Radek:) Napisano 22 Sierpnia 2020 Share Napisano 22 Sierpnia 2020 (edytowane) Dzięki za info, w takim razie muszę spróbować z tym pływaczem, myślałem, że wymaga terra i to takiego górskiego najlepiej Podłożem jest tylko mech? Ale stoi w pełnym słońcu? Edytowane 22 Sierpnia 2020 przez Radek:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 27 Lutego Autor Share Napisano 27 Lutego (edytowane) Witam, To trochę przerażające, że nie uaktualniałem tego tematu od przeszło 5 lat... Dużo się pozmieniało w tym okresie... Z różnych powodów zlikwidowałem kolekcję pływaczy epifitycznych/ziemnych, rosiczek pigmejskich/tropikalnych, większość okazów tłustoszy meksykańskich (zamarzły przy awarii ocieplania w szklarni), jak i części darlingtonii kalifornijskiej... Z dobrych newsów - moje kolekcje kapturnic oraz muchołówek nigdy nie miały się lepiej! W dalszym ciągu staram się wysiewać i selekcjonować nowe klony z własnych nasion Jako, że 2024 rok był dla mnie niezwykle udanym pod względem zawierania nowych kontaktów, zdobywania wielu unikatowych klonów, ale i wyselekcjonowania kilku moich własnych, postanowiłem dodać tutaj kompilację najbardziej udanych fotek roślin z tego roku. Można ten update określić jako totalne podsumowanie ubiegłego roku, tak aby w 2025 wchodzić z czystą kartką i tym razem już na świeżo dzieląc się z Wami nowymi zdjęciami mojej kolekcji. Zapraszam do oglądania ^^ Siewki wyselekcjonowane z nasion: Ogólne zdjęcia z całego roku: Purpurowa część szklarni Rośliny z gatunku S. rubra: Armia tłuściochów: Suszenie zbiorów nasion kapturnic: Pozostałość z kolekcji tłustoszy oraz kobr: Armia siewek: Sekcja wysokich roślin Wrześniowe porządki: Moje małe niebo na ziemi Muchole wiosną Armia lidlessów Dalszy ciąg siewek Papuzia część kolekcji kapturnicowej A teraz do części z bardziej fotogenicznymi klonami roślin od innych hodowców - na pierwszy ogień kapturnice purpurowe: Reszta roślin: I to tyle Mam nadzieje, że nie zanudziłem Was tym wysypem fotek! Niezwykle cieszę się na nadchodzący sezon. W tym roku będzie mi dane pojechać na wycieczkę po Włoszech oraz po Japonii (gdzie zobaczę się z kilkoma znaczącymi hodowcami) - z tej okazji planuję napisać dwie osobne relację tutaj na forum W planach na ten rok mam co więcej spotkanie integracyjne hodowców RO organizowane przez grupę na facebooku: oraz współorganizowanie tegorocznych obchodów dnia roślin owadożernych na wydzielę biologii Uniwersytety Gdańskiego. Będzie zatem wiele okazji do stworzenia materiałów wartych wrzucenia tutaj na forum. Razem z przyjaciółmi stworzyliśmy także kanał na YouTube poświęcony RO: - więc i tam postaram się bardziej udzielać. Ponad to wszystko jeśli czas i kosmos pozwoli zabiorę się w końcu za stworzenie kompendium kapturnicowego tutaj na forum, którego założeniem będzie stworzenie fotogalerii większości istotnych i popularnych klonów tych roślin dostępnych na rynku. Coś podobnego do kompendium muchołówkowego, które stworzyliśmy z Arturem tutaj na forum. Wszystko po to, aby łatwiej było odnajdywać przez początkujących co ciekawsze klony roślin dostępnych w kultywacji. Szykuje się pracowity sezon! Pozdrawiam Was wszystkich i zachęcam do komentowania Edytowane 27 Lutego przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego Piękna kolekcja roślin, powodzenia w dalszej uprawie :). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi