MaciekMM Napisano 14 Marca 2017 Share Napisano 14 Marca 2017 No, no dopiero dziś zobaczyłem ten temat i przyznam, że wygląda to baaardzo zacnie. Będę śledził dalsze losy tego wspaniałego projektu i oczywiście życzę jak najlepiej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chiwokara Napisano 14 Marca 2017 Autor Share Napisano 14 Marca 2017 (edytowane) Wksek ma rację, zimowanie dla tych roślin to fraszka. Oprócz D.rotundifolia i D.intermedia są tam jeszcze z rosiczek D.anglica, D.filiformis var filiformis, D.x obovata, D.filiformis x intermedia. Jak zrobi się jeszcze cieplej na pewno będę aktualizował, bo torfowisko jest już dużo bardziej bogate gatunkowo Edytowane 10 Maja 2017 przez Chiwokara Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 10 Maja 2017 Share Napisano 10 Maja 2017 Wiem, że jeszcze wcześnie, ale nie mogę się już doczekać aktualizacji tematu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kate Napisano 10 Maja 2017 Share Napisano 10 Maja 2017 Wiem, że jeszcze wcześnie, ale nie mogę się już doczekać aktualizacji tematu Nie tylko Ty ale myślę że już niedługo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chiwokara Napisano 16 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2017 Najwyższa pora na aktualizację. Torfowisko działa i ma się dobrze. Obecnie na pokładzie jest około 150 sztuk muchołówek (ponad 100 kultywarów), około 100 sztuk kapturnic, setki zimolubnych rosiczek na dziko (rotundifolia, anglica, intermedia, x obovata i wiele innych gatunków pojedynczo), kilka sztuk brokinii. Z pseudoowadożernych roślin na balkonie znajduje się Ibicella lutea, Plumbago auriculata oraz Stylidium debile. Jest też trochę pływacza w zbiorniku. Kilka fotek: Zabójcze Plumbago auriculata: Ibicella lutea: Kliknij by zobaczyć ciekawostkę o kwiatku Mały rosolistnik: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 16 Sierpnia 2017 Share Napisano 16 Sierpnia 2017 Super! Kultywary wyciągasz na zimę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chiwokara Napisano 16 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2017 Super! Kultywary wyciągasz na zimę? Tak, muchołówki zbieram, bo boję się dużych strat Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 17 Sierpnia 2017 Share Napisano 17 Sierpnia 2017 Widzę, że Ibicella rośnie jak ta lala. Jakie stanowisko jej dajesz? Full sun? I powiedz, jakie podłoże jej przygotowałeś W tym roku już sam będziesz zbierał nasiona Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chiwokara Napisano 17 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2017 Widzę, że Ibicella rośnie jak ta lala. Jakie stanowisko jej dajesz? Full sun? I powiedz, jakie podłoże jej przygotowałeś W tym roku już sam będziesz zbierał nasiona Rośnie świetnie Pełne słońce cały czas, podłoże to zwykła ziemia 'uniwersalna' ze sklepu ogrodniczego. Podlewam co tydzień do pełna, przez resztę czasu ma sucho. Kwitnie ładnie, trzmiele robią co mogą przy zapylaniu jednak tylko z części powstają owoce. Mimo to mam nadzieję, że dużo nasion uda się zebrać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 20 Sierpnia 2017 Share Napisano 20 Sierpnia 2017 Baaarrrdzo zacne torfowisko. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi