Drapieżnik2000 Napisano 22 Sierpnia 2016 Share Napisano 22 Sierpnia 2016 Witam, w tym nowym temacie chciałbym pokazać zdjątka z moich torfowisk. Ze względu na to że wszystkie moje torfowiska zostały w tym roku wyremontowane, folia została wymieniona, torfowisko nr.2 zostało powiększone kosztem mojej prywatnej łąki trzęślicowej (mieczyki dachówkowate musiały się przenieść w inne miejsce ) oraz że doszły nowe gatunki i kultywary owadożerów i nie tylko, musiałem otworzyć nowy temat. No cóż tamto to już jest historia. Oczywiście główna przyczyna otworzenia nowego wątku jest tajemnicą. Nie pytajcie dlaczego, i tak Wam nie powiem Od czasu do czasu będę wrzucał kolejne foty moich torfowisk i roślin, które trochę zaniedbałem przez te moje podróże Pokaże wam też jak wygląda moje najlepsze torfowisko (t. nr.2), ale to nie dzisiaj Tymczasowo też zataję swoje nowe okazy, które sfocę i opublikuję za jakiś tam czas Oto link do starego tematu z moimi fotkami: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php?showtopic=19015 Niestety podczas ostatniej mojej podróży do Parku Narodowego Połoniny (tydzień temu) umarł mi aparat fotograficzny dlatego musicie mi wybaczyć za tymczasową jakość zdjęć. Są wykonywane telefonem Dionaea muscipula 'Regular form' Dionaea muscipula 'Sawtooth' wytworzył w tym roku ogromne liście o 3 cm pułapkach (nie wiedziałęm że mogą być takie ogromne). Zaczął nawet się dzielić Ciekaw jestem jaki jest rekord wielkości pułapki muchola. Wiem tylko tyle że zdarzają się osobniki o pułapkach pięciocentymetrowych! Czy są większe Drosera capensis ten okaz przezimował mi na torfowisko. Tym razem to nie był eksperyment, po prostu zapomniałem o nim. W tamtym roku była to ogromna kępa, na wiosnę odbiły tylko 2 rezetki z całęj kępy. Sarracenia leucophylla Sarracenia alata Sarracenia psittacina wygląda w tym roku żałośnie, ale nie dziwię się to było jej pierwsze zimowanie na dworze Nieznana mi kapturnica. Na pewno nie jest to czysta S. leucophylla. Jak ktoś coś wie na ten temat, proszę aby się wypowiedział Kolejny nieznany mi kapturzak. Powiem tyle że jest paskudny, jego brzydota mnie poraża, czasami mam ochotę wyrzucić go z torfowiska (sfotografowałem najładniejszy liść tego okazu, pomimo że ma sporo słońca, nie wybarwia się jak powinien) pomimo że ta krzyżówka o nieznanej mi nazwie w ogóle nie gnije w okresie spoczynku, a szkoda PS. Mam nadzieję że nikt nie będzie zły z tego że otworzyłem nowy temat, ale taką miałem potrzebę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 22 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2016 (edytowane) No dobra, jest już chyba po porze obiadowej dlatego zrobiłem przed chwilą parę fotek o temacie kulinarno-gastronomicznym. Dionaea muscipula 'Sawtooth' Dionaea muscipula 'kinchyaku' Niewybarwiony jeszcze liść S. oreophila. Jest to jeszcze młoda roślinka, niewielkich rozmiarów Nie powiem co to, zgadujcie Edytowane 22 Sierpnia 2016 przez Drapieżnik2000 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 23 Sierpnia 2016 Share Napisano 23 Sierpnia 2016 Drosera oblanceolata albo spatulata? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cupra111 Napisano 23 Sierpnia 2016 Share Napisano 23 Sierpnia 2016 Stawiam na spathulata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 23 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2016 Stawiam na spathulata Też stawiam na spatulate Był to niespodziewany prezent od Carnisany. Rósł sobie w donicy z zakupioną kapturnicą, obecnie rośnie na torfowisku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 24 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2016 Kolejne fotki moich torfowiskowych piękności Młody dopiero wybarwiający się liść Sarracenia alata 'Red lid' Niedoszły samobójca Sarracenia purpurea ssp. venosa Znajomy widok. Takie cudo mi wyrosło Comarum palustre Drosera x baleziana 'Giant' Takie cóś mi wyrosło na torfowisku. Samo się rozzarodniczyło Thelypteris palustris Calla palustris trochę ekspansywny gatunek, ale warto wyznaczyć dla niego odosobniony kąt Kolejna paproć Onoclea sensibilis ten gatunek należy na moim ogrodzie do nowości. Po prostu wysiałem zarodniki w kontrolowanych warunkach, następnie jak trochę podrósł wysadziłem go na torfowisko. A tak poza moimi torfowiskami. Oto nasz rodzimy Cyclamen purpurascens Oto mój cefal (Pawełek) Pawełek niedawno do mnie wrócił po tymczasowym przechowaniu, które było konieczne z powodu moich wypraw Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 24 Sierpnia 2016 Share Napisano 24 Sierpnia 2016 Fajne roślinki,szczegulnie Pawełek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 24 Sierpnia 2016 Share Napisano 24 Sierpnia 2016 Widzę, że beleziana się już dobrze zadomowiła i ma ładną rosę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 24 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2016 Widzę, że beleziana się już dobrze zadomowiła i ma ładną rosę. Po prostu bardzo dobrze ją wyhodowałeś i miała wspaniałe warunki u Ciebie A tak zadbana rosiczka zadomawia się błyskawicznie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 24 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2016 Fajne roślinki,szczegulnie Pawełek Dziękuję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 31 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2016 No i kilka kolejnych fotek na szybko Drosera binata pomimo łagodnej zimy padły mi 2 z 3 osobników, za niedługo planuję dokupić sobie kilka innych binatów Na fotce ocalały okaz czuję się świetnie i osiągnął całkiem pokaźne rozmiary Kolejny kosarz który nie wlazł do końca Betula nana jest to mój najnowszy okaz na moim torfowisku. Tak przy okazji za niedługo zamówię Rubus chamaemorus Parnassia palustris jest u mnie w pełni kwitnienia. Czy to trochę nie za późno dla niego? Tak z poza torfowiska, Papaver tatricum mi rośnie na skalniaku, przyjął mi się . Jest to endemit Karpat Zachodnich, w Polsce rośnie naturalnie tylko w Tatrach. Osobnik ten został zakupiony w Ekspozycji Tatrzańskiej Przyrody w Tatrzańskiej Łomnicy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 8 Września 2016 Autor Share Napisano 8 Września 2016 No i znowu moje owadożery Sarracenia flava rubricorpora x atropurpurea okaz o dość sporych liściach. Niektóre pułapki mają u mnie 80 cm wysokości Zimotrwała Drosera capensis Sarracenia 'Tycho' Sarracenia purpurea ssp. venosa podgatunek który słabo poradził sobie w zimie na moim torfowisku. Przetrwały tylko okazy które zostały obrośnięte torfowcem. Natomiast inne gatunki kapturnic przezimowały mi bardzo dobrze tam gdzie nie było torfowców. Sarracenia alata sobie Moje nowe tymczasowe torfowisko. W przyszłym roku zamienię kastre na folie. Te duże liście należą do ekspansywnej Calla palustris To torfowisko znajduje się na moim drugim ogrodzie. Torfowisko nr. 4 Chyba trochę przesadziłem z owadożerami. Po prostu troszkę jest przepełnione. Ten czerwony dywanik to Drosera intermedia. Szczerze mówiąc intermedii poszadziłem ich ok. 50 szt. , obecnie całość populacji razem z siewkami szacuję na ponad 200 osobników. Podzieliła mi się Dionaea muscipula 'Kinchyaku' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 22 Września 2016 Autor Share Napisano 22 Września 2016 Witam, po moim powrocie z wyprawy w końcu znalazłem czas dla swoich owadożerów. Niedawno wspominałem o kapturnicy, której chcę się pozbyć. Powodem są nieatrakcyjne, słabo wybarwiające się i kładące się na inne rośliny liście. Przed moim wyjazdem przesadziłem je do mojego tymczasowego torfowiska nr. 5 (w przyszłości zrobię tam oczko wodne połączone z torfowiskiem). Po moim powrocie zauważyłem że ta kapturnica mi zakwitła. Powiedzcie mi proszę jak mogę się teraz jej pozbyć, za taką piękną niespodziankę ? Ta kapturnica ciągle mnie wkurzała, a teraz jestem nią po prostu zachwycony. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 14 Października 2016 Autor Share Napisano 14 Października 2016 Muchołówki są już po pierwszych przymrozkach. W tym roku będę eksperymentował z zimowaniem na ogrodzie takich kultywarów jak: Shark teeth, Triton, Funnel trap oraz Kinchyaku (mam ich na tyle dużo że nie jest mi ich szkoda). Wiem na pewno że Regular form, Sawtooth, red green, dutch potrafią przetrwać polską zimę na zewnątrz. Ostatni kwitnący kapturzak Parnassia palustris ciągle mi kwitnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 8 Marca 2017 Autor Share Napisano 8 Marca 2017 (edytowane) Witam, po dłuższym okresie nadeszłą pora na dodanie paru fotek mojej armii z Mordoru. Niestety są one jeszcze osłabione, ale już się szykują Pomimo że mrozy sięgały ponad - 20*C, obyło się bez większych strat. Kapturnice oczywiście przeżyły w 90%. W mucholach padł mi największy okaz 'Sawtooth', ale było to spowodowane tym że bulwa wyszła z torfu. Drosera capensis co ją rok temu przez przypadek zostawiłem na zewnątrz i przeżyłą ubiegłoroczną zimę, prawdopodobnie nie przeżyła. Rosiczki rodzime świetnie dały sobie rade, jedynie osobniki D. rotundifolia które nie rosły w torfowcu, zgineły tylko pojedyncze turiony. Jednak najgorsze dopiero przed nimi - nadmiar wilgoci, ale i na to są sposoby Turion Drosera x baleziana Turiony Drosera x obovata Torfowisko Muchole, aczkolwiek osobniki które rosły w torfowcu prawie wcale nie straciły liści Edytowane 8 Marca 2017 przez Drapieżnik2000 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi