerykańska D. hirticalyx Drosera latifolia 'red leaves', D. viridis oraz Utricularia alpina 'Big Flowers Form' Długo przeze mnie poszukiwana prawdziwa odmiana D. capensis 'Crestate' Darlingtonia californica 'Red heads seedling' Thomas Carow - bardzo ładnie prezentująca się siewka. Niestety, nie wybarwia się całkowicie na czerwono. Więcej zdjęć wkrótce! Pozdrawiam Edytowane 28 Czerwca 2019 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 29 Czerwca 2019 Share Napisano 29 Czerwca 2019 (edytowane) Fantastyczne rośliny! Moi faworyci to S. purpurea ssp. venosa, obie S. oreophila oras S. MINOR. Kropka prosiła abym zapytał Cię kiedy może spodziewać się dostawy tej minorki pod swoje drzwi? D. viridis to też bardzo ciekawy kąsek. Gdzie planujesz trzymać swoją D. hirticalyx i inne południowoamerykańskie rosiczki? U mnie w piwnicy z helkami wszystkie rosiczki wydają się mieć za gorąco. Hybrydy szału nie zrobiły, ciekawi mnie więc co takiego ekstra Cephalotus wyhaczył. Edytowane 29 Czerwca 2019 przez Ptaah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 29 Czerwca 2019 Share Napisano 29 Czerwca 2019 Hejo młodzieńcze! Bardzo ładny kapturek Sarracenia oreophila var. ornate Thomas Carow oczywiście żyłeczki urzekają. Kobrę chciałbym mieć o ile może z pozostałymi roślinami w akwarium siedzieć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 30 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2019 #Ptaahu planuje je trzymać w ramach eksperymentu na moim nowym regale doświetleniowym (zbudowanym z diod white full spectrum), jako że nie znalazłem dotychczas gatunku rosiczki, który słabo by pod nim rósł Zdecydowałem się na to od kiedy zauważyłem, że starsze rosiczki południowo-amerykańskie zaczynają latem gorzej rosnąć w moim terrarium (gdzie uprawiałem je od zawsze) - jesienią, zimą i wiosną rosną w nim dobrze. Jak do tej pory trzymałem na tym regale wszystkie swoje południowce z nasion jak np. D. grantsaui, spiralis, tomentosa, riparia i miały się świetnie. #Łuka$ kobry nie nadają się do akwarium z powodu za dużej wilgotności i za małego ruchu powietrza Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 22 Lipca 2019 Autor Share Napisano 22 Lipca 2019 Mały update o kilka nowych nabytków S. flava var. maxima, Giant green tube, North Carolina, semi inverse vein (KD-F63) S. flava var. cuprea (Tim Ceuleers F10 x F20) (KD-F40) ssp. venosa Shealy Pond, Lexington Co. - Klon 1 Osobiście uważam, że rośliny z lokacji Shealy Pond to jedne z najciekawszych klonów purpurowych jakie istnieją obecnie w kultywacji. ssp. venosa Shealy Pond, Lexington Co. - Klon 2 ssp. venosa, Old Dock, Columbus Co. ssp. purpurea, Moss Lake, Grey Co. ssp. venosa, Reedy Creek ssp. purpurea, Tanersville Pomocniczka Mucha i tyle. Kolejna porcja zdjęć już niedługo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 23 Lipca 2019 Share Napisano 23 Lipca 2019 Już pewnie po tej muchi. S. flava var. maxima, Giant green tube, North Carolina, semi inverse vein (KD-F63) - wygląda na silną kapturnicę, strasznie wysokie kielichy i jeszcze stoją! Niełamliwe przy podmuchach czy jednak trzymasz je w szklarni? S. flava var. cuprea (Tim Ceuleers F10 x F20) (KD-F40) - w tej odmianie podoba mi się taki wysoki kapelusz! Rozciągnięta jak ta lala. ssp. purpurea, Tanersville - piękne połączenie bordo i limonkowej zieleni. Podoba mi się ten kontrast! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 29 Lipca 2019 Autor Share Napisano 29 Lipca 2019 (edytowane) #Łuka$ - maxima, tak jak wszystkie wysokie kaptury stoją w szklarni, dodatkowo każda z osobna jest zabezpieczona drucikiem podtrzymującym liście (nie przepadam za bezwładnie leżącymi kielichami) kontrast przy tamtej purpurowej jest tak konkret, że tylko czekam na kolejne liście! Co do cuprei to właśnie był jeden z powodów, dla których ją nabyłem ;P Kolejny update - póki świeci u nas słońce. Sarracenia (Leucophylla x Flava var. Rugelii) x Moorei 'Adrian Slack' clone 1 Jedynie czarne tło pozwoli uchwycić to cudowne jasno-kremowe ubarwienie Sarracenia flava var. atropurpurea (M.Srba) Jeden z moich all time favorite: Sarracenia flava var. cuprea 'Completely green, no veins, copper lid', "Green Swamp, NC" (MK F8) Ostatnia odkryłem, że jest to klon z mutacją inverse veins, co dodatkowo mnie ucieszyło. Jak dla mnie "must have" każdej kolekcji Sarracenia leucophylla 'Red/Pink tube', "Perdido, Alabama" (MK L49A) Jedna z najwolniej rosnących kapturnic w mojej uprawie. W trakcie sezonu wypuszcza tylko od jednego do trzech liści. Tak czy owak, wygląd rośliny rekompensuje wszystko S. x moorei 'David Svarc' Mały klon z charakterystyczną wargą. Wyróżniająca się roślina. Sarracenia flava var. flava cv. 'Maxima' (MK F11) Sarracenia flava var. rugelii Mój numer 1 w przypadku klonów flav z odmiany var. atropurpurea Sarracenia flava var. atropurpurea (From seed obtain in nature) <Miroslav Srba> Sarracenia 'Brooks Hybrid' x S. 'Leah wilkerson' Clone n°8 - prawdziwy Olbrzym. Zjawiskowa Sarracenia x 'ASBO' (Alistair Pearce) Jedna z moich ulubionych kapturnic :> Sarracenia flava f. viridescens "Telogia, Florida" (MK F238) Sarracenia flava var. atropurpurea 'small lid' (RvL FL105) Pozdrawiam!! Edytowane 29 Lipca 2019 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi